ΣΜΥΡΝΗ. ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ. Μια ιστορία για κρυμμένα μυστικά και ανείπωτες αλήθειες που στοίχειωσαν ζωές

Share Button

Μια ιστορία ανάμεσα σε δύο εποχές και δύο ηπείρους, κρυμμένα μυστικά και ανείπωτες αλήθειες που στοίχειωσαν ζωές. Μια ιστορία την οποία ήθελα χρόνια να γράψω, αλλά δεν την άγγιζα. Ώσπου ήρθε η ώρα της, καθώς οι ιστορίες είναι ιδιόρρυθμες, μυστήριες, θέλουν να επιλέγουν εκείνες τη χρονική στιγμή που θα αναδυθούν στο φως και όχι ο δημιουργός…

Κατωπαναγιούσης ο παππούς μου, από τη φύτρα της μητέρας μου, δώδεκα ήταν σαν σάλταρε από την προκυμαία της Σμύρνης κυνηγώντας τη μάνα και τα αδέρφια του σε καΐκι αρόδο για τη Χίο, που τραμπαλιζόταν στους παφλασμούς της θάλασσας και με περίσσια τύχη κατάφερε κάποτε να το φτάσει. Η αδερφή του, η Αργυρώ, έπειτα από περιπέτεια βρέθηκε στην Αμερική, παντρεύτηκε κι έκλεισε εκεί τον κύκλο της ζωής της, με παιδιά και εγγόνια.

Το καλοκαίρι του 2015 με πλημύρισε η ιστορία αυτή. Πνιγόμουν. Με ξυπνούσε αξημέρωτα, με καλούσε κοντά της για να με ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Την ακολούθησα. Ένιωσα την έντασή της, θαύμασα τη Σμύρνη, παρατήρησα τους διαβάτες στην προκυμαία της, αισθάνθηκα την ευδαιμονία τους. Και ύστερα είδα εκείνη. Την Αργυρώ, την ηρωίδα μου. Όλα στροβιλίζονταν γύρω από αυτήν.

Ένα τέτοιο πρωί, στο σπίτι του Ναυπλίου, ξημερώματα ακόμα, με βρίσκει η μητέρα μου στην αυλή να το σκαρώνω. Απόρησε με το θέαμά μου, καθώς είχα μόλις ολοκληρώσει Το μυστικό της πεταλούδας και είχαν κοπάσει οι γραφές…

«Τι έπιασες πάλι;» με ρώτησε.

«Για την Κάτω Παναγιά, για την Αργυρώ, για όλα».

Με κοίταξε. Χαμογέλασε.

«Η νυχτικιά σου», μου είπε, «είναι δική της. Το ξέρεις;» Πώς να το ξέρω; Εφτά χρονών παιδί ήμουν όταν ήρθε τελευταία φορά στην Ελλάδα. Μας έφερε και δώρα, καταπώς έμαθα, και τούτο ήταν ένα από αυτά.

Έτσι ξεκίνησε αυτό το βιβλίο. Με τη νυχτικιά της θείας της Αργυρώς!

Παρ’ όλα αυτά, η πρόθεση του μυθιστορήματος δεν είναι να αναπαραγάγει την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρωταγωνιστές σε τούτη την ιστορία είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, εμείς, οι πράξεις μας, οι μοιραίοι ίσκιοι που κουβαλάμε στο πλάι μας, και ίσως η πρόθεσή του βρίσκεται μακριά ακόμα και από την ιδέα της εκπλήρωσης του καθήκοντος, κι ας κινείται γύρω από αυτή, σε διάφορα χρονικά επίπεδα.

Ίσως όλη αυτή η ιστορία γράφτηκε τελικά για ένα ανθρώπινο χούι, μια εμμονή, όχι εκείνη της Ειρήνης για τη διερεύνηση ενός επίμονου εφιάλτη, αλλά για τη δική μας εμμονή, για το δικό μας κυνήγι μαγισσών, το ακατάβλητο… Να κρίνουμε χωρίς αγάπη, ποτέ, όμως, τον εαυτό μας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο


1922, Σμύρνη
Το κατατρεγμένο κορίτσι επιβιβάζεται στο πλοίο της σωτηρίας του, με προορισμό την Αμερική. Το μυστικό της θα γίνει ο ίσκιος που θα την ακολουθεί για μια ζωή.

1989, Δημοτικό Κοιμητήριο Κυλλήνης
Τα φτυάρια παλεύουν με το σκληρό χώμα πάνω από ένα αζήτητο μνήμα. Ξαφνικά παγώνουν όλα. Η εκταφή ματαιώνεται. Το μνήμα θαρρείς πως αντιστέκεται, σαν να κρύβει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία. Ζωντανή. Στοιχειωμένη.

1993, Νέα Υόρκη
Το σημαδεμένο κορίτσι καταδύεται συχνά σε έναν αλλόκοτο εφιάλτη∙ φωτιά κι αντάρα, ουρλιαχτά και ολολυγμοί, και μια γυναικεία φιγούρα να ζητά από εκείνη κάτι… Άραγε τι; Ώσπου, μια παλιά φωτογραφία θα της γίνει εμμονή… ένα κυνήγι μαγισσών θα ξεκινήσει.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αλήθεια μέχρι να αναδυθεί στο φως, ακόμα κι αν άργησε μια ολόκληρη ζωή;

Share Button

The Author

Ισμήνη Χ. Μπάρακλη

Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους.