Χρυσηίδα Δημουλίδου: «Η βία είναι η αδερφή του θανάτου»

Share Button
Αναδημοσίευση από filoithslogotexnias.blogspot.gr
γράφει η Κλειώ Τσαλαπάτη
20-oi-daimones-den-exoun-onoma

middle

Η πρώτη μου αναγνωστική επαφή με το πλουσιότατο συγγραφικό έργο της Χρυσηίδας Δημουλίδου έγινε μέσα από το συγκλονιστικό και αλησμόνητο για μένα μυθιστόρημά της «Το Σταυροδρόμι Των Ψυχών». Διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικό βιβλίο διαισθάνθηκα ότι η συγκεκριμένη συγγραφέας έχει εκείνο το μοναδικό χάρισμα της δημιουργίας και αφήγησης ιστοριών – ακόμα και των πιο απίθανων, συνταρακτικών ή σοκαριστικών – με τέτοιον τρόπο ώστε να καθηλώνει και να κερδίζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό και δύσπιστο αναγνώστη. Μέχρι τώρα η αγαπητή συγγραφέας δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ, ενώ έχει ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά θέματα στα βιβλία της τα οποία ποικίλουν από το αστυνομικό, κοινωνικό, ερωτικό, μεταφυσικό, crimeμυθιστόρημα έως την ποίηση και την πολύ απαιτητική παιδική λογοτεχνία. Με αφορμή το νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημά της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο «Οι Δαίμονες Δεν Έχουν Όνομα», η αγαπητή κ. Δημουλίδου είχε την καλοσύνη να μου παραχωρήσει μία νέα, δεύτερη συνέντευξη για τους «Φίλους Της Λογοτεχνίας». Την ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο και την προθυμία της, της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία σε κάθε συγγραφικό πόνημά της και σας προσκαλώ να διαβάσετε τις απαντήσεις της σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά αποκλειστικά το νέο της βιβλίο και τα πολλά και φλέγοντα θέματα τα οποία θίγει η συγγραφέας μέσα από αυτό!

1) Αγαπητή κ. Δημουλίδου, καταρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτή τη δεύτερη «συνομιλία» μας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο ολοκαίνουριο, συγκλονιστικό μυθιστόρημά σας «Οι Δαίμονες Δεν Έχουν Όνομα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Επιστροφή, λοιπόν, στο αστυνομικό μυθιστόρημα και στο θρίλερ, είδος με το οποίο τόσο επιτυχημένα έχετε ασχοληθεί και στο παρελθόν; Πώς προέκυψε η έμπνευσή σας για το συγκεκριμένο βιβλίο και τους πολυάριθμους και άρτια σκιαγραφημένους χαρακτήρες του και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα – ταμπού, το οποίο δυστυχώς έχει αναδειχτεί ως ένα από τα πιο φλέγοντα και σοβαρά διεθνώς;

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως είναι ανεπίτρεπτο να θεωρούμε ταμπού θέματα που δοκιμάζουν τις αντοχές, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καιρός να ξεπεραστεί η λέξη αλλά και ο στρουθοκαμηλισμός από τον οποίο διακατέχονται κάποιοι άνθρωποι.  Το παρόν βιβλίο υπάγεται στην κατηγορία αστυνομικό/μυστηρίου/θρίλερ/κοινωνικό μυθιστόρημα και η υπόθεση του αφορά μια πολύ σκοτεινή πλευρά της ζωής.  Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια, ειδικά  από το 2009 που πήγα στις εκδόσεις Ψυχογιός,  έκανα μια  μεγάλη στροφή κι από τα ερωτικά μυθιστορήματα στράφηκα σε πιο ψαγμένα ας πούμε ή  πιο σκληρά θέματα, από αυτά που μας μαστίζουν καθημερινά και από πίσω κρύβονται όχι μόνο «κουρελιασμένες» ψυχές αλλά και νεκροί άνθρωποι. Στο παρόν βιβλίο εξελίσσεται μια ανθρώπινη τραγωδία σε όλες τις διαστάσεις της με πλήρη αληθοφάνεια και σκληρότητα.  Λυπάμαι που δεν μπορώ να αποκαλύψω  περί τίνος πρόκειται, διότι αν το πω, το βιβλίο δεν θα έχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και την αγωνία που χρειάζεται ένας  αναγνώστης. Και καλά θα κάνουν όσοι το διαβάζουν να μην πάνε στις τελευταίες σελίδες του, ούτε να ρωτήσουν εκείνους που το διάβασαν τα «πώς και γιατί»

2) Το νέο σας μυθιστόρημα «Οι Δαίμονες Δεν έχουν Όνομα» αφιερώνεται σε δύο άτομα, με δύο ξεχωριστές αφιερώσεις, μία στην αρχή και μία στο τέλος του βιβλίου, κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ η φράση σας στην αφιέρωση του τέλους «η βία είναι η αδερφή του θανάτου» μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Θα θέλατε να μας μιλήσετε σχετικά με αυτό;

Ένας συγγραφέας μπορεί να κάνει όσες αφιερώσεις θέλει, δεν υπάρχει κανόνας πάνω σ’ αυτό, απλά δεν το έχει σκεφτεί και κανείς. Η πρώτη αφιέρωση είναι για μια Σερραία  αναγνώστρια μου που σκοτώθηκε στα 25 της και είχα δώσει τον λόγο μου στην οικογένειά της πως θα της αφιερώσω το βιβλίο και η δεύτερη  στον άτυχο Γιακουμάκη γιατί η υπόθεση του με συγκλόνισε  και κανείς δεν  πρέπει να  ξεχάσει τον άδικο χαμό του.
Μα δεν χρειάζεται να επεξηγήσω κάτι… Η Βία και ο Θάνατος είναι αδέλφια… Η απόσταση μεταξύ τους είναι τόσο κοντινή που καταντάει επικίνδυνη.

3) Στον πρόλογό σας αναφέρεστε στις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε πριν την ολοκλήρωση του νέου σας μυθιστορήματος, εξαιτίας του «κύματος» διαδικτυακού εκφοβισμού που αντιμετωπίσατε. Επίσης, αναφέρετε μία ρήση του εξαίρετου, μεγάλου λογοτέχνη Umberto Eco περί «εισβολής των ηλιθίων»μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Θα θέλατε να μας πείτε τη δική σας άποψη σχετικά με την σωστή και λανθασμένη χρήση του διαδικτύου και τις σκοπιμότητες που ενίοτε κρύβονται πίσω από αυτήν;

Το διαδίκτυο είναι  πολύτιμος συνοδοιπόρος όταν η χρήση του αποβλέπει στην έρευνα και την γνώση. Σε δεύτερη φάση γίνεται εργαλείο δουλειάς αλλά και ανταλλαγής πληροφοριών και επαφών  με γνωστό ή άγνωστο κόσμο.  Εγώ, παραδείγματος χάρη, αν χρειαστεί να το αποχωριστώ δεν θα μπορώ πλέον να ολοκληρώσω σωστά ένα βιβλίο. Όμως όταν αυτό το πολύτιμο  εργαλείο από βοηθός  γίνεται «όπλο» στα χέρια των ανθρώπων με σκοπό να δολοφονούν ψυχές ή και σώματα, τότε η κατάσταση  ξεφεύγει και ο χρήστης χάνει τον έλεγχο και της ψυχής και του μυαλού του. Και, φυσικά, ο μεγάλος συγγραφέας/φιλόσοφος   Ουμπέρτο Έκο μίλησε  πολύ σωστά  για «εισβολή ηλιθίων». Διότι όταν ένας ηλίθιος έχει λόγο και άποψη, τότε μοιάζει με βόμβα μολότοφ που την πετάς  σε ανύποπτο χρόνο, εκρήγνυται κι όποιον πάρει ο χάρος. Εν τω μεταξύ  ο θύτης έχει απομακρυνθεί έγκαιρα και αλώβητος.  Έτσι ακριβώς  συμβαίνει με τους «ηλιθίους» του ιντερνέτ, έτσι συνέβη και σε μένα. Με «βομβάρδισαν» και με «τραυμάτισαν». Και μπορεί να κατόρθωσαν να με  ρίξουν κάτω επειδή  με βρήκαν σε αδύναμη στιγμή, όμως μέσα από αυτή την επίθεση τελικά είχα οφέλη. Πρώτον, βγήκα πολύ πιο δυνατή και δεύτερον, έγραψα πολύ πιο δυναμικά κα επιθετικά το βιβλίο μου μεταφέροντας όλον αυτόν το προσωπικό τον πόνο πάνω στους ήρωες μου. Πιστεύω δε ακράδαντα πως  αν δεν είχαν συμβεί  τα γεγονότα, το  βιβλίο θα είχε γραφεί πολύ πιο χαλαρά και δεν θα είχε αυτή την ένταση και  δυναμική που έχει τώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο filoithslogotexnias.blogspot.gr
Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!