Στην προηγούμενη καραντίνα τα βιβλία και η μαγειρική ήταν οι βασικές διέξοδοι στην οικογένειά μας. Έτσι, σε αυτό το λοκντάουν αποφασίσαμε μαζί με την κόρη μου Βίκυ να παντρέψουμε τις δύο αυτές αγάπες. Πώς; Ανακαλύπτουμε, μαγειρεύουμε και δοκιμάζουμε συνταγές που έχουμε συναντήσει στη λογοτεχνία – τόσο σε έργα κλασικά όσο και σε βιβλία σύγχρονα. Στο κάτω κάτω της γραφής, βλέπουμε κι ακούμε όσα ζουν οι ήρωες. Γιατί λοιπόν να μην καθίσουμε μαζί τους στο τραπέζι ή να μην απολαύσουμε παρέα με αυτούς ένα απογευματινό τσάι;
Αυτή τη φορά ετοιμάσαμε το στρούντελ της Ελίζας, που δοκίμασε για πρώτη φορά στη ζωή του ο Κωνσταντής στο παγωμένο Γκέρλιτς, ξεχνώντας για λίγο τα δεινά του στρατοπέδου.
Η άποψή μας: Εύκολο, γρήγορο στην παρασκευή και πεντανόστιμο! Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!
Υλικά:
Εκτέλεση:
1) Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα.
2) Κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια.
3) Σ’ ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο.
4) Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10 με 15 λεπτά).
5) Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
6) Ψιλοκόβουμε τα καρύδια, τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τις σταφίδες και την κανέλα και σιγοβράζουμε μέχρι να καραμελώσουν.
7) Βάζουμε μια λαδόκολλα σ’ ένα ταψί, απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και τοποθετούμε στη μέση τη γέμιση.
8) Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης.
9) Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρόλο και αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού.
10) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
11) Βάζουμε την άχνη σ’ ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε πάνω από το στρούντελ.
«Η μυρωδιά του ψητού μήλου και της καμένης ζάχαρης εισχώρησε απρόσκλητα στα ρουθούνια του, γαργάλησε τον λαιμό του και τον ανάγκασε να ανοίξει τα μάτια του…
Είχε μια γεύση άγνωστη, μολονότι τα υλικά που περιείχε ήταν γνωστά. Μια γεύση διαφορετική. Από τη μια, αυτό το άγλυκο γλυκό τον ξένιζε κι από την άλλη, τον προκαλούσε να το δαγκώσει ξανά και ξανά».
Νόμιζα ότι τα είχα αφήσει όλα πίσω μου: τους ανθρώπους που μ’ ανάθρεψαν, τον τόπο όπου γεννήθηκα, το στεφάνι που φόρεσα…
Λένε πως η ανθρώπινη μνήμη είναι επιλεκτική… Μέχρι τη στιγμή που ένα γλυκό λεμονάκι θα την ξυπνήσει και θα τα θυμηθεί όλα…
Λιδωρίκι 1913. Η Ασημούλα κι ο Κωνσταντής παντρεύονται από έρωτα. Η απρόσμενη στρατολόγηση του Κωσταντή θα τον απομακρύνει από τη γυναίκα του και το παιδί που περιμένουν.
1914. Ξεσπάει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Στην Ελλάδα, το μίσος βενιζελικών και βασιλικών κι ο επερχόμενος Εθνικός Διχασμός θα φέρουν μαύρα σύννεφα όχι μόνο στον τόπο αλλά και στη ζωή των δύο νέων.
1916. Έξι χιλιάδες στρατιώτες, ανάμεσά τους κι ο Κωσταντής, μεταφέρονται μυστικά από την Καβάλα στη Γερμανία του Κάιζερ. Μέσα από τις στάχτες του πολέμου, θα γεννηθεί ένας καινούργιος έρωτας.
1944. Το Λιδωρίκι καίγεται. Ένας Γερμανός στρατιώτης θα σώσει από την πύρινη λαίλαπα δύο ψυχές που η ζωή θα φέρει στο δρόμο του μέσα από ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας.
Δύο εποχές, δύο πόλεις σε δύο διαφορετικές χώρες, δύο γυναίκες, μια φοβερή αποκάλυψη…
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα
που φέρνει στο φως μία από τις άγνωστες πτυχές
της ελληνικής ιστορίας.