Θέκλα Πετρίδου: Πανδημία και πανδοκιμασία

Share Button

Η γνωστή ψυχολόγος και συγγραφέας Θέκλα Πετρίδου, στα βίντεο που ακολουθούν, μας αποκαλύπτει το «κόλπο» για να μη μας πάρει από κάτω, ώστε να επιστρέψουμε, όταν κοπάσει όλο αυτό, αλώβητοι στην καθημερινότητά μας.

Πώς αναγνωρίζω και διαχειρίζομαι τα συναισθήματα που βιώνω με τον εγκλεισμό;

Πανδημία και πανδοκιμασία

Αυτοσχεδιάζουμε. Αυτό είναι το κόλπο. Βρισκόμαστε σε πρωτόγνωρες συνθήκες για τη δική μας γενιά, για όλους εμάς που είμαστε ζωντανοί σήμερα. Η τελευταία φορά που η ανθρωπότητα βίωσε φαινόμενο πανδημίας ήταν πριν από περίπου 100 χρόνια, με την ισπανική γρίπη. Για πρώτη φορά γίνεται συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για να συγκρατήσουμε τη διασπορά ενός καινούργιου και επικίνδυνου ιού μέσα στον πληθυσμό και να προστατεύσουμε κυρίως τις ευάλωτες ομάδες. Στην πραγματικότητα, όλοι πρέπει να παραμείνουμε σπίτι κανονικά σε καραντίνα, όχι απλώς «σχεδόν σε καραντίνα».

Δεν έχουμε προηγούμενο ούτε στη δική μας γενιά ούτε στων γονέων μας, οπότε καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε. Και έχουμε πολλά, πάρα πολλά. Πρώτο και καλύτερο είναι το Διαδίκτυο, καθώς και το τηλέφωνο, που μας δίνουν την ευκαιρία, ενώ είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι, να επικοινωνούμε με πολλούς ανθρώπους. Αυτά τα δύο από μόνα τους αποτελούν σπουδαία όπλα. Τα βιβλία επίσης είναι εξαιρετικά όπλα «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα του περιορισμού στο σπίτι. Ειδικά αφού για πολλούς ανθρώπους το σπίτι σημαίνει ένα μικρό διαμέρισμα. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει, η ενασχόληση με χόμπι που απολαμβάνουμε κ.λπ. Δεν υπάρχει πανάκεια σε αυτή την πανδοκιμασία. Ο καθένας καλείται να αυτοσχεδιάσει και να βρει τη δική του φόρμουλα μέσω και της διαδικασίας «δοκιμής και λάθους», “trial and error”.

Δες επίσης το νέο βιβλίο της Θέκλας Πετρίδου «Ψυχολογικός Πόλεμος»!

Η Θέκλα Πετρίδου επανέρχεται με ένα νέο θέμα, που αφορά όλους μας: τον ψυχολογικό πόλεμο. Μάθε πώς να αντιμετωπίζεις τις τοξικές συμπεριφορές στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον και στις φιλικές και ερωτικές σχέσεις.

Share Button

The Author

Θέκλα Πετρίδου

H ΘΕΚΛΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου το 1975 και ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Είναι Ψυχολόγος Κλινικού και Κοινωνικού Τομέα και από τον Οκτώβριο του 1997 εργάζεται ιδιωτικά με ενήλικες και ζευγάρια. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις σε σχολές γονέων και επαγγελματικούς συνδέσμους. Έχει ιδιαίτερο κλινικό και συγγραφικό ενδιαφέρον σε θέματα ερωτικών σχέσεων, γάμου και ανατροφής παιδιών. Εδώ και είκοσι χρόνια λαμβάνει μέρος τακτικά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ως ψυχολόγος. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εστιάσει την προσοχή και τη δημόσια δράση της στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα, όπου επικοινωνεί με χιλιάδες ανθρώπων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Στο κανάλι της στο YouTube ανεβάζει τακτικά τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της εκπομπές με θέματα ψυχολογίας και αυτοβοήθειας.