«Το Μεγάλο Φακέλωμα» παίρνει διεθνείς διαστάσεις

Share Button

Για πολλούς, είναι ήρωας που εγκατέλειψε μια άνετη ζωή για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον· για άλλους, προδότης που έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα της πατρίδας του. Κι αφού είδε την ιστορία του να γίνεται ταινία από σκηνοθέτες της κλάσης του Όλιβερ Στόουν και του Τζέισον Μπερκ, βιβλίο δημοσιογραφικής έρευνας και μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ διαφορετικών παραγωγών και χωρών, graphic novel και βιντεοπαιχνίδι, αποφάσισε να την καταγράψει και ο ίδιος όπως ακριβώς την έζησε: σε πρώτο πρόσωπο. Και το αναγνωστικό κοινό στο «παγκόσμιο χωριό» τον αντάμειψε όχι μόνο για το θάρρος του, αλλά και για την πένα του, σπεύδοντας να προμηθευτεί ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ στις είκοσι και πλέον χώρες όπου έχει εκδοθεί. Στη χώρα μας, η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε λίγες μόλις μέρες.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο 36χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν είναι πρώην πράκτορας της CIA (Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) και της NSA (Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας), καταζητούμενος των ΗΠΑ από το 2013, όταν έδωσε στη δημοσιότητα τεράστιο αριθμό απόρρητων εγγράφων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση –και όχι μόνο– παρακολουθούσε συστηματικά εκατομμύρια πολιτών, καταγράφοντας και αποθηκεύοντας τις ιδιωτικές τους συνομιλίες, την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία και κάθε προσωπικό δεδομένο τους. Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο σε 27 χώρες και έλαβε 27 αρνητικές απαντήσεις. Σήμερα κρύβεται κάπου στη Μόσχα και δηλώνει ότι επιθυμεί να γυρίσει στη χώρα του, εφόσον όμως του δοθούν τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης.

Αφίσα στο Βερολίνο υπέρ της χορήγησης ασύλου από τη Γερμανία στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το πολύκροτο βιβλίο του, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ (πρωτότυπος τίτλος: Permanent Record), κυκλοφόρησε στα αγγλικά στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Ο Σνόουντεν επέλεξε τη 17η Σεπτεμβρίου ως ημέρα επίσημης κυκλοφορίας, καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου 1787 ψηφίστηκε το Αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει την ελευθερία και όλα τα δικαιώματα των πολιτών που καταπατούνται από το ηλεκτρονικό φακέλωμά τους. Χωρίς να είναι συγγραφέας, δίνει ένα άρτιο κείμενο που ρέει, συγκινεί και συγκλονίζει, γι’ αυτό και ευχαριστεί δημόσια τον πεζογράφο Τζόσουα Κόεν «που με βοήθησε να μετουσιώσω τις ασυνάρτητες αναμνήσεις μου και τις διακηρύξεις μου σε βιβλίο». Από την 1η μέρα κυκλοφορίας του το βιβλίο κατέκτησε τα πρωτοσέλιδα των πλέον έγκριτων εφημερίδων και την #1 θέση στις πιο σημαντικές λίστες μπεστ σέλερ διεθνώς, ενώ σήμερα, δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ βρίσκεται στη 2η θέση των μπεστ σέλερ των New York Times, τόσο στα τυπωμένα βιβλία όσο και στα ηλεκτρονικά.

 

Οι κριτικές άρχισαν να πέφτουν βροχή:

«Καθηλωτική αφήγηση. Διαβάζεται σαν λογοτεχνικό θρίλερ. Ο Σνόουντεν ωθεί τον αναγνώστη να σκεφτεί πιο σοβαρά τα ερωτήματα που θα έπρεπε ήδη να θέτει κάθε Αμερικανός πολίτης: Τι σημαίνει να συλλέγονται και ν’ αποθηκεύονται τα δεδομένα της ζωής μας, ώστε να είναι προσβάσιμα – όχι μόνο τώρα, από όποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα αυτή τη στιγμή, αλλά ενδεχομένως για πάντα; Η ιστορία του Σνόουντεν διευκρινίζει τι διακυβεύεται σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ζωή και το Σύνταγμα». The New York Times

«Συναρπαστικό. Ο Σνόουντεν έχει ταλέντο στο να εξηγεί πειστικά και με σαφήνεια τους εσωτερικούς μηχανισμούς [της CIA και της NSA] και την απειλή που θεώρησε ότι έθεταν». The Washington Post

«Δεν παρουσιάζει κάποιο αδιάσειστο επιχείρημα για το ότι η παρακολούθηση από την NSA οδηγεί αναπόφευκτα σε καταπιεστικό έλεγχο. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί θαυμαστές του Σνόουντεν θα βρουν την αφήγησή του σαγηνευτική και συναρπαστική». Publishers Weekly

«Είναι καλογραμμένο και, συχνά, αστείο. Όποια όμως και αν είναι η σχέση του Σνόουντεν με τις ρωσικές Αρχές, και όποτε κι αν ξεκίνησε, ό,τι γράφει στο ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ –για τον εαυτό του, για την Αμερική– θα πρέπει να το βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της εξάρτησής του από το Κρεμλίνο». The Economist

Διαφήμιση σε λεωφορεία της Ουάσινγκτον από την οργάνωση Partnership for Civil Justice Fund, που μάχεται υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, ζητώντας την κατάσχεση όλων των εσόδων του από το βιβλίο του, με την αιτιολογία ότι θα έπρεπε να το είχε υποβάλει προς έγκριση στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πριν από την έκδοσή του.

Με το άσυλο που του έχει χορηγήσει η Ρωσία να λήγει το 2020, με τη Γαλλία να απορρίπτει ξανά πριν από λίγες μέρες το αίτημά του για άσυλο, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την αμερικανική Δικαιοσύνη στο κατόπι του, είναι ευχής έργον ότι ο «άνθρωπος χωρίς διαβατήριο» αποφάσισε να καταγράψει την ιστορία του στο ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ, που έχει τα φόντα να γίνει κλασικό.

Αν έχετε κινητό, αν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, αν στέλνετε e-mail, αν έχετε λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, σπεύστε να διαβάσετε ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ. Μας αφορά όλους!

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ.

«Καθώς προχωρούσα στη Στοά, το συνειδητοποίησα: μπροστά μου απλωνόταν το μέλλον μου. Δε λέω ότι πήρα την απόφασή μου εκείνη τη στιγμή. Οι πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή δε λαμβάνονται ποτέ έτσι. Λαμβάνονται υποσυνείδητα και εκφράζονται μόνον όταν έχουν παγιωθεί: όταν είσαι επιτέλους αρκετά δυνατός για να παραδεχτείς ότι αυτή είναι η πορεία που θα ακολουθήσουν οι πεποιθήσεις σου. Αυτό ήταν το δώρο μου στον εαυτό μου για τα εικοστά ένατα γενέθλιά μου: η επίγνωση ότι είχα μπει σε μία στοά που θα περιόριζε τη ζωή μου σε μια και μόνο πράξη που ακόμη ήταν αδιευκρίνιστη».

Το 2013 ο εικοσιεννιάχρονος Έντουαρντ Σνόουντεν έκανε ολόκληρο τον κόσμο να παγώσει όταν αποκάλυψε τις διαδικασίες που ακολουθούσε η αμερικανική κυβέρνηση για να υποκλέπτει και να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail. Είχε δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μαζικής επιτήρησης που μπορούσε να εισχωρήσει στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε στη Γη.

Το 2019 ο Σνόουντεν αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς βοήθησε να φτιαχτεί το σύστημα και τι τον οδήγησε τελικά στο να το αποκαλύψει στο παγκόσμιο κοινό. Μέσω αυτής της αποκάλυψης επιδιώκει να ενημερώσει τον κόσμο για τις πληροφορίες που μοιράζεται εν αγνοία του κάθε φορά που μπαίνει στο διαδίκτυο ή μέσω του τηλεφώνου του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται αυτά τα δεδομένα.

Από τα βουκολικά προάστια της παιδικής του ηλικίας μέχρι τα κέντρα επιχειρήσεων της CIA και της NSA της ενήλικης ζωής του, το βιβλίο αυτό είναι η συναρπαστική αφήγηση ενός ευφυούς νεαρού άνδρα που μεγάλωσε μέσα στο διαδίκτυο: ενός άνδρα που έγινε κατάσκοπος, πληροφοριοδότης και, εξόριστος πλέον, η συνείδηση του Ίντερνετ. Γραμμένο με πάθος, χάρη και αδιαμφισβήτητη ειλικρίνεια, το ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ είναι μια καίριας σημασίας μαρτυρία για την ψηφιακή εποχή μας, προορισμένη να γίνει κλασική.

Share Button

The Author

Ράνια Μπουμπουρή

Η ΡΑΝΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗ είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν είκοσι βιβλία της, μεταξύ των οποίων τα ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΡΙΘΜΗΤΑΡΙ και ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ, τα οποία συνοδεύονται από CDs σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.