Ο Θάνος Κονδύλης γράφει για το βιβλίο ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Share Button
Απόσπασμα από το βιβλίο ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Φίλες και φίλοι, Σας καλωσορίζω στο καινούργιο μου βιβλίο, μια αληθινή και εκπληκτική ιστορία έρωτα και αγάπης που μου διηγήθηκε πριν από είκοσι χρόνια ένας Κύπριος φίλος. Τότε είχα απλώς κρατήσει σκόρπιες σημειώσεις. Όταν, όμως, πρόπερσι ξαναπήρα στα χέρια μου εκείνα τα κιτρινισμένα πια χαρτιά, ένιωσα κάτι να σκιρτά μέσα μου και αμέσως άρχισα με λαχτάρα να γράφω τις πρώτες αράδες.

Περίπου δύο χρόνια μόχθησα σε τούτο το έργο, πάλεψα με τις λέξεις, συνομίλησα με τους πρωταγωνιστές των σελίδων μου κι έζησα τις ζωές τους που σημαδεύτηκαν από τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα στα οποία ενεπλάκησαν, μεταξύ των οποίων ήταν ο κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας (1955-1959) από τον αγγλικό ζυγό αλλά και η εισβολή των Τούρκων το 1974. Στα πλαίσια της έρευνάς μου επισκέφθηκα το νησί πολλές φορές, περπάτησα σε τόπους που έζησαν οι χαρακτήρες του έργου μου, έγινα αυτήκοος μάρτυρας αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα και πολλών άλλων που πολέμησαν τους Τούρκους.

Αυτό το μυθιστόρημα δημοσιεύεται για πρώτη φορά το 2016, ακριβώς 42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να τιμήσει τη μνήμη εκείνων που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν μέχρι σήμερα παράνομα σχεδόν το 40% της Κύπρου. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εκπατρισμένοι Έλληνες από τις εστίες τους κι ακόμα χίλιοι περίπου οι αγνοούμενοι.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Παναγιώτη, την Ανδρούλα και τον Χρήστο για τις συγκινητικές διηγήσεις που μοιράστηκαν μαζί μου για την περίοδο της Αγγλοκρατίας και την τουρκική εισβολή, αλλά και για τις ευγενικές υποδείξεις τους στη γενικότερη σύνθεση του βιβλίου.

Ευελπιστώ αυτό το μυθιστόρημα να σας χαρίσει μοναδικές στιγμές ψυχικής ικανοποίησης και να νιώσετε εσωτερική πληρότητα σαν θα βρεθείτε στην τελευταία του σελίδα. Καλή ανάγνωση.

 


Λίγα λόγια για το βιβλίο


9786180116045

Κύπρος 1950. Ψηλά στο όρος Πενταδάκτυλος βρίσκεται ένα απομονωμένο ελληνοτουρκικό χωριό, ο Ουρανός. Εκεί μεγαλώνει η Γαλήνη, η οποία έχει πάθος με τη ζωγραφική και τα τριαντάφυλλα που καλλιεργεί στον κήπο της. Γι’ αυτό την αποκαλούν «Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα».

Στην εφηβεία της, ο έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα της σαν θα συναντήσει τα όμορφα μάτια του νεαρού Ορέστη, που ονειρεύεται να σπουδάσει γιατρός. Παρέα τους είναι κι ένας καλόκαρδος Τούρκος, ο τρελός του χωριού, ο Μεμέτης, που τρέφει τρυφερά αλλά κρυφά συναισθήματα για τη Γαλήνη.

Όμως στον ήσυχο Ουρανό υπάρχουν πολλά κρυμμένα μυστικά που θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται, όταν το 1955 θα ξεκινήσει ο απελευθερωτικός αγώνας κατά των Άγγλων. Λίγο μετά η διχόνοια θα κάνει την εμφάνισή της, ενώ το 1974 η Τουρκία θα εισβάλει στην Κύπρο και το μικρό χωριό θα βιώσει τον όλεθρο.Οι μάσκες θα πέσουν και η παρέα των τριών φίλων θα διαλυθεί.

Αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα οριστικά. Γιατί την κρίσιμη ώρα η αγάπη και η φιλία θα δώσουν τη δική τους μάχη μέσα στη φωτιά του πολέμου απέναντι στην καταστροφή που πλησιάζει  ασταμάτητη.

Μια δυνατή ερωτική ιστορία λουσμένη στον ήλιο του νησιού της Αφροδίτης και σμιλεμένη στον όλεθρο της τουρκικής εισβολής.

Share Button

The Author

Θάνος Κονδύλης

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί και στο εξωτερικό.