Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Share Button

Το ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2017 απονεμήθηκε στον Βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο.

Αυτά είναι εκπληκτικά και εντελώς απρόσμενα νέα! Και ήρθαν σε μια στιγμή όπου ο κόσμος έχει χάσει τη σιγουριά του για τις ηθικές του αξίες, την ηγεσία και την ασφάλειά του. Απλώς ελπίζω το γεγονός πως έλαβα αυτή την τεράστια τιμητική διάκριση να μπορέσει, έστω και λίγο, να ενθαρρύνει τις δυνάμεις της καλοσύνης και της ειρήνης.

Ο Καζούο Ισιγκούρο για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Ο Ισιγκούρο, ιαπωνικής καταγωγής, τιμήθηκε για την ικανότητα που έχει «μέσα από τα τεράστιας συναισθηματικής δύναμης μυθιστορήματά του, να αποκαλύπτει την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθηση της σύνδεσής μας με τον κόσμο», όπως δήλωσε η Σουηδική Ακαδημία κατά την απονομή του βραβείου.

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας έχει απονεμηθεί 110 φορές από το 1901 μέχρι και το 2017. Φέτος το κάθε βραβείο Νομπέλ θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9.000.000 σουηδικών κορόνων (περίπου 937.000 ευρώ).

Ο ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ γεννήθηκε στο Ναγκασάκι το 1954, αλλά μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα και ήταν υποψήφιος τέσσερις φορές για το Βραβείο Booker. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και θεωρείται ένας από τους κορυφαίος Βρετανούς συγγραφείς. Το 1982, με το πρώτο του μυθιστόρημα, A pale view of hills, κέρδισε το βραβείο Winifred Holtby. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, An artist of the floating world (1986), τιμήθηκε με τα βραβεία Whitbread Book of the Year και Premio Scanno, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το Βραβείο Booker. Το 1989, το μυθιστόρημά του Τα απομεινάρια μιας μέρας τιμήθηκε με το βραβείο Booker· μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζέιμς Άιβορι με πρωταγωνιστές τον Άντονι Χόπκινς και την Έμμα Τόμσον. Ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγο και την κόρη του.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ επανεκδόθηκε σήμερα, 05/10/2017, το βιβλίο του
ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου), ενώ κυκλοφορεί ακόμα το βιβλίο του Ο ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου).

Αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό που νιώθουμε σήμερα στην καρδιά μας δεν είναι σαν αυτές τις σταγόνες της βροχής που συνεχίζουν να πέφτουν πάνω μας από τα μουσκεμένα φύλλα των δέντρων, παρότι η βροχή έχει εδώ και ώρα σταματήσει να πέφτει από τον ουρανό. Αναρωτιέμαι μήπως, χωρίς τις αναμνήσεις μας, η αγάπη μας είναι προορισμένη να μαραθεί και να πεθάνει.

Απόσπασμα από το βιβλίο Ο ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

buy_btn_green

9786180110272_3D

buy_btn_green

Ποιος ο λόγος να ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι μπορούσε ή δε θα μπορούσε να είχε κάνει κανείς για να ελέγξει την πορεία που πήρε η ζωή του; Και, ασφαλώς, είναι αρκετό για ανθρώπους όπως εσείς και εγώ να προσπαθούμε και να προσφέρουμε τη μικρή μας συνδρομή σε κάτι το αληθινό, κάτι που να αξίζει. Και αν κάποιοι από εμάς είναι έτοιμοι να θυσιάσουν πολλά στη ζωή προκειμένου να κυνηγήσουν τέτοιες φιλοδοξίες, τότε σίγουρα αυτό από μόνο του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είναι ικανός λόγος για να νιώθει κανείς υπερήφανος και ικανοποιημένος.

Απόσπασμα από το βιβλίο ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!