«Το ταξίδι της Ελπίδας», της Μαρίας Τζιρίτα

Share Button
Αναδημοσίευση από το bookia.gr

Ήταν η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Τζιρίτα, «Το ταξίδι της Ελπίδας», αμέσως μετά την κυκλοφορία του. Η παρουσίαση δεν έγινε σε κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας αλλά στην περιφέρεια, στο Βιβλιοπωλείο DESIGN του Πέτρου Λάζαρη στην Παιανία, μία κίνηση ενδεικτική των προθέσεων της συγγραφέως και του εκδότη της να τιμήσουν, κατ’ αρχήν, το αναγνωστικό κοινό της περιφέρειας για το ενδιαφέρον και τη στήριξη που παρείχε στη συγγραφέα και το έργο της, μία κίνηση που σχολίασε πολύ θετικά και η κα Αγγελική Αθανασοπούλου εκ μέρους του βιβλιοπωλείου εκφράζοντας την τιμή και τις ευχαριστίες της που ήταν το δικό τους το πρώτο βιβλιοπωλείο. Απ’ όσο γνωρίζουμε, σε αυτό το πνεύμα έχει ήδη σχεδιαστεί ένα πυκνό πρόγραμμα αντίστοιχων παρουσιάσεων και σε άλλα βιβλιοπωλεία της περιφέρειας και της επαρχίας.

«Το ταξίδι της Ελπίδας» είναι ένα κοινωνικό-ιστορικό μυθιστόρημα για τα χρόνια της μεγάλης φυγής, της μεγάλης μετανάστευσης των μεταπολεμικών δεκαετιών, με την ιστορία να διαδραματίζεται μέσα στο Υπερωκεάνιο Ελπίς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Αυστραλία.

Λόγω του θέματος και της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα με πολλούς Έλληνες, νέους στην πλειοψηφία, να ακολουθούν την ίδια πορεία μεταναστεύοντας σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, το μυθιστόρημα γίνεται τραγικά επίκαιρο.

Όμως, αν και τα κίνητρα της μετανάστευσης στις δύο εποχές είναι τα ίδια, είναι ίδιες και οι προϋποθέσεις; Το μυθιστόρημα απαντάει εμμέσως μεταφέροντας μέσα από τις περιγραφές, τις συνθήκες, τα όνειρα και τις προοπτικές των μεταναστών της δεκαετίας του ’60.

12650893_1018087684920706_5389566265508106681_n

Η κα Αγγελική Αθανασοπούλου εκ μέρους του βιβλιοπωλείου Design, καλωσόρισε τους αναγνώστες στο χώρο του βιβλιοπωλείου τον οποίο διαμόρφωσε η κα Γιώτα Σακκά έτσι ώστε να εκφράζει την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος. Στήθηκε ένα σκηνικό εμπορευματικού κέντρου με αφίσες του βιβλίου, δέματα έτοιμα προς φόρτωση και φωτογραφίες, πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με πρόσωπα, οικογένειες και τοπία, πριν; μετά το ταξίδι; Δεν ξέρω! Αναμνήσεις όμως μιας ζωής που αφήνονταν πίσω! Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που ήταν εκεί, «Για να απολαύσουν το ταξίδι της Ελπίδας», όπως είπε.

Πριν δώσει το λόγο στη συγγραφέα, σχολίασε το βιβλίο, «Έχει πρόσωπα που μας αγγίζουν όλους», είπε και συνέχισε, «Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πρωταγωνιστές, όλοι οι χαρακτήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία με έντονο τρόπο. Ο κεντρικός χαρακτήρας, η Ελπίδα, μας δείχνει ότι μετά τις μεγάλες φουρτούνες πάντα βγαίνει ο ήλιος». Συνέχισε διαβάζοντας κριτικές αναγνωστών, τις πρώτες που έφτασαν ως μηνύματα στη συγγραφέα και που έδειχναν τη θερμή αποδοχή που προβλέψαμε και ως Bookia ότι θα επιφυλάξει το κοινό στο βιβλίο. Αυτή την πρόβλεψή μας υποβάλαμε και στη συγγραφέα πριν την έκδοση και η οποία συμπεριλήφθηκε στο εξώφυλλο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο bookia.gr
Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!