Δύο Χρυσές Σφαίρες αποκόμισε η κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας του συνιδρυτή της Apple Steve Jobs, δια χειρός του βραβευμένου με Oscar Άαρον Σόρκιν (The West Wing, The Social Network). Η ταινία Steve Jobs κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Σεναρίου, ενώ η συμπρωταγωνίστρια του Μάικλ Φασμπέντερ, Κέιτ Ουίνσλετ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Ο Άαρον Σόρκιν, σεναριογράφος της ταινίας, έπειτα από προσωπική έρευνα για τον Steve Jobs και με βασικό οδηγό την επίσημη βιογραφία του Walter Isaacson, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας, χώρισε την ταινία σε τρεις χρονικές περιόδους, με καθεμιά από αυτές να λαμβάνει χώρα πριν από την παρουσίαση ενός νέου προϊόντος της Apple έως και το πρώτο iMac το 1998, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει τα δυνατά σημεία του Steve Jobs και το χάρισμά του να μαγεύει το κοινό στις παρουσιάσεις νέων προϊόντων.
Η ομάδα πίσω από την ταινία Steve Jobs αποτελείται από τον Ντάνι Μπόιλ, βραβευμένο με Oscar Σκηνοθεσίας για το Slumdog Millionaire, και τον επίσης βραβευμένο Άαρον Σόρκιν με Oscar Καλύτερου Σεναρίου για το The Social Network. Το καστ απαρτίζουν ο Μάικλ Φασμπέντερ, ο οποίος ενσαρκώνει τον Steve Jobs, ο Σεθ Ρόγκεν, στον ρόλο του Στιβ Βόζνιακ, η Κέιτ Γουίνσλετ, που υποδύεται την Τζοάνα Χόφμαν, μέλος της ομάδας Macintosh και της NeXT, και ο Τζεφ Ντάνιελς στον ρόλο του Τζον Σκάλι, CEO της Pepsi-Cola, ο οποίος το 1983, μετά την απόλυση του Steve Jobs από την Apple, ανέλαβε καθήκοντα CEO της Apple.
Η πρεμιέρα της ταινίας Steve Jobs έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016
To Steve Jobs είναι η δεύτερη ταινία για τη ζωή του συνιδρυτή της Apple που βασίζεται στην best seller βιογραφία του Walter Isaacson για τη ζωή του Jobs, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, καθώς και προϊόντα που κατέστησαν την τεχνολογία mainstream.
Ο Walter Isaacson, ιστορικός και συγγραφέας, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Time, αρχής γενομένης από το 1978, όπου ξεκίνησε ως πολιτικός ανταποκριτής και ανελίχθηκε σε αρχισυντάκτη σε λιγότερο από δύο δεκαετίες. Δούλεψε δύο χρόνια ως πρόεδρος και CEO του τηλεοπτικού καναλιού CNN. Το 2003 έγινε πρόεδρος του Ινστιτούτου Άσπεν, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου «στην προώθηση της πεφωτισμένης ηγεσίας και του απροκατάληπτου διάλογου». Αμέσως μετά τον τυφώνα Κατρίνα διορίστηκε αντιπρόεδρος της Αρχής Αποκατάστασης της Λουιζιάνα. Έχει γράψει τα βιβλία Αϊνστάιν: Η ζωή του και το σύμπαν, Benjamin Franklin: An American Life και Kissinger: A Biography. Επίσης είναι ο συγγραφέας, σε συνεργασία µε τον Έβαν Τόμας, του βιβλίου Wise Men: Six Friends and the World They Made. Ζει µε τη σύζυγό του στην Ουάσινγκτον.
Βασιζόμενος σε παραπάνω από σαράντα συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Steve Jobs σε διάστημα δύο ετών –καθώς και σε συνομιλίες με περισσότερους από εκατό συγγενείς, φίλους, αντιπάλους, ανταγωνιστές και συνεργάτες– ο Walter Isaacson καθηλώνει τον αναγνώστη με τη συναρπαστική ιστορία της ζωής ενός δημιουργικού επιχειρηματία, ο οποίος, με το πάθος του για την τελειότητα και την απαράμιλλη ηγετική του δεινότητα, έφερε επανάσταση σε έξι διαφορετικούς τομείς της βιομηχανίας: τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις ταινίες κινουμένων σχεδίων, τη μουσική, την τηλεφωνία, τους υπολογιστές αφής και τις ψηφιακές εκδόσεις.
Ο Steve Jobs ενσάρκωνε το πρότυπο του εφευρετικού, πρωτοπόρου επιχειρηματία που γνώριζε πολύ καλά πώς να αξιοποιεί τη δύναμη της φαντασίας. Κατόρθωσε να συνδυάσει τη δημιουργική σκέψη με την τεχνογνωσία και οικοδόμησε μια εταιρεία-κολοσσό, στο πλαίσιο της οποίας τα άλματα της φαντασίας συντονίζονταν με τα θαύματα της τεχνολογίας.
Παρόλο που ο Jobs συνεργάστηκε για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, δε ζήτησε να ελέγξει το περιεχόμενό του – ούτε καν να το διαβάσει προτού εκδοθεί. Δεν έθεσε κανέναν περιορισμό. Αντιθέτως, ενθάρρυνε τους ανθρώπους που μίλησαν γι’ αυτόν να εκφραστούν ελεύθερα. Και ο ίδιος εξάλλου μιλάει ειλικρινά, ενίοτε ωμά, για τους συνεργάτες και τους ανταγωνιστές του. Οι φίλοι, οι εχθροί και οι συνάδελφοί του καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τα πάθη, την τελειομανία, τις εμμονές του, την αφοσίωσή του στο έργο του αλλά και τον συγκεντρωτισμό του, ο οποίος καθόρισε τον τρόπο δουλειάς του.
Με τους προσωπικούς του δαίμονες να τον καταδιώκουν διαρκώς, ο Jobs συχνά ωθούσε τους γύρω του στην απελπισία. Ωστόσο η προσωπικότητα και το έργο του δεν μπορούν να διαχωριστούν· δείχνουν να λειτουργούν σαν ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο σύστημα, ακριβώς όπως το hardware και το software της Apple. Η ιστορία του παρέχει παραδείγματα προς αποφυγή και προς μίμηση, ενώ, την ίδια στιγμή, προσφέρει μαθήματα για το καινοτόμο πνεύμα, τη δύναμη του χαρακτήρα, τη σημασία των προσωπικών αξιών.