Ο Βαγγέλης Μπέκας μιλάει για το νέο του βιβλίο – Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ.

Share Button

Τι θα έκανα αν κινδύνευε το παιδί μου, αν χανόταν, αν κάποιος το άρπαζε; Ποιον θα υποψιαζόμουν; Αν οι φήμες οργίαζαν για φόνο, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Θα ήμουν έτοιμος να τα βάλω με φίλους και εχθρούς, την αστυνομία, τον υπόκοσμο, με όλους; Θα τα έβαζα με τα πρέπει των ανθρώπων;

Αυτές οι σκέψεις με συντάραξαν και με έκαναν να γράψω τον Γιο μας. Ένα βιβλίο για την αγία οικογένεια και τους έρωτες που λοξοδρομούν, για τη σχέση χριστιανισμού και μουσουλμανισμού στα πολυτάραχα Βαλκάνια. Ένα βιβλίο για τους φόβους και τα καταραμένα πρέπει των ανθρώπων, για την προσπάθεια να ξεφύγουμε από αυτά, να ζήσουμε αγαπημένοι, ειρηνικά, ελεύθεροι. Διότι η αγάπη είναι πάνω από όλα.

Ο γιος μας είναι σαφώς ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, στο οποίο όμως κυριαρχούν το μυστήριο και οι ανατροπές, γιατί λατρεύω τα αστυνομικά και τα βιβλία αγωνίας. Σχεδίασα, λοιπόν, τον Γιο μας με αστυνομική πλοκή, αλλά δε σταμάτησα εκεί. Έγραψα, συνειδητά, ένα μυθιστόρημα σε ανοιχτό διάλογο με τις σειρές του HBO και του Netflix. Διότι θεωρώ ότι οι νέες σειρές οδηγούν το γαϊτανάκι της αφηγηματικής εξέλιξης. Έτσι, λοιπόν, Ο γιος μας είναι ένα βιβλίο που οι σελίδες τρέχουν σαν κινηματογραφικές σκηνές παρασέρνοντάς μας σε θαμμένα μυστικά, ανατροπές και αποκαλύψεις.

Βρισκόμαστε στα σύνορα ενός χριστιανικού μ’ ένα μουσουλμανικό χωριό, όπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται. Ο Νίκος τον αναζητά απεγνωσμένα, η μητέρα του μικρού συμπεριφέρεται παράξενα, ενώ ένας ακραίος ισλαμιστής έχει μόλις επιστρέψει στο κοντινό μουσουλμανικό χωριό από τον εμφύλιο στη Συρία. Και όλα αυτά, ενώ η Σιμπέλ, η αδερφή του τζιχαντιστή, είναι εκτοπισμένη για τιμωρία στο απομονωμένο σπίτι του δάσους. Η αναζήτηση του παιδιού θα οδηγήσει τη χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα σε παροξυσμό, οι σχέσεις όλων διαταράσσονται και η μητέρα του παιδιού θα βγει εκτός ορίων. Οι υποψίες για τον χαμό του μικρού πέφτουν παντού και η σχέση του ζευγαριού κλονίζεται.

Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης (o μικρότερος αδερφός του Νίκου, ο άσωτος υιός της οικογένειας, που ζει στην Θεσσαλονίκη) χρωστάει λεφτά στον υπόκοσμο κι έρχεται στο χωριό για να ζητήσει δανεικά. Όμως οι άνθρωποι του υποκόσμου βάζουν στο στόχαστρο την Άρτεμη, τη γυναίκα του Δημήτρη, ώστε να τον εκβιάσουν. Και κάπως έτσι η οδύσσεια της Άρτεμης ξεκινά, ενώ παράλληλα οι γονείς του μικρού ψάχνουν απεγνωσμένα τον γιο τους. Οι δυο αφηγήσεις συγκλίνουν, συνδέονται, ενώ μυστικά και πάθη ολοένα αποκαλύπτονται, ώσπου να έρθει η κάθαρση να τους λυτρώσει.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα μοιάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδελφός του έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν μαθεύεται πως στο γειτονικό μουσουλμανικό χωριό, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, ένας τζιχαντιστής έχει μόλις επιστρέψει από τη Συρία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.
Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ  μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων. Μια ομίχλη που θα αποκόψει τους ακρίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πολιτισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά.

Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ένα βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος.

Share Button

The Author

Βαγγέλης Μπέκας

O ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Έχουν εκδοθεί ακόμα τέσσερα μυθιστορήματά του, τελευταίο από το οποία είναι το ΜΑΥΡΟ ΦΥΛΑΧΤΟ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος για τα μεγάλου μήκους σενάριά του: Το 13o υπόγειο και H χύτρα. Ζει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.