Πώς να βελτιώσετε τη στρατηγική σας σκέψη σε 3 βήματα

Share Button

Έχετε λάβει ποτέ σχόλια ότι «πρέπει να έχετε πιο στρατηγική προσέγγιση» στον τρόπο εργασίας σας; Βέβαια, ενώ η έλλειψη στρατηγικής σκέψης αναφέρεται συχνά ως ένα μειονέκτημά σας, η εποικοδομητική κριτική σπανίως συνοδεύεται από συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό. H στρατηγική σκέψη είναι απαραίτητο προσόν κάθε επιτυχημένου μάνατζερ. Το να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα και με συγκεκριμένες τεχνικές προς όφελος της επιχείρησης είναι απαραίτητο εφόδιο για την απογείωση της σταδιοδρομίας σας.

Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες μπορείτε να κάνετε για να ασκείτε πιο στρατηγικά τον τρέχοντα ρόλο σας;

Ξεκινήστε αλλάζοντας τη νοοτροπία σας. Αν πιστεύετε ότι η στρατηγική σκέψη είναι μόνο για τα ανώτερα στελέχη, σκεφτείτε το ξανά. Μπορεί και πρέπει να υπάρχει σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο της επιχείρησης. Είναι ένας από τους άγραφους κανόνες όλων των θέσεων εργασίας, ακόμα και αν δεν αναγράφεται σαφώς στην περιγραφή της θέσης εργασίας σας.

Βήμα 1: Γνωρίστε: Παρατηρήστε και αναζητήστε τάσεις

Προκειμένου να λειτουργείτε με πιο στρατηγικό τρόπο, χρειάζεστε μια σταθερή κατανόηση του πλαισίου της αγοράς, των τάσεων και των επιχειρηματικών αναγκών. Δεν αρκεί απλώς να διερευνήσετε τα σημερινά δεδομένα και να αναζητήσετε τις τρέχουσες τάσεις. Πρέπει επίσης να εξερευνήσετε και να καταγράψετε τις εσωτερικές τάσεις στην καθημερινή σας εργασία. Για παράδειγμα, δώστε προσοχή στα ζητήματα που τίθενται ξανά και ξανά στον οργανισμό σας και ομαδοποιήστε τα κοινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί σας.

Να αφουγκράζεστε ενεργά τα προβλήματα και τα παράπονα που προκύπτουν μέσα στον οργανισμό σας, για να τα συνδυάζετε με τις παρατηρήσεις που έρχονται από την αγορά. Στη συνέχεια, μοιραστείτε τα ευρήματά σας στο δίκτυό σας.

Κατανοήστε τις μοναδικές πληροφορίες και την προοπτική που παρέχει το τμήμα σας και οι αποφάσεις του και καθορίστε τον αντίκτυπό τους στη στρατηγική εταιρικού επιπέδου. Κατανοήστε πώς οι αρμοδιότητες του τμήματός σας «κουμπώνουν» με την ευρύτερη πορεία του οργανισμού σας.

Με μια νέα κατανόηση των τάσεων και των θεμάτων, μπορείτε να εξασκηθείτε στη στρατηγική σκέψη ρωτώντας τον εαυτό σας: «Πώς μπορώ να διευρύνω την προσφορά του τμήματός μου;» Οι ερωτήσεις είναι η βασική «γλώσσα» της στρατηγικής.

Βήμα 2: Μιλήστε

Οι στρατηγικοί αναλυτές γνωρίζουν επίσης πώς να χειρίζονται τη γλώσσα. Δίνουν προτεραιότητα στη σωστή διατύπωση και διαμορφώνουν τη λεκτική και γραπτή επικοινωνία τους με τρόπο που να βοηθά το κοινό τους να επικεντρωθεί στο βασικό τους μήνυμα. Αμφισβητούν συνεχώς το status quo και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μιλάνε για νέες προοπτικές και ιδέες. Με την εξειδίκευση που αποκτούν, περνούν σταδιακά μέσα από τη διαδικασία εντοπισμού των ζητημάτων στη διαμόρφωση κοινού πλαισίου κατανόησης και τέλος στην ορθολογική πλαισίωση των στρατηγικών τους επιλογών.

Ακούγεται περίπλοκο απλώς διότι είναι. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αρχίσετε να κτίζετε αυτές τις δεξιότητες:

Δομήστε σωστότερα τη γραπτή και λεκτική σας επικοινωνία. Ομαδοποιήστε και οργανώστε λογικά τα βασικά σας σημεία και να είστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι και λιτοί στην ομιλία σας.

Εκπαιδεύστε και προβληματίστε τους ακροατές σας, δίνοντάς τους «βήμα» σχετικά με τα γενικά θέματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε, ώστε να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μια συνομιλία υψηλότερου επιπέδου, και να μην αναλώνονται μόνο σε συζητήσεις για τις λεπτομέρειες τακτικής.

Βήμα 3: Αφιερώστε χρόνο στη στρατηγική και αξιοποιήστε δημιουργικά τις συγκρούσεις

Είναι δύσκολο να συμβάλετε στρατηγικά στην αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του τμήματός σας χωρίς να αφιερώνετε χρόνο για να προβληματιστείτε για θέματα που αφορούν τον οργανισμό σας μακροπρόθεσμα. Πολλές φορές η καθημερινή ρουτίνα μάς πνίγει και μας κρατάει περιορισμένους σε εκτελεστικούς ρόλους. Ο χρόνος για στρατηγικές συζητήσεις αλλά και σκέψη πρέπει να μπει στο πρόγραμμα, κι ας μη φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι έχει απτά αποτελέσματα. Η επίδραση της στρατηγικής σκέψης είναι άκρως σημαντική.

Κάθε στέλεχος πρέπει να μάθει να «ανοίγεται» στη συζήτηση και να μη διστάζει να προκαλεί δημιουργικά, χωρίς να αφήνει τη συζήτηση να γίνει προσωπική, ώστε να μπορεί να κάνει και «δύσκολες» ερωτήσεις. Για να γίνει αυτό, επικεντρωθείτε σε θέματα, όχι σε ανθρώπους, και προσκαλέστε «ουδέτερους» συναδέλφους σας για να αμφισβητήσουν τη σκέψη σας και να κάνουν τον δικηγόρο του διαβόλου.

Η ανάπτυξη των στρατηγικών δεξιοτήτων σας μπορεί να είναι μια επώδυνη διαδικασία και απαιτεί βιωματική μάθηση μέσω της επαγγελματικής σας εμπειρίας. Αρχικά, το όραμά σας θα είναι θολό και θα πρέπει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα ανασφάλειας που θα προκύψουν από την αμφισβήτηση των δικών σας παραδοχών, αλλά αξίζει τον κόπο να ανακαλύψετε την απόλαυση και τα οφέλη της σύγκρουσης και τα πλεονεκτήματα της ικανοποίησης της περιέργειάς σας.

Αν θέλετε να βρείτε  περισσότερες πληροφορίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να διαβάσετε το νέο βιβλίο του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝπου κυκλοφόρησε στη νέα σειρά ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ – ΗΓΕΣΙΑ.

Η σειρά ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ – ΗΓΕΣΙΑ έχει στόχο την ανάπτυξη των στελεχών και την ουσιαστική βελτίωση των διοικητικών, ηγετικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων τους ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη εξαιρετικών αποτελεσμάτων και στη διαρκή επιτυχία των επιχειρήσεων και των οργανισμών τους. Διευθυντής της σειράς είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Μάνατζμεντ και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Μπουραντάς.
Μπορείτε να δείτε όλα τα βιβλία της σειράς εδώ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η κατάλληλη στρατηγική και ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός αποτελούν τα θεμέλια της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της διαρκούς επιτυχίας κάθε επιχείρησης. Συνεπώς, η αποτελεσματικότητα και η επιτυχημένη καριέρα των στελεχών εξαρτώνται από την ικανότητά τους να εξασφαλίζουν τις κατάλληλες στρατηγικές στις εκάστοτε συνθήκες του περιβάλλοντος, το οποίο αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και είναι αβέβαιο, πολύπλοκο και έντονα ανταγωνιστικό. Το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί ένα ακαδημαϊκό εγχειρίδιο αλλά έναν πολύτιμο πρακτικό οδηγό που αναπτύσσει τη στρατηγική σκέψη και τις ικανότητες στρατηγικής ανάλυσης, λήψης στρατηγικών αποφάσεων και στρατηγικού σχεδιασμού των στελεχών όλων των ιεραρχικών επιπέδων.

Το περιεχόμενο του βιβλίου συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη:

  • Της στρατηγικής σκέψης μέσω της κατανόησης όλων των στρατηγικών ερωτημάτων και του τρόπου σωστής και δημιουργικής προσέγγισής τους.
  • Της ικανότητας στρατηγικής ανάλυσης των δεδομένων, που είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση της στρατηγικής ανάπτυξης του ανταγωνισμού.
  • Των ικανοτήτων λήψης στρατηγικών αποφάσεων.
  • Της ικανότητας στρατηγικού σχεδιασμού και αποτελεσματικής υλοποίησής του.

Share Button

The Author

Γιώργος Σιούτζος