Παιδί αναρωτιόμουν αν τελειώνει ποτέ ο χρόνος, αν η αλυσίδα από ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια σώνεται ποτέ. Η μυθολογία μού είχε δώσει μια απάντηση, δε μου αρκούσε όμως. Ο χρόνος είναι ο Κρόνος, ένας θεός που γεννάει παιδιά και τα τρώει. Μεταβάλλοντας την ύπαρξη σε ανυπαρξία, μεταβάλλει διαρκώς το παρόν σε παρελθόν, το μέλλον σε παρόν. Ό,τι ζήσαμε πίσω δε γυρίζει. Ό,τι ο Κρόνος καταβρόχθισε χάνεται από προσώπου γης. Η απάντηση δε μου είχε φανεί ποτέ ικανοποιητική. Η ερώτηση παρέμενε στον νου μου: Και το παρελθόν τι γίνεται; Επιστρέφει κάποτε;
Τώρα πια που το παρελθόν είναι περισσότερο από το μέλλον μου, έχω μια πιο λογική απάντηση. Το παρελθόν επιστρέφει για να μας δείξει τα λάθη μας, να μας θυμίσει τα σωστά που έγιναν και πού μας οδήγησαν, να μας δώσει δύναμη και ελπίδα πως ό,τι ζούμε το έχουμε βιώσει και πάλι και ίσως και άλλες φορές να το βρούμε μπροστά μας.
Πώς υφαίνεται ο χρόνος; Με λάθη, με πάθη, με αγώνα, με διαψεύσεις, με οράματα, κάποτε με απελπισία, άλλοτε με ελπίδα και πίστη. Κάποιες φορές με αίμα και δάκρυα. Και όλα μαζί υφαίνουν τον κρουστό ιστό της άχρονης ζωής μας.