Το ταξίδι της Ελπίδας: «Μια ιστορία που θυμίζει ασπρόμαυρη ταινία»

Share Button
Γράφει η Πόπη Ξοφάκη - Αναδημοσίευση από Bookia.gr

«Το ταξίδι της Ελπίδας» είναι ένα κοινωνικό-ιστορικό μυθιστόρημα για τα χρόνια της μεγάλης φυγής, της μεγάλης μετανάστευσης των μεταπολεμικών δεκαετιών, με την ιστορία να διαδραματίζεται μέσα στο Υπερωκεάνιο Ελπίς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Αυστραλία.

9786180113884_3D

Λόγω του θέματος και της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα με πολλούς Έλληνες, νέους στην πλειοψηφία, να ακολουθούν την ίδια πορεία μεταναστεύοντας σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, το μυθιστόρημα γίνεται τραγικά επίκαιρο.

Όμως, αν και τα κίνητρα της μετανάστευσης στις δύο εποχές είναι τα ίδια, είναι ίδιες και οι προϋποθέσεις; Το μυθιστόρημα απαντάει εμμέσως μεταφέροντας μέσα από τις περιγραφές, τις συνθήκες, τα όνειρα και τις προοπτικές των μεταναστών της δεκαετίας του ’60.

Ένα ταξίδι λοιπόν, για ένα καλύτερο μέλλον για τους περισσότερους και αναψυχής για τους λίγους. Οι ήρωες απλοί άνθρωποι που κουβαλάνε ο καθένας το δικό του βάσανο, το δικό του μυστικό. Για ένα μήνα μέσα σ’ ένα πλοίο, οι ζωές των ταξιδιωτών θα γίνουν άνω κάτω. Οι ανατροπές ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη ακόμα και των πιο «ψαγμένων» αναγνωστών που «νομίζουν» ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο στην εξέλιξη της ιστορίας. Η γραφή γλαφυρή με έντονες εικόνες που ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη. Η συγγραφέας παρουσιάζει τους ήρωες του πλοίου με περιεκτικό και χωρίς φλυαρίες τρόπο και στη συνέχεια τους δένει όλους εντέχνως. Εντυπωσιακή η ιστορική έρευνα της κας Τζιρίτα και τεκμηριωμένη μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια, με μαρτυρίες και ανθρώπων που έκαναν αυτό το ταξίδι την ίδια χρονιά, το 1967, όπου λόγω της κλειστής διώρυγας του Σουέζ, το ταξίδι προέβλεπε τον περίπλου της Αφρικής και διαρκούσε 37 ημέρες. Επιτυχημένος τίτλος που αποκτά τριπλή σημασία. Ως κύριο όνομα αναφέρεται στο ταξίδι της Ελπίδας, της κεντρική ηρωίδας της ιστορίας αλλά και του πλοίου με το ίδιο όνομα. Ως απλό ουσιαστικό όμως αναφέρεται στο ταξίδι προς ένα καλύτερο μέλλον την «ελπίδα» μίας καλύτερης ζωής.

Μια ιστορία που θυμίζει ασπρόμαυρη ταινία εκείνης της εποχής που θέλεις να δεις και να ξαναδείς. Μία ιστορία που καθηλώνει τον αναγνώστη από τη πρώτη σελίδα έως τη τελευταία. Μην χάσετε αυτό το ταξίδι…

Καλό ταξίδι στην «Ελπίδα» και σε μας τους αναγνώστες του!!!

Αναδημοσίευση από Bookia.gr
Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!