Σκληρές αλήθειες. Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει μια ιστορία μυθοπλασίας;

Share Button

Το βιβλίο Σκληρές αλήθειες γεννήθηκε από το σμίξιμο μιας ανάγκης και μιας ιδέας. Η ανάγκη ήταν αυτή που με οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια να βρω καταφύγιο στον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Ήταν η προσωπική απαίτηση να ταξιδεύω μακριά από μια πραγματικότητα η οποία τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι απλώς πληκτική αλλά κάποιες φορές μπορεί να γίνει απίστευτα σκληρή. Τις στιγμές λοιπόν που η ανάγκη για απόδραση ήταν πιο επιτακτική από ποτέ, οι πρώτες  λέξεις του συγκεκριμένου βιβλίου αποτυπώθηκαν στο χαρτί. Στα δύο χρόνια που χρειάστηκαν για να πάρει η αρχική ιδέα την τελική της μορφή, η προσπάθεια μπορεί να ήταν κοπιαστική και επίπονη, αλλά ταυτόχρονα ήταν μια σωτήρια έξοδος κινδύνου. Εξαρχής είχα ως στόχο να δημιουργήσω ένα μυθιστόρημα εθιστικό από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη. Φιλοδοξούσα να δημιουργήσω μια ιστορία που να συνεπαίρνει τον αναγνώστη και να τον ταξιδεύει μακριά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού είχα ως κεντρικό άξονα κατά τη διάρκεια της συγγραφής τρία στοιχεία: μυστήριο, γρήγορη πλοκή και συνεχείς ανατροπές. Τώρα, για το κατά πόσο ο στόχος επετεύχθη, οι καλύτεροι και αλάνθαστοι κριτές είναι μόνο οι αναγνώστες.

Πάμε τώρα στην ιδέα η οποία είχε φωλιάσει μέσα μου εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί στη σημερινή της μορφή. Η ιδέα αυτή συμπυκνώνεται στο πόσο λάθος είναι η πεποίθηση πως μπορούμε να περιγράψουμε με ακρίβεια και ευστοχία τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Πόσο εύκολα ξεστομίζουμε φράσεις όπως «αυτός είναι καλό παιδί», αποκλείοντας αυτόματα το «καλό παιδί» να κρύβει μέσα του και λίγη κακία, ή να χρησιμοποιούμε για έναν εγκληματία χαρακτηρισμούς όπως «ανήθικος», «αδίστακτος», «κτήνος», αποκλείοντας με μεγάλη ευκολία την πιθανότητα στην ψυχή του συγκεκριμένου ανθρώπου να φωλιάζει έστω και λίγη καλοσύνη και ευαισθησία. Ευτυχώς ή δυστυχώς, μέσα μας κατοικεί η μεγαλοψυχία και η μικρότητα, η πεζότητα και το πάθος, ο εγωισμός και ο αλτρουισμός, η αγάπη και το μίσος. Με λίγα λόγια είμαστε ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο, χωρίς βέβαια καμία μας πράξη να είναι ικανή να φωτίσει κάθε κρυφή πτυχή της προσωπικότητάς μας, ούτε και να μας χαρακτηρίσει καθολικά. Είμαστε όλοι άνθρωποι, καταδικασμένοι να παλεύουμε διαρκώς με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ψυχή του καθένα μας αποτελεί ένα πεδίο μάχης, εκεί όπου το μεγαλείο και η φτήνια μας συγκρούονται ανηλεώς. Κάθε μας σημαντική ή λιγότερο σημαντική ενέργεια εξαρτώνται από την έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Μιας σύγκρουσης τόσο αμφίρροπης, ώστε να καθιστά τη φύση του ανθρώπινου χαρακτήρα άκρως απρόβλεπτη και συνάμα απίστευτα συναρπαστική.

Για τους ήρωες αυτού του βιβλίου δε θα σας αποκαλύψω τίποτα, προκαλώντας σας να ανακαλύψετε μόνοι σας τις σκληρές αλήθειες που κρύβουν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει μια ιστορία μυθοπλασίας;

Noέμβριος 2015, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Μαζί με τη διαθήκη της μητέρας της, η νεαρή φοιτήτρια Αγνή Μάρκου θα παραλάβει και ένα βιβλίο. Στις σελίδες του κρύβονται όλα τα μυστικά που η μητέρα της δεν τόλμησε ποτέ να της φανερώσει όσο ζούσε· μυστικά μιας ζωής που τη σημάδεψαν ασίγαστα πάθη, λυσσαλέοι έρωτες και ανεξιχνίαστα εγκλήματα.

Μέσα από την πένα του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη, ενός άντρα που γνώρισε τη Θεοδώρα Μάρκου όσο λίγοι και τη μίσησε όσο κανένας άλλος, η Αγνή θα βρεθεί στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και στα χρόνια της νιότης της μητέρας της. Όταν η μυστηριώδης ιστορία φτάσει στο τέλος της, το ταξίδι στην Ελλάδα θα φαντάζει επιτακτικό.

Με την επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος οι σκοτεινοί ήρωες του βιβλίου θα αποκτήσουν σάρκα και οστά. Μα όταν οι αλήθειες που φωλιάζουν μέσα σε μια θανάσιμη ιστορία είναι περισσότερες από τους μύθους, τότε οι ανατροπές αποδεικνύονται ολέθριες…

buy_btn_green

Share Button

The Author

Ηλίας Μωραΐτης

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ γεννήθηκε το 1981 στην Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Τιμήθηκε με έπαινο από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στον διαγωνισμό ποίησης 2014. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.