Θυμάσαι εκείνα τα φιλιά που δίναμε;

Share Button

Γράφει η συγγραφέας Κατερίνα Τσεμπερλίδου.

Θυμάσαι τα φιλιά που δίναμε; Δεν εννοώ με τη στενή μας οικογένεια, αυτούς με τους οποίους ζούμε στο ίδιο σπίτι. Εννοώ τους άλλους… Θείες, κουμπάρους, ξαδέρφια, φίλους, γιαγιάδες, γνωστούς, ανίψια, συμπατριώτες, συναδέλφους… Θυμάσαι τα φιλιά μας; Μην πας μακριά, θυμήσου τι γινόταν δέκα μήνες πριν. Κάθε μέρα, με μια αγκαλιά, ένα χάδι ή ένα φιλί σίγουρα ανταλλάσσαμε τα vibes μας, δίναμε και περνάμε συναισθήματα.

Θυμάσαι τις διακυμάνσεις και τις διαφορές ανάμεσα στα φιλιά; Θα σου κάνω μια επανάληψη για να αντιληφθείς πόσες διαφορετικές κοινωνικές δεσμεύσεις ανταλλάσσαμε. Βάλε μπροστά τις αναμνήσεις σου και ανακάλεσε τα συναισθήματα της στιγμής.

  • Τα φιλιά του αέρα

Τα ψεύτικα κοινωνικά φιλιά, τα γνωστά ματς-μουτς, πολύ κοντά στο πρόσωπο μεν, αλλά χωρίς επαφή με το δέρμα του άλλου. Η καλή δικαιολογία ήταν για να μη χαλάσουμε το μακιγιάζ, όμως η πραγματικότητα ήταν πως με ορισμένα πρόσωπα δεν μας ενδιέφερε η εγγύτητα.

  • Τα φιλιά στο μάγουλο

Αυτά ήταν τα κανονικά φιλιά, όπου τα χείλη ακουμπούσαν στο πρόσωπό μας και συνοδεύονταν από επιφωνήματα όπως «Α!» ή «Μαρία μου!» ή «Ξαδέρφη!». Καμιά φορά, αυτά τα φιλιά άφηναν και σάλια, μοιράζοντας το DNA μας πάνω στο δέρμα του άλλου ή των άλλων, αν η παρέα ήταν μεγαλύτερη. Στην περίπτωση που ανταλλάσσαμε φιλάκια με Ρώσους ή Ελβετούς, τα δύο φιλιά ήταν λίγα. Τρία φιλιά είναι το έθιμο, για να μην περιμένει ο άλλος με το μάγουλο προτεταμένο.

  • Αγκαλιές και φιλιά

Άλλη βαθμίδα φιλιού η συγκεκριμένη. Μετά το φιλί, που δεν μας έφτανε, κάναμε και μια ζεστή αγκαλιά, σφιχτή σφιχτή. Αν αυτός που αγκαλιάζαμε μας είχε λείψει καιρό, τον κρατούσαμε στο στήθος σφιχτά, σαν καλωσόρισμα. Άλλοτε πάλι, αυτή η αγκαλιά μετά τα φιλιά έπαιζε και τον ρόλο συγχαρητηρίων, όπως, ας πούμε, «Μπράβο που αρραβωνιάστηκες!» ή «Συγχαρητήρια, έμαθα πως είσαι έγκυος!»…

  • Φιλιά ζουπηχτά στα παιδιά

Όταν βλέπαμε τα βαφτιστήρια μας, τα ανίψια μας, τα παιδιά της φίλης μας, τα παιδιά της γειτόνισσας, ορμούσαμε όλο αγάπη και ενθουσιασμό και τα φιλούσαμε στο μάγουλο, φωνάζοντας δυνατά «Τι μωρό είσαι εσύ; Μου ’ρχεται να σε φάω!» και μμμμμου τα φιλιά, ανακατεμένα με σταγονίδια από σάλια. Συχνά τα παιδιά, σοκαρισμένα από την επίθεση αγάπης, σκούπιζαν τα μάγουλά τους με την αντίστροφη μεριά του χεριού για να λυτρωθούν.

  • Τα φιλιά με το ζόρι

Αυτά δίνονταν σε εφήβους. Έχοντας υποφέρει για χρόνια από τα ζουπηχτά φιλιά, τα παιδιά, με το που φτάνουν στην ηλικία της εφηβείας, αν διανοηθείς να τα πλησιάσεις, σου αρχίζουν τα «μπλιαχ!» και αντιστέκονται σε αυτό που νομίζουν ότι είναι κοινωνική τυπικότητα! Αμ, δεν είναι. Σε λίγα χρόνια, καταλαβαίνουν τη διαφορά.

  • Το πρώτο φιλί στο στόμα

Μιλάω για το πρώτο φιλί μιας σχέσης που αρχίζει. Τότε που βλέπεις τον γαλαξία με τ’ άστρα, τα χρυσά ηλιοβασιλέματα, και νιώθεις την αυτοπεποίθησή σου στα ουράνια. Αχ! Αν ψάχνεις για τον έρωτα της ζωής σου, αυτό το πρώτο φιλί θα δυσκολευτείς να το δώσεις στον καιρό μας.

  • Το φιλί για να γιάνει μια πληγή

Μάλλον είναι το μόνο φιλί που συνεχίζεται ακάθεκτο μέσα στην οικογένεια. Αφού αφορά τους αγαπημένους κολλητούς μας, το φιλί-ψευδαίσθηση, με τις «θεραπευτικές» ιδιότητες της αγάπης, μάλλον διατηρεί τη θέση του στη ζωή και στην καρδιά μας.

  • Νοερά φιλιά

Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Τα προφορικά ή γραπτά φιλιά, που δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Όσα στέλνουμε από το τηλέφωνο ή από τα μέιλ, μαζί με την υπογραφή μας. Αυτά τα θυμόμαστε κάθε μέρα και τα ανταλλάσσουμε. «Άντε, πολλά φιλάκια τώρα!» ή «Σε φιλώ, με αγάπη».

  • Το φιλί της αλλαγής του χρόνου

Με το που ολοκληρωνόταν η αντίστροφη μέτρηση και άλλαζε ο χρόνος, πρώτα ξεκινούσαμε από τους αγαπημένους μας, την οικογένεια με δεσμούς πρώτου βαθμού, δίνοντας αγκαλιές, ευχές για καλή χρονιά και φιλιά… Μετά, φιλούσαμε όλη την ομήγυρη. Συγγενείς και φίλους καλεσμένους, γύρω από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, πριν στρωθεί με πράσινη τσόχα.

  • Το φιλί της αγάπης τη νύχτα της Ανάστασης

Προσεκτικά, να μην καούμε με τη λαμπάδα στο χέρι… Μα, τι λέω; Το Πάσχα δεν θα έχουμε εμβολιαστεί; Όχι μόνο φιλί της Ανάστασης θα δώσουμε, αλλά θα φιλήσουμε και όλο το εκκλησίασμα, όπως οι πρώτοι χριστιανοί!

Δες τα βιβλία της Κατερίνας Τσεμπερλίδου!

Μέσα σε μια θύελλα αλλαγών, υπάρχει αγάπη που μπορεί να μείνει όρθια;
Ένα δυνατό, συναρπαστικό μυθιστόρημα για την εύθραυστη ισορροπία των σχέσεων.

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου μας δίνει ιδέες για το πώς να ξεκαθαρίσουμε όσα έχουμε συσσωρεύσει στον εαυτό μας, στις σχέσεις μας, στα οικονομικά μας, στην εργασία μας, στο χώρο μας, στο χρόνο μας.

Share Button

The Author

Κατερίνα Τσεμπερλίδου

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΟΥ είναι συγγραφέας, happiness blogger, inspirational speaker και πιστεύει στη θετική σκέψη. Είναι δημιουργός δύο ιστότοπων, του tsemperlidou.gr, με θέμα του την ευτυχία, και του vivlio.gr, όπου παρουσιάζει τα βιβλία που διαβάζει. Ταυτόχρονα, είναι ομιλήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέματα την ευτυχία, τις γυναίκες, την ηγεσία και την επικοινωνία. Λατρεύει τα βιβλία και τα ταξίδια. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου σπούδαζε νομικά, αλλά από μια σύμπτωση βρέθηκε στον χώρο της διαφήμισης. Εργάστηκε σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες της Ελλάδας ως κειμενογράφος, διευθύντρια δημιουργικού και πρόεδρος. Δημιούργησε πάνω από 500 διαφημιστικές καμπάνιες και τα σλόγκαν της έχουν γράψει ιστορία. Έχει κερδίσει, μαζί με την ομάδα της, 324 διαφημιστικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει γράψει 12 βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία αυτογνωσίας), πολλά από τα οποία έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Το πρώτο της μπεστ σέλερ, η συλλογή διηγημάτων ΟΧΙ ΠΙΑ SEX, ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ, προκάλεσε αίσθηση, ταράζοντας τα νερά στους λογοτεχνικούς κύκλους. Το βιβλίο Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ δημιούργησε μια νέα τάση στην Ελλάδα για τον θετικό τρόπο ζωής.