Τα 100 καλύτερα βιβλία του… 21ου αιώνα (έως σήμερα)! 📚

Share Button

Πρόσφατα, το έγκριτο λογοτεχνικό site Bookpress ανάρτησε ένα άρθρο με τίτλο «Τα 100 καλύτερα βιβλία του… 21ου αιώνα: ένας πρώιμος Kανόνας», βασιζόμενο σε μια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Vulture. Στόχος ήταν να καταρτιστεί ένας πρώτος και άτυπος «Κανόνας από το μηδέν», ο οποίος θα περιλαμβάνει βιβλία μυθοπλασίας, ποίησης, μελέτες και βιογραφίες, που κυκλοφόρησαν από το 2000 μέχρι και το 2018. Ο επικεφαλής του εγχειρήματος συγκρότησε μια ομάδα 32 κριτών, αποτελούμενη από συγγραφείς, αναγνωρισμένους κριτικούς μεγάλων εφημερίδων, ποιητές, δοκιμιογράφους, επιμελητές εκδόσεων κτλ., ζητώντας από τον καθένα τους να επιλέξει τα 100 σημαντικότερα βιβλία κατά την κρίση του. Έτσι προέκυψε μια αρχική λίστα 3.200 τίτλων, από τους οποίους «αντλήθηκε» η τελική λίστα με τα 100 βιβλία, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «θολή σέλφι μιας πολιτιστικής στιγμής», για τον χώρο του βιβλίου.

Από τα 100 βιβλία της λίστας στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα 47. Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια διαπιστώσαμε πως οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ βρίσκονται στην 1η θέση των Ελλήνων εκδοτών (με 7 τίτλους συνολικά, όπως και οι εκδόσεις Καστανιώτη), καταλαμβάνοντας μάλιστα την 1η, 2η και 3η θέση! Δυστυχώς, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΪ έχει εξαντληθεί πλέον, αλλά ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ του βραβευμένου με το εθνικό βραβείο των ΗΠΑ Τζόναθαν Φράνζεν, το ΜΗ Μ’ ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ, του βραβευμένου με Nobel & Booker Καζούο Ισιγκούρο, ΤΟ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ του πολυβραβευμένου Φίλιπ Πούλμαν, το 1ο βιβλίο της θρυλικής σειράς της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΛΙΘΟΣ, το 1Q84 του εξαιρετικού συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι και η εμβληματική τριλογία του Τέλους του Κόσμου της δις βραβευμένης με Booker Μάργκαρετ Άτγουντ (ΟΡΥΞ ΚΑΙ ΚΡΕΪΚ, Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ), κέρδισαν επάξια τη θέση τους στη λίστα των 100.

Τα βιβλία αυτά, τα οποία αποτελούν κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο του Bookpress με τα 100 βιβλία.

7 βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός στα 100 καλύτερα του 21ου αιώνα!

Ο τελευταίος Σαμουράι

#1 Ο τελευταίος Σαμουράι

#2 Οι διορθώσεις

#3 Μη μ’ αφήσεις ποτέ

#41 Το κεχριμπαρένιο
τηλεσκόπιο

#62 Ο Χάρι Πότερ και η
φιλοσοφική λίθος

#74 Το πολυσυζητημένο magnum opus του Χαρούκι Μουρακάμι

#78 Η εμβληματική τριλογία του Τέλους του Κόσμου της Μάργκαρετ Άτγουντ

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!