O Joe Wicks και το επαναστατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους!

Share Button

Θέλετε να χάσετε κιλά εύκολα και γρήγορα; Τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο. Το μότο του βιβλίου Λεπτοί σε 15 λεπτά είναι Φάτε περισσότερο, γυμναστείτε λιγότερο και αδυνατίστε! και δεν πρόκειται για ακόμα ένα διαφημιστικό τέχνασμα.

Ο Joe Wicks είναι προσωπικός γυμναστής και παρουσιαστής του δημοφιλούς τηλεοπτικού προγράμματος The Body Coach. Έχει πτυχίο στην Αθλητική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο St. Mary’s του Λονδίνου, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα εκείνα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της διατροφής. Έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να επιτύχουν τον στόχο τους στην απώλεια βάρους με τις πεντανόστιμες συνταγές του και την Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT – High Intensity Interval Training).

Αν πάλι συνεχίζετε να αναρωτιέστε ποιος είναι ο Joe Wicks και αν υπάρχει πραγματικά «μυστική συνταγή» για την απώλεια βάρους, τότε σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να διαβάζετε, καθώς ο ίδιος ο personal trainer θα σας αποκαλύψει έναν τρόπο ζωής που θα αλλάξει ριζικά το σώμα σας και την εικόνα που έχετε γι’ αυτό.

Joe Wicks – Λίγα λόγια για μένα

Όταν δηµοσίευσα το πρώτο µου βίντεο της σειράς #Leanin15 στο Instagram, στις αρχές του 2014, δεν µπορούσα να φανταστώ ότι θα µε οδηγούσε να γράψω αυτό το βιβλίο. Όλο αυτό άρχισε ως µία προσπάθεια να περνάω καλά µέσα στην κουζίνα µου και συγχρόνως να µοιράζοµαι απλές συνταγές που βοηθούν στο αδυνάτισµα. Όλα τα γεύµατα ήταν έτοιµα µέσα σε 15 λεπτά και τα βίντεο είχαν διάρκεια µόλις 15 δευτερόλεπτα… Έτσι προέκυψε και το hashtag #Leanin15. Στην αρχή κανείς δεν παρακολουθούσε τα βίντεο που ανέβαζα και οι γείτονές µου νόµιζαν πως είχα τρελαθεί. Συχνά µε άκουγαν να τραγουδάω ή να φωνάζω: «Αυτά είναι! Λεπτοί στο Λεπτό» και «Οοο, δέντρα-νάνοι» (παρεµπιπτόντως, έτσι λέω εγώ τα µπρόκολα).

moto1

Κάποιοι φίλοι µου νόµιζαν πως έκανα βλακείες και µε συµβούλευαν να ασχοληθώ ξανά µε τους πελάτες µου, είτε ως personal trainer είτε σε επίπεδο οµάδας – εξάλλου, αυτό έκανα τα τελευταία πέντε χρόνια και ήµουν πραγµατικά ευτυχισµένος. Εγώ, όµως, διασκέδαζα µε όλο αυτό, οπότε συνέχισα ακάθεκτος, δηµοσιεύοντας σε πολλές περιπτώσεις ακόµη και τρία βίντεο την ίδια µέρα. Χρειαζόµουν πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια για να σταµατώ κάθε φορά και να καταγράφω όλα όσα µαγείρευα, όµως έβλεπα κάθε γεύµα ως µία ευκαιρία να µοιραστώ µια νέα συνταγή και αυτό αποτέλεσε το ιδανικό κίνητρο να επιµείνω στην προσπάθεια.

Προς µεγάλη µου έκπληξη, µέσα σε λίγους µήνες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσµο ακολουθούσαν τις προτάσεις µου, ετοίµαζαν τις συνταγές µου στα σπίτια τους και τις µοιράζονταν στο διαδίκτυο. Νοµίζω ότι η ταχύτητα και η απλότητα των γευµάτων µου, σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι για µένα όλο αυτό ήταν διασκέδαση, ενέπνευσαν πολλούς ανθρώπους να ακολουθήσουν τη συγκεκριµένη µέθοδο. Χρησιµοποιώ τροφές τις οποίες όλοι µπορούν να βρουν στο σούπερ µάρκετ της γειτονιάς τους και αυτό καθιστά το Λεπτοί σε 15’ προσιτό σε όλους και ιδανικό για πολυάσχολους ανθρώπους.

Η προσέγγισή µου έχει να κάνει µε µικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όχι µε την επιβολή ενός αυστηρού πλαισίου. Συχνά δηµοσιεύω φωτογραφίες µου την ώρα που τρώω σε εστιατόρια και απολαµβάνω κάποια λιχουδιά. Η αλήθεια είναι πως µου αρέσει πολύ το φοντάν σοκολάτας – ένοχος, κύριε δικαστά!

moto2

Νοµίζω ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά σε όσα κάνω επειδή ούτε αλάνθαστα τρώω συνέχεια ούτε προσπαθώ να περάσω µια τέτοια εικόνα. Για την ακρίβεια, οι διατροφικές συνήθειές µου παλαιότερα ήταν προς αποφυγήν. Ανέκαθεν γυµναζόµουν εντατικά, όµως δεν έδινα πραγµατική σηµασία στη διατροφή µου. Όπως οι περισσότεροι πολυάσχολοι άνθρωποι, τεµπέλιαζα, όταν έφτανε η ώρα του µαγειρέµατος, και χρησιµοποιούσα την έλλειψη χρόνου ως δικαιολογία. Συχνά έτρωγα δηµητριακά, πρόχειρα σάντουιτς και έτοιµα γεύµατα. Το αποτέλεσµα ήταν να αισθάνοµαι κουρασµένος, όµως απλά το αποδεχόµουν σαν κάτι φυσιολογικό. Έπινα αναψυκτικά και τσιµπολογούσα καµιά σοκολάτα στα διαλείµµατα ανάµεσα στα µαθήµατα µε πελάτες µου. Στο διάστηµα αυτό το σώµα µου δεν άλλαζε και πολύ και δεν µπορούσα να αδυνατίσω όπως έπρεπε. Τελικά, συνειδητοποίησα πως, όσο εντατικά κι αν γυµναζόµουν, ήταν αδύνατον να αντισταθµίσω τις επιπτώσεις της λανθασµένης διατροφής.

Όταν άρχισα να ασχολούµαι συστηµατικά µε το ζήτηµα της διατροφής, µετά το πανεπιστήµιο, κατάλαβα πόσο σηµαντική είναι η σωστή τροφή τόσο για την ενέργειά µου όσο και για να πετύχω αλλαγές στο σώµα µου. Με αυτές τις νέες γνώσεις και την αντίστοιχη κατανόηση της διατροφής µπόρεσα να χάσω βάρος και να παραµείνω στα κιλά µου. Τότε ήταν που άρχισα να εφαρµόζω τις γνώσεις αυτές στους πελάτες µου· ήταν εκπληκτικό πόσο γρήγορα ανταποκρίνονταν τα σώµατά τους.

Άρχισα να χρησιµοποιώ τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα από το twitter, το facebook, το YouTube και το Instagram µπόρεσα να απευθυνθώ σε χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα, µε το υλικό που διέθετα στο διαδίκτυο: βίντεο µε συνταγές και προγράµµατα άσκησης. Καθώς ο αριθµός των ανθρώπων που µε ακολουθούσε στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξανόταν, άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο πραγµατικά σοκαριστική είναι η βιοµηχανία της δίαιτας.

Καθηµερινά λάµβανα µηνύµατα από ανθρώπους που ακολουθούσαν διάφορες καταθλιπτικές δίαιτες λίγων θερµίδων· πολύ σύντοµα κατάλαβα πόσες λανθασµένες πληροφορίες λάµβαναν, αλλά και πόσο αποφασισµένοι ήταν να φτάσουν στα άκρα προκειµένου να χάσουν βάρος. Τα προγράµµατα που περιελάµβαναν δίωρη καθηµερινή γυµναστική και κατανάλωση ελάχιστων θερµίδων (λιγότερες από 1.000 ηµερησίως) ήταν τα πιο συνήθη. Με στενοχωρούσε να σκέφτοµαι ότι υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν έτσι, παλεύοντας διαρκώς να βρουν έναν γρήγορο τρόπο να χάσουν βάρος, χωρίς όµως ποτέ να πιάνουν πραγµατικά το αποτέλεσµα που επιθυµούσαν.

moto3

Απογοητευµένοι άνθρωποι, που κατέληγαν δέσµιοι σε δίαιτες οι οποίες σε καµιά περίπτωση δε θα µπορούσαν να τους προσφέρουν το λεπτό σώµα που επιθυµούσαν. Θεωρώ ότι αυτές οι αυστηρές δίαιτες είναι η αιτία της εµφάνισης πολλών διατροφικών και ψυχολογικών διαταραχών που παρατηρούµε στην εποχή µας. Οι άνθρωποι έχουν πειστεί ότι ο µόνος τρόπος για να χάσουν λίπος είναι να περιορίσουν δραστικά τις θερµίδες που προσλαµβάνουν, ώστε να προκληθεί ένα τεράστιο ενεργειακό έλλειµµα. Αυτό όµως οδηγεί απλά σε ανούσιες δίαιτες και φτιάχνει ανθρώπους που παλεύουν µε το σωµατικό βάρος τους επί χρόνια χωρίς αποτέλεσµα. Αυτός ούτε υγιεινός τρόπος ζωής είναι ούτε πρέπει να γίνεται αποδεκτός.

Μια µέρα που βγήκα για τρέξιµο, αποφάσισα να κάνω κάτι γι αυτό. Στόχος µου ήταν να δηµιουργήσω ένα διαδικτυακό πρόγραµµα διατροφής και γυµναστικής, ώστε να δώσω στον κόσµο σωστές πληροφορίες και να τον γλιτώσω από αυτές τις ανθυγιεινές και άκρως επιζήµιες δίαιτες. Σκοπός µου ήταν να δηµιουργήσω ένα πρακτικά εφαρµόσιµο πρόγραµµα µε γευστικά γεύµατα, τα οποία θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο, να γυµνάζονται πιο αποτελεσµατικά (και για πολύ λιγότερη ώρα!) και να καίνε λίπος.

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες. Τα προγράµµατα γευµάτων που προτείνω είναι µοναδικά· προτείνω προγράµµατα γευµάτων που προσφέρουν επιλογές και ευελιξία, ώστε όσοι τα ακολουθούν να βλέπουν αποτελέσµατα και να µένουν πιστοί σε αυτά. Είµαι ενθουσιασµένος που έχω τη δυνατότητα να µοιραστώ τις γνώσεις και τις συνταγές µου µαζί σας. Ελπίζω να απολαύσετε το βιβλίο και να εµπνευστείτε να µαγειρέψετε, να το χαρείτε και να αποκτήσετε το σώµα που πάντοτε επιθυµούσατε.

Ας διαλύσουμε κάποιους μύθους για τη διατροφή μας

Γιατί είναι σημαντικά τα λιπαρά;

Τα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί αδίκως, σε σημείο που οι άνθρωποι να καταλήγουν να πιστεύουν ότι όλα τα λιπαρά είναι βλαβερά και μας παχαίνουν, ενώ έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία που είναι στημένη πάνω στην προώθηση τροφών με χαμηλά λιπαρά. Το λίπος είναι συχνά το πρώτο πράγμα που κόβουν οι άνθρωποι, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος. Όμως δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Ορισμένα λίπη -όπως τα ακόρεστα, που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα- καλό είναι να αποφεύγονται, όμως κάποια άλλα είναι απαραίτητα για το σώμα, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, καθώς βοηθούν στον περιορισμό των φλεγμονών. Τα λίπη καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο σώμα:

Παρέχουν ενέργεια
Επιτρέπουν την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμίνων
Προστατεύουν τα όργανα, τα νεύρα και τους ιστούς του σώματος
Βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
Κάθε κυτταρική μεμβράνη στο σώμα χρειάζεται λίπος για προστασία και επίσης το λίπος χρειάζεται για την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων
Τα λίπη συμμετέχουν στον σχηματισμό απαραίτητων ορμονών στο σώμα
Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών

Με την πρωτεΐνη τι γίνεται;

Η πρωτεΐνη αποτελεί τη βάση όλων των γευμάτων στο πρόγραμμα Λεπτοί σε 15 λεπτά και παραμένει σταθερή τόσο τις ημέρες άσκησης όσο και σε αυτές της ανάπαυσης. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για:

 Τη διατήρηση της δομής και της δύναμης των κυττάρων και των ιστών
 Τη ρύθμιση του μεταβολισμού
 Την παραγωγή ορμονών
 Την αποκατάσταση και την ανάπτυξη μυϊκού ιστού
 Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Γιατί χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες;

Όλοι μας έχουμε ακουστά τον γελοίο μύθο που λέει πως η κατανάλωση υδατανθράκων μετά τις έξι το απόγευμα παχαίνει. Ανοησίες! Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν. Αυτό που προκαλεί το πάχος είναι όταν τρώμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Γιατί οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για το σώμα μας:

 Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τους μυς κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης
 Χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, των νεφρών και των μυών
 Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή υγεία του εντέρου και την πέψη
 Είναι απαραίτητοι για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!