Συνέντευξη με την ανερχόμενη δημιουργό Έμα Γιάρλετ που αξίζει να ανακαλύψετε!

Share Button

Έμα, ποια υπήρξε η έμπνευσή σου για αυτά τα δυο βιβλία;

Αρχικά, αυτά τα δυο βιβλία ήταν στην πραγματικότητα ένα βιβλίο… Ο Σίμος και η σκιά του. Αυτό το βιβλίο το εμπνεύστηκα από την αγάπη μου για τον νυχτερινό ουρανό και την αστρονομία (ο πατέρας μου μου έδειχνε το φεγγάρι, τα αστέρια και τους πλανήτες από πολύ μικρή ηλικία), καθώς και από τους διάφορους φόβους που είχα ως παιδί. Όταν άρχισα να δουλεύω τον Σίμο και τη σκιά του, συνειδητοποίησα ότι αυτά τα θέματα θα ταίριαζαν καλύτερα σε δυο ξεχωριστά βιβλία… και έτσι γεννήθηκαν O Σίμος, η Στέλλα και το φεγγάρι και Ο Ωρίωνας και το σκοτάδι.

Ποιες εικαστικές τεχνικές χρησιμοποίησες;

Χρησιμοποίησα πληθώρα διαφορετικών εικαστικών τεχνικών – κυρίως παραδοσιακές παρά ψηφιακές. Αυτές συμπεριλαμβάνουν γκουάς, μολύβια, ξυλομπογιές, νερομπογιές, μαρκαδόρους, στιλό και κολάζ. Μου αρέσει να δημιουργώ φυσικά και απτά έργα τέχνης τα οποία φαίνονται και γίνονται αισθητά ως χειροποίητα και αυτό ακριβώς έκανα με αυτά τα δυο βιβλία. Ο Ωρίωνας και το Σκοτάδι δημιουργήθηκε λίγο μετά τον Σίμο, τη Στέλλα και το φεγγάρι και έτσι μπορείς να δεις και την καλλιτεχνική πρόοδο μεταξύ των δυο.

Πώς νιώθεις που αυτά είναι τα πρώτα βιβλία που έγραψες και εικονογράφησες/πώς είναι να είσαι ταυτόχρονα συγγραφέας και εικονογράφος ενός βιβλίου, υπάρχει διαφορά στη δημιουργική διαδικασία;

 Λατρεύω τα δυο πρώτα μου βιβλία – έχω την αίσθηση ότι υπήρξαν μια υπέροχη αφετηρία στην καριέρα μου και είμαι πολύ υπερήφανη και για τα δυο. Το να είμαι συγχρόνως εικονογράφος και συγγραφέας έχει πολύ μεγάλη διαφορά για τα βιβλία, καθώς αυτό σημαίνει ότι από την αρχή ως το τέλος γίνονται με τον τρόπο που είχα στον νου μου και όπως τα φανταζόμουν αρχικά. Όταν εικονογραφώ τα κείμενα κάποιου άλλου, δίνω μια διαφορετική αίσθηση στο βιβλίο και καθώς ποτέ δυο μυαλά δε σκέφτονται ακριβώς το ίδιο, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που περίμενε αρχικά ο συγγραφέας (ή ο εικονογράφος!). Το να αναλαμβάνει και τις δυο πλευρές της διαδικασίας ένα άτομο σημαίνει σκληρότερη δουλειά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο αυθεντικό και φέρει την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού.

Πώς αισθάνεσαι που αυτά τα βιβλία εκδίδονται στην Ελλάδα;

Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που αυτά τα βιβλία εκδίδονται στην Ελλάδα! Είναι ένας πανέμορφος τόπος, γεμάτος υπέροχους ανθρώπους που μιλούν μια εκπληκτική γλώσσα – είναι τιμή μου το έργο μου να εκδίδεται εκεί.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΕΜΑ ΓΙΑΡΛΕΤ είναι συγγραφέας, εικονογράφος και γραφίστρια που εδρεύει στο Φάλμουθ της Κορνουάλης. Της αρέσει να ζωγραφίζει, να σχεδιάζει, να γράφει, να φτιάχνει κολάζ, να κατασκευάζει, να πειραματίζεται με τα χρώματα και να σκιτσάρει. Η Έμα έχει γράψει και εικονογραφήσει αρκετά παιδικά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Ο Σίμος, η Στέλλα και το Φεγγάρι και Ο Ωρίωνας και το Σκοτάδι που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Τα βιβλία της έχουν υπάρξει υποψήφια και κερδίσει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου της Αγγλικής Ένωσης, υποψηφιότητες για το μετάλλιο της CILIP Kate Greenaway, όπως και για τα βραβεία εικονογραφημένου βιβλίου του Cambridge, του Oxfordshire και του Stockport. Η Έμα έλαβε, επίσης, υψηλό έπαινο στα βραβεία Macmillan όταν σπούδαζε εικονογράφηση στο Πανεπιστήμιο του Φάλμουθ.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!