Σήμερα γιορτάζουμε στο «καταφύγιό» μας! 🏠 📚 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

Share Button

2 Απριλίου 2020, σήμερα γιορτάζουμε στο «καταφύγιό» μας!

Μένουμε σπίτι… Το εν λόγω σύνθημα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε ευλαβικά αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες και σκληρές ημέρες πρέπει να το δούμε με θετικό μάτι. Πόσες φορές μάς έχει επιτραπεί να χουχουλιάσουμε επί μέρες στον καναπέ, να βρισκόμαστε απερίσπαστα κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους και να τους αφιερώνουμε χρόνο χωρίς τύψεις, και να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που δεν προλαβαίνουμε ποτέ λόγω της ταχύτητας και των «πρέπει» της καθημερινότητας; Είναι λες και μας έχει επιβληθεί να ηρεμήσουμε, να βάλουμε απότομα φρένο και να κοιτάξουμε προσεκτικά γύρω μας, να δούμε τον συνάνθρωπό μας, την κοινωνία μας και το περιβάλλον με άλλο μάτι και να βάλουμε επιτέλους προτεραιότητα σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά στη ζωή.

Όσο είμαστε κλεισμένοι στο καταφύγιό μας, θέλουμε να συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε, να ταξιδεύουμε, να έχουμε νέες εμπειρίες, να γνωρίζουμε ανθρώπους. Και ο καλύτερος ίσως τρόπος να το πετύχουμε αυτό μέσα στη ζεστασιά του σπιτιού μας, είναι να ανοίξουμε ένα βιβλίο, καινούργιο ή και παλιό!

Σήμερα ας είναι μια γιορτινή μέρα μέσα στο καταφύγιό μας! Μπορούμε να συμμετέχουμε μαζί με τα παιδιά μας σε ένα μεγάλο πάρτι για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Πώς; Ας διαβάσουμε μαζί μια όμορφη σύγχρονη ιστορία ή ας τους χαρίσουμε ένα από τα βιβλία που γέμισαν μαγεία τα δικά μας παιδικά χρόνια!

3 σύγχρονες ιστορίες που αξίζει να διαβάσεις μαζί με το παιδί σου

Γραμμένο με το χαρακτηριστικό χιούμορ ενός από τους αγαπημένους σύγχρονους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, το βιβλίο αυτό μας μιλά για τους θησαυρούς που κρύβει ο καθένας μας μέσα του!

9-13 ετών

Ένα πανέμορφο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, μικρά και μεγάλα, για τη δύναμη της θέλησης, της εκπλήρωσης των ονείρων και των στόχων, που θα ταξιδέψει τους αναγνώστες του ψηλά και μακριά.

7-11 ετών

Μια ιστορία που αποδεικνύει ότι, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει ελπίδα και πως πρέπει και μπορούμε να συνεχίσουμε κυνηγώντας τα όνειρά μας.

12-13 ετών

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας (Slovenská sekcia IBBY). Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.

Χάρισε στα παιδιά σου τα βιβλία που διάβασες κι εσύ!

Δώσε στα παιδιά σου τα βιβλία που γέμισαν μαγεία τα δικά σου παιδικά χρόνια! Συγκεντρώσαμε για εσένα 21 κλασικά και διαχρονικά παιδικά βιβλία, που ίσως λάτρεψες και εσύ ως παιδί, για να τα χαρίσεις τώρα στα δικά σου παιδιά!

Γιορτάζουμε στο καταφύγιό μας!

👇 Μόνο για σήμερα, λάβετε μέρος στην κλήρωση και κερδίστε απίθανα δώρα! 👇

Το υπέροχο μήνυμα του συγγραφέα Peter Svetina για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

Εκεί που μένω, οι θάμνοι πρασινίζουν αργά τον Απρίλη ή νωρίς τον Μάη και σύντομα γεμίζουν με κουκούλια από πεταλούδες. Αυτά τα κουκούλια μοιάζουν με μπαλίτσες από βαμβάκι ή με κουφέτα και οι νύμφες τους καταβροχθίζουν φύλλο το φύλλο μέχρι που οι θάμνοι απογυμνώνονται. Όταν όμως οι νύμφες γίνουν πεταλούδες και πετάξουν, οι θάμνοι δεν είναι κατεστραμμένοι. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξαναγίνονται πράσινοι πάλι και πάλι.

Έτσι μοιάζει ο συγγραφέας, έτσι μοιάζει ο ποιητής. Κατασπαράζονται, μένουν κατάστεγνοι από ιστορίες και ποιήματα, που, όταν ολοκληρωθούν, πετούν μακριά, μπαίνουν μέσα σε βιβλία και βρίσκουν τους αναγνώστες τους. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι.

Και τι συμβαίνει ν΄εκείνα τα ποιήματα και τις ιστορίες;

Ξέρω ένα αγόρι που έπρεπε να κάνει κάποια εγχείρηση στο μάτι του. Για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, έπρεπε να ξαπλώνει μόνο από τη δεξιά πλευρά και μετά δεν έπρεπε να διαβάζει τίποτα για έναν μήνα. Όταν γελικά ξαναπήρε στα χέρια του ένα βιβλία έπειτα από ενάμιση μήνα, ένιωσε σαν να κατάπινε λέξεις μ’ ένα κουτάλι από μια γαβάθα. Σαν να τις έτρωγε. Πραγματικά τις έτρωγε.

Ξέρω κι ένα κορίτσι που, όταν μεγάλωσε, έγινε δασκάλα. Μου είπε: “Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τους διάβασαν παραμύθια έχουν στερηθεί κάτι σημαντικό”.

Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή.

Όταν πεινάει κάποιος ή διψάει, το στομάχι του γουργουρίζει και το στόμα του στεγνώνει. Οι πεινασμένοι γυρεύουν να φάνε κάτι, ένα κομμάτι ψωμί, ένα πιάτο ρύζι ή δημητριακά, λίγο ψάρι ή μια μπανάνα. Όσο περισσότερο πεινούν, τόσο στενεύει ο οπτικός τους ορίζοντας, ώσπου παύουν να βλέπουν ό,τι δεν είναι τροφή για να τους χορτάσει.

Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιου είδους πείνα δε νιώθουν πως η ψυχή τους τρέμει από το κρύο κι ότι προσπερνούν τους εαυτούς τους χωρίς να το προσέχουν. Ένα μέρος του κόσμου τους εξαφανίζεται χωρίς να το γνωρίζουν.

Αυτού του είδους η πείνα χορταίνεται με ποίηση και ιστορίες.

Υπάρχει όμως ελπίδα για όσους δεν έχουν ποτέ αφεθεί ν’ απολαύσουν τις λέξεις, για να χορτάσουν αυτή την πείνα;
Υπάρχει! Το αγόρι που είπαμε διαβάζει κάθε μέρα. Το κορίτσι έγινε δασκάλα και διαβάζει στους μαθητές της. Κάθε Παρασκευή. Κάθε βδομάδα. Αν κάποια φορά το ξεχάσει, της το θυμίζουν τα παιδιά.

Και τι γίνεται με τον συγγραφέα και τον ποιητή; Καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα πρασινίσουν πάλι. Και πάλι θα στεγνώσουν από ιστορίες και ποιήματα, που θα πετάξουν μακριά προς κάθε κατεύθυνση. Πάλι και πάλι.

Share Button