Τολμάτε να μπείτε στον κόσμο της Κάριν Σλότερ;

Share Button

Γνωρίζετε την Κάριν Σλότερ; Αν όχι, τότε σας προσφέρεται η ευκαιρία να το κάνετε, και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή!

Η πολυγραφότατη συγγραφέας των μεγάλων λογοτεχνικών επιτυχιών και των μπεστ σέλερ έχει εισβάλει δυναμικά στον χώρο της γραφής και έχει αποδείξει περίτρανα πως ανήκει στο πάνθεο των συγγραφέων της crime λογοτεχνίας. Με περισσότερα από 30 βιβλία στο ενεργητικό της και με διθυραμβικές, επίζηλες κριτικές, αποτελεί συγγραφέα-φαινόμενο στα λογοτεχνικά χρονικά εδώ και παραπάνω από 15 χρόνια!

Η Κάριν Σλότερ ξέρει να γράφει. Γνωρίζει πώς να προκαλέσει το ενδιαφέρον, πώς να ανακινήσει συναισθήματα, πώς να κινητοποιήσει ψυχισμούς, πώς να κάνει συμμέτοχο κάθε αναγνώστη. Καταφέρνει να «φυλακίσει» την προσοχή ήδη από τις πρώτες σελίδες των βιβλίων της, με μια «γραφίδα» που ενίοτε φαντάζει αντισυμβατική, καθώς δε φαίνεται να παρασύρεται από τον συρμό και τη μόδα, αλλά ακολουθεί τους κανόνες και την αισθητική μιας γνήσιας συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων, τα οποία συναγωνίζονται επάξια πολυβραβευμένα βιβλία αλλοτινών καιρών.

Με μια γλώσσα καίρια και διαυγή και με μια έκφραση σύννομη με τις λογοτεχνικές αρχές, η Κάριν Σλότερ καταφέρνει να κάνει κοινωνό της γραφής της κάθε αναγνώστη, ακόμα και τον πλέον απαιτητικό. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθειά της ‒καθώς και η επίτευξη αυτής της προσπάθειας‒ να καθιστά τα νοήματα σαφή, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου εμπίπτουν επιστημονικοί όροι ή ορολογίες. Η έκφρασή της είναι μεστή και χαρακτηρίζεται από μια ροϊκότητα που δεν κουράζει, διατηρώντας πάντα το κείμενο στιβαρό και άρτιο.

Είναι εξίσου αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι η Κάριν Σλότερ κατορθώνει με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό να διατηρεί ακέραια την πλοκή τόσο στα διαλογικά όσο και στα αφηγηματικά μέρη των βιβλίων της, χαρακτηριστικό που κάνει την εκάστοτε ιστορία να ρέει με μια εντυπωσιακή ποιότητα και ενάργεια! Δεν είναι πολλοί οι συγγραφείς που κατορθώνουν να αρθούν στο ύψος των συγγραφικών περιστάσεων και να αποδεικνύουν, βιβλίο μετά το βιβλίο, πως αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι…

Το «στόρι», η βασική ιδέα των μυθιστορημάτων της Κάριν Σλότερ είναι πάντα μια έκπληξη. Περίμενε και θα δεις… Τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως δείχνουν. Όλα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε μια μικρή στιγμή. Δεν είναι πάντα εκείνος που έχει τον ρόλο του «κακού» αυτό που δείχνει, και ο «καλός» δεν είναι κάθε φορά αυτό που ευαγγελίζεται, ενώ ενδέχεται να αποτελεί μια παγίδα που θα σε καταπλήξει! Με μια αρχιτεκτονική σκέψη και με γνώμονα την προώθηση της ιστορίας, αντλώντας από μια ενέργεια συγγραφική με αστείρευτες ιδέες, «ντύνει» τον «μύθο» με ταλέντο απαράμιλλο και καταφέρνει πάντα να σε «παγιδέψει» στον κόσμο του μυθιστορήματός της.

Βασισμένες σε έναν πολυδιάστατο άξονα πιθανών δράσεων, οι ιστορίες που αφηγείται η Κάριν Σλότερ εξελίσσονται γεωμετρικά και οδεύουν πάντα σε μια εκθετική κορύφωση, προσφέροντας στον αναγνώστη την αισθητική απόλαυση μιας δράσης που κόβει την ανάσα και την καθηλωτική αγωνία που απαιτείται αλλά και προσιδιάζει στο λογοτεχνικό είδος που η ίδια διακονεί.

Και ενώ το «σασπένς» είναι μια λέξη που αποτελεί ύφαλο για πολλούς συγγραφείς του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους, καθώς απαιτούνται πολύ περισσότερα προσόντα από τη στιβαρή πένα ώστε να το κατορθώσει κανείς, αυτή η αγωνιώδης αβεβαιότητα, η προσμονή είναι διάχυτη στα έργα της Κάριν Σλότερ. Η πλοκή των μυθιστορημάτων της σε συνεπαίρνει, σε κάνει συμμέτοχο, κοινωνό κάθε μικρής στιγμής. Η μέθεξη αυτή δεν είναι μια στατική, «στακάτη» διαδικασία, αλλά μια ενεργητική παρουσία, μια πραγματική σύζευξη και ταύτιση με τα πρόσωπα και τους χαρακτήρες. Οι θυελλώδεις ανατροπές είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της γραφής της. Η αλλαγή μπορεί να γίνει εκεί που δεν το περιμένεις. Με καταιγιστικούς ρυθμούς και μεστές εναλλαγές «σκηνικών» και καταστάσεων, ο αναγνώστης αγκιστρώνεται από τις λέξεις, τις ζει, βιώνει κάθε λεπτό μια νέα συνθήκη, ένα καινούριο στοιχείο που κάνει τη διαφορά, που μεταμορφώνει μια πραγματικότητα και επιδρά δραματικά σε ήθη και πάθη…

Η δομή των βιβλίων της Κάριν Σλότερ διακρίνεται από μια αρχιτεκτονική χαρακτηριστική του ταλέντου της. Οι «αρμοί» είναι πάντα παρόντες, οι συνδέσεις γίνονται με μια εξαιρετική ευρυθμία, και η εξέλιξη του μύθου πραγματοποιείται με τόσο εύστοχα προοδευτικό τρόπο, ώστε να δίνει την αίσθηση πως πρόκειται για ένα αυθεντικό συγγραφικό οικοδόμημα, κάτι που αποτελεί ένα σιωπηρό στοίχημα για κάθε συγγραφέα. Η Κάριν Σλότερ, όμως, κατορθώνει πράγματι να λαξεύσει με έξοχη επιδεξιότητα την ιστορία που πλάθει κάθε φορά, καθιστώντας αδιαφιλονίκητη τη θέση που κατέχει ανάμεσα στους πλέον επιτυχημένους συγγραφείς της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας.

Οι αριστοτεχνικά δομημένοι χαρακτήρες είναι άλλη μία από τις συγγραφικές καινοτομίες της Κάριν Σλότερ. Είναι άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας, αυθεντικές προσωπικότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άνθρωποι δικοί μας, συγγενείς, φίλοι μας. Άνθρωποι που απαξιώνουμε, που αγαπάμε. Άνθρωποι που λατρεύουμε να μισούμε, που τείνουμε να ταυτιστούμε μαζί τους ή να τους περιθωριοποιήσουμε και να τους στιγματίσουμε. Και όλο αυτό εκφράζεται με μια αλήθεια που άλλες φορές σπάει κόκαλα και άλλες φορές μάς δικαιώνει θριαμβικά! Η Κάριν Σλότερ δε χτίζει απλώς χαρακτήρες. Τους ψυχογραφεί. Φέρνει το μέσα έξω, βγάζει στην επιφάνεια όλες τις αρετές και τις αδυναμίες τους, καθετί που τους προβληματίζει, τους παγιώνει, τους οδηγεί σε συγκεκριμένες αποφάσεις, τους παρασύρει σε δύσβατα μονοπάτια, τους απογειώνει ή τους καταβαραθρώνει. Καταφέρνει με μια απίστευτη μαεστρία να πλάθει ανθρώπους, ζωντανά, έμψυχα όντα, εμάς τους ίδιους! Οι χαρακτήρες της αποτελούν οντότητες με «ρωγμές» και με κουσούρια, με προτερήματα και με συγκεκριμένη κοσμοάποψη, που κάνουν λάθη, «ματώνουν», πονούν και μισούν, αλλά και παθιάζονται, αγαπούν, ανεξάρτητα από αυτό που τελικά τους προσδιορίζει ως ποιότητες.

Και καθώς γίνεται λόγος για τους χαρακτήρες, έφτασε η ώρα να συστήσουμε σε όλους τους αναγνώστες τον Γουίλ Τρεντ, τον ειδικό πράκτορα του Πολιτειακού Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια. Με ένα παρελθόν που τον έχει στιγματίσει ανεπανόρθωτα, ο Γουίλ Τρεντ αναδεικνύεται στο πλέον σημαντικό πρόσωπο στις αστυνομικές ιστορίες της Κάριν Σλότερ. Είναι ο χαρακτήρας που βρίσκεται παντού, πίσω από κάθε αίνιγμα και τη λύση του. Είναι εκείνος που πρωταγωνιστεί ακόμα και όταν δεν είναι παρών. Είναι ο χαρακτήρας-γρίφος, αυτός που κόβει γόρδιους δεσμούς, ακόμα και στις περιπτώσεις που τους έχει δημιουργήσει ο ίδιος!

Γουίλ Τρεντ, ένας ήρωας της καθημερινότητας

Ο Γουίλ Τρεντ δεν είναι σούπερ ήρωας. Δεν είναι μαθηματική διάνοια. Δεν έχει αξιοζήλευτες κοινωνικές δεξιότητες. Δεν ξέρει πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του. Δυσκολεύεται να ορθώσει ανάστημα. Του είναι εξαιρετικά δυσχερές να γράψει ή να διαβάσει σωστά. Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για πολύ περισσότερους, είναι σχεδόν «ανθρώπινος», μια περσόνα που θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς!

Ο Γουίλ Τρεντ είναι ένας ήρωας της καθημερινότητας, ένας χαρακτήρας που πλάστηκε μέσα στις άθλιες συνθήκες του πολιτειακού συστήματος, που βίωσε τη ζωή πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες και τις σφαλιστές καρδιές ενός ορφανοτροφείου. Έζησε την απόρριψη, υπέμεινε μια μοίρα που θεωρούσε προδιαγεγραμμένη, αγάπησε αναπόδραστα-ανανταπόδοτα, υπέφερε σε ένα καθεστώς όπου μια παιδική ψυχή, η δική του, τσακίστηκε και συνθλίφτηκε, αφήνοντας σημάδια τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Ο Γουίλ Τρεντ, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα παραπάνω. Παρά τα ενοχικά σύνδρομα, τις αποτυχίες και τις αγκυλώσεις, δεν είναι «ατροφικός», ό,τι και αν σημαίνει αυτό, σε κάθε πιθανή προέκτασή του. Είναι εκείνος που αδιαμφισβήτητα κερδίζει τον τίτλο του μαχητή, αυτού που αγωνίζεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτού που παλεύει με νύχια και με δόντια, σαν να μην υπάρχει αύριο. Αυτού που δεν αξιολογεί τους άλλους, δεν τους επικρίνει, δεν τους απαξιώνει, δεν καταδικάζει τις επιλογές τους, δεν ασχολείται με τα ευτελή, αλλά με την ουσία, παρά τη μάχη που διεξάγεται μέσα του και παρά τον πόλεμο που δέχεται από τον περίγυρό του, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή.

Με μια δυναμική που θα ζήλευαν ακόμα και οι υπερήρωες, ο Γουίλ Τρεντ είναι ένας κινητήριος μοχλός, μια ήρεμη δύναμη πίσω από τις ισχυρές φωνές και την επίδειξη ισχύος. Είναι εκείνος που κατορθώνει να βρίσκει την άκρη του νήματος, ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι ιδιαζόντως αντίξοες. Εκείνος που καταφέρνει τελικά να αποδείξει, παρόλο που δεν είναι αυτός ο απώτερος σκοπός του, πως αποτελεί μια σταθερή αξία και πως όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τα βιώματα που κουβαλούν και τις πληγές που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην ψυχή και στο σώμα τους, μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα στη ζωή τους.

Ο Γουίλ Τρεντ είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένας χαρακτήρας που μας προτρέπει να στοχεύουμε ψηλά, να έχουμε κίνητρα, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα και παρά το γεγονός ότι η ζωή συχνά ορθώνει μπροστά μας σκοπέλους, είτε νοητικούς είτε συναισθηματικούς είτε, ακόμα, και σωματικούς. Καθώς, αν δεν κοιτάζεις εκεί όπου θέλεις να πας, θα πας εκεί όπου κοιτάζεις…

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός έχουν τη χαρά να προσφέρουν στους αναγνώστες μια νέα απόλαυση που θα γίνει εθισμός από τη σειρά βιβλίων της Κάριν Σλότερ με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Τρεντ. Η Πτώση είναι άλλο ένα συγγραφικό επίτευγμα της εν λόγω συγγραφέως, που θα διατηρήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο από την πρώτη έως την τελευταία λέξη! Βουτήξτε χωρίς δεύτερη σκέψη στις σελίδες του βιβλίου και αφεθείτε στη μαγεία μιας έμπειρης και περίζηλης πένας. Ζήστε την αγωνία των πρωταγωνιστών, την ανάγκη τους για δικαίωση, τον αγώνα τους για μια θέση σε αυτό που αποκαλούμε ζωή, την αγάπη που μετατράπηκε σε απύθμενο μίσος, τον πόθο που χάθηκε στο παρελθόν, τον έρωτα που γεννήθηκε από μια τυχαία ματιά, τις χαμένες ευκαιρίες αλλά και την ελπίδα που αχνοφέγγει στο βάθος του ορίζοντα. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου που θα σας συναρπάσει!

Τολμάτε να μπείτε στον κόσμο της Κάριν Σλότερ; Τολμάτε να πάρετε μια γεύση από μια εμπειρία που θα σας μεταμορφώσει; Τολμάτε να βιώσετε την Πτώση;

Share Button

The Author

Μαρία Σεβαστιάδου

Μαρία Σεβαστιάδου − Επιμελήτρια εκδόσεων