Συγγραφείς μοιράζονται συμβουλές ενσυνειδητότητας για την εργασία από το σπίτι.

Share Button

Πώς να ντυθείτε, να μείνετε σε φόρμα και να αποφύγετε τον συνεχή κύκλο ειδήσεων που αποσπούν την προσοχή, καθώς προσαρμόζεστε στη νέα πραγματικότητα της εργασίας από το σαλόνι;

Για όσους από εμάς είναι συνηθισμένοι στην αυστηρότητα και τη ρουτίνα του γραφείου, η προοπτική εργασίας από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να φαντάζει τρομοκρατική. Όταν συνηθίσουμε τα πρώτα «θετικά» στοιχεία της υπόθεσης (φοράμε πιτζάμες, μαγειρεύουμε περίπλοκα μεσημεριανά γεύματα, ακούμε ό,τι μουσική θέλουμε), τότε είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να μας «πιάνει» η μέση από το αυτοσχέδιο γραφείο που έχουμε στήσει, να βιώνουμε μοναξιά λόγω της έλλειψης κουβεντούλας στην κουζίνα, αλλά και μια γενική νευρικότητα από τη μετατροπή του σαλονιού σε χώρο εργασίας.

Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις – και πολλές από αυτές είναι πολύ εύκολες. Βρείτε, λοιπόν, εδώ μερικές απλές συμβουλές από ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν και να κάνουν την ημέρα σας δουλεύοντας από το σπίτι πολύ πιο ενσυνείδητη.

Ακολουθήστε τα εξής βήματα για να δομήσετε την ημέρα σας καθώς εργάζεστε από το σπίτι, τα οποία θα σας βοηθήσουν να μείνετε πιο ήρεμοι, καθώς και να νιώσετε ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί:

 1. Προγραμματίστε την ημέρα σας με χαρτί και μολύβι! Σκεφτείτε πού θα δουλέψετε και πώς.

 2. Ρουτίνα – ακολουθήσετε αυτήν που σας αντιπροσωπεύει όσο περισσότερο γίνεται: Βάλτε το ξυπνητήρι σας. Μόλις σηκωθείτε, κάντε ένα ντους, φάτε κάτι για πρωινό, πιείτε έναν καφέ, ντυθείτε και ετοιμαστείτε για την ημέρα σας.

 3. Αθληθείτε. Προγραμματίσετε τακτικά διαλείμματα, κατά τα οποία θα κινείστε. Κάντε μερικά βήματα παραπάνω ή αδράξτε την ευκαιρία να κάνετε ένα 20λεπτο ή 30λεπτο πρόγραμμα άσκησης στο YouTube.

 4. Βάλτε προτεραιότητες για τα καθήκοντα της ημέρας. Μην είστε υπερβολικά φιλόδοξοι για τα καθήκοντα που θέτετε στον εαυτό σας. Ποιες εργασίες πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν σήμερα;

 5. Αποφύγετε να διακόπτεστε από τις συνεχείς έκτακτες ενημερώσεις των ειδήσεων, οι οποίες είναι πιθανό να εντείνουν το άγχος ή την ανασφάλεια που ίσως νιώθετε και να σας αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που θα έπρεπε να κάνετε.

 6. Παραμείνετε σε επαφή με συναδέλφους. Προγραμματίστε χρόνο για να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω τηλεφώνου, συναντήσεις τηλεργασίας, ακόμη και κάποια ψηφιακή συνάντηση για μεσημεριανό μαζί τους, μέσω Facetime ή Skype.

 7. Τρώτε υγιεινά και πίνετε νερό και υγρά. Σιγουρευτείτε ότι κάνετε τακτικά διαλείμματα, ότι τρώτε υγιεινά και ελέγχετε την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε, καθώς προχωράτε προς το απόγευμα/βραδάκι.

Sarah Vohra, συγγραφέας του βιβλίου The Mind Medic 

Παραδοθείτε σε λίγη στοχαστική δημιουργικότητα

Βρείτε ασφαλείς, χαρούμενες τοποθεσίες στο διαδίκτυο, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε. Εγώ έχω δημιουργήσει το Happy Place, μια ιστοσελίδα γεμάτη δωρεάν υλικό που μπορεί οποιοσδήποτε να κατεβάσει, αλλά και βίντεο με μαθήματα ζωγραφικής και χρωματισμού. Το να χρωματίζει κανείς είναι ένας εύκολος τρόπος να γίνει δημιουργικός. Έχω σχεδιάσει τα περιγράμματα και εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε το χρώμα. Θα βρείτε εδώ περιγράμματα για να κατεβάσετε και, αν γραφτείτε στο  newsletter μου, τότε θα λάβετε ένα δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου μου The Wonder Book.

Johanna Basford, συγγραφέας του βιβλίου How to Draw

Ντυθείτε για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας

Είναι εύκολο να μείνει κανείς όλη μέρα με τις πιτζάμες, αφού συνδέουμε κάθε μέρος και ρόλο στη ζωή μας με μια στολή. Ξέρουμε ότι το σπίτι μας συνδέεται με τη στολή των πιτζαμών, ωστόσο αυτή δε συνδέεται με την παραγωγικότητα.

Δε χρειάζεται να φοράει κανείς πουκάμισο και γραβάτα στο σπίτι του, αλλά ίσως δεν είναι άσχημη ιδέα να φορέσετε ένα T-shirt κι ένα μπλέιζερ. Δεν πειράζει να φορέσετε τα ίδια ρούχα που φορέσατε την προηγούμενη ημέρα, ειδικά αν τα φορέσατε μόνο για λίγες ώρες. Πάρτε τον χρόνο σας και βάλτε κάποιο ρούχο που πάντα θέλατε να φορέσετε στο γραφείο, αλλά, λόγω των περιορισμών της δουλειάς, δεν είχατε τη δυνατότητα. Διασκεδάστε και παίξτε με τα ρούχα στην ντουλάπα σας όσο λείπετε από το γραφείο. Πιστεύω ότι οι πειραματισμοί και το παιχνίδι με την ενδυμασία μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή μας και να μας βοηθήσουν να δραπετεύσουμε από τη μονοτονία.

Dawnn Karen, συγγραφέας του βιβλίου Dress Your Best Life

Γίνε ψηφιακός μινιμαλιστής

Ελέγξτε μόνο μια εθνική και μια τοπική πηγή ειδήσεων κάθε πρωί. Ύστερα –και αυτό είναι το σημαντικότερο– μη διαβάσετε ή δείτε τις ειδήσεις για την υπόλοιπη μέρα. Πιθανολογώ ότι οποιεσδήποτε έκτακτες ενημερώσεις, που σας αφορούν άμεσα, θα σας έρθουν με e-mails, τηλεφωνικά ή μέσω sms.

Αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά λόγω του τρόπου που έχουμε εκπαιδευτεί από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης την τελευταία δεκαετία, δηλαδή να θεωρούμε το κινητό μας σαν ψυχολογικό ηρεμιστικό.

Αυτό δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την τεχνολογία. Η παρούσα κατάσταση αποκαλύπτει τους διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία για να αυξήσει στρατηγικά το ευγενής μέσο. Τα σύγχρονα εργαλεία καθιστούν δυνατή τη συχνότερη βιντεο-επικοινωνία με φίλους και την οικογένειά μας, την εξερεύνηση θεμάτων που δεν έχουν να κάνουν με ιούς ή/και τον συντονισμό μας με την κοινότητά μας, ώστε να μάθουμε πώς μπορούμε να γίνουμε χρήσιμοι.

Cal Newport, συγγραφέας του βιβλίου Digital Minimalism

Αναπνεύστε καλύτερα

Η συνειδητή επιβράδυνση της εισπνοής και εκπνοής για μερικά λεπτά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μετατοπίζει το σώμα σας σε παρασυμπαθητική αντίδραση (parasympathetic response – γνωστή και ως «ανάπαυση και χώνεψη»), βοηθώντας μας έτσι να κοιμηθούμε καλύτερα και να χαλαρώσουμε. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κι εσείς, ακολουθώντας την τεχνική της «συνεκτικής αναπνοής», η οποία βοηθάει στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος μέσα σε μόνο λίγα λεπτά.

 • Εισπνέετε από τη μύτη για έξι δευτερόλεπτα.

 • Εκπνέετε από τη μύτη για έξι δευτερόλεπτα.

 • Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα για τουλάχιστον τρία λεπτά, όμως δεν υπάρχει όριο για τη διάρκεια της άσκησης.

 • Αν τα έξι δευτερόλεπτα σας δυσκολεύουν, τότε μειώστε τα στα τέσσερα ή πέντε δευτερόλεπτα, μέχρι να νιώσετε άνετα, και στη συνέχεια ανεβείτε σταδιακά στα έξι δευτερόλεπτα.

Richie Bostock, συγγραφέας του βιβλίου Exhale

Πηγή: penguin.co.uk

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!