ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ; Η ανάγνωση ενός βιβλίου!

Share Button

ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΡΑΚΗ,
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Είναι άραγε οι διακοπές η καλύτερη στιγμή για να διαβάσει ένα παιδί βιβλία; Είναι αυτό που θα επιλέξει από μια σειρά δραστηριοτήτων που προσφέρονται την περίοδο των Χριστουγέννων; Μπορούμε να «πασπαλίσουμε» με λίγη μαγεία την ανάγνωση βιβλίων; Σίγουρα μπορούμε! Δείτε μερικές ιδέες:

 

  1. ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΓΑΛΟΦΩΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, απολαμβάνουν να τους διαβάζει κάποιος άλλος. Ακόμη και να έχουν κατακτήσει τη διαδικασία της ανάγνωσης, τα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο του βιβλίου και ταυτίζονται με τους ήρωες καλύτερα, όταν ακούν την ιστορία δυνατά. Ταυτόχρονα η μεγαλόφωνη ανάγνωση «δένει» τους συμμετέχοντες συναισθηματικά, προσφέροντάς τους ευχαρίστηση, ηρεμία και σιγουριά.

  1. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ Ή ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο είναι να τα αφήσουμε μόνα τους να επιλέξουν αυτό που θέλουν να διαβάσουν, χωρίς προτεινόμενους ηλικιακούς καταλόγους. Η επίσκεψη σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο ή στην κοντινή βιβλιοθήκη είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσουν ελεύθερα να δουν, να ξεφυλλίσουν και τελικά να αποφασίσουν τι είναι αυτό που τους ταιριάζει. Επίσης στους χώρους αυτούς το παιδί μπορεί να συμμετέχει σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε συναντήσεις με συγγραφείς, σε δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για ένα βιβλίο και να συναντηθεί με συνομηλίκους του που πιθανώς μοιράζονται τις ίδιες αναζητήσεις.

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ» ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ

Τα ενδιαφέροντα των παιδιών και η αναγνωστική τους ικανότητα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις επιλογές τους. Το βιβλίο που φαίνεται για εμάς ενδιαφέρον, «κλασικό», «καλό», μπορεί να μην αγγίζει καθόλου το παιδί μας. Ας το αφήσουμε λοιπόν να επιλέξει μόνο του, ακόμη και αν το βιβλίο που θέλει δε μας βρίσκει σύμφωνους. Μόνο έτσι θα αναπτύξει κριτική σκέψη, θα μάθει να επιλέγει και να απορρίπτει.

  1. ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

Η καθηγήτρια Rebecca Bellingham, δασκάλα σε πολλά δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη και πλέον καθηγήτρια στο Columbia University Teachers College, μιλάει με πάθος για το πώς τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν ο δάσκαλος τους διαβάζει στην τάξη, χωρίς να υπάρχει απαίτηση για κάποια εργασία μετά. Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά να απολαύσουν το βιβλίο τους, χωρίς να πρέπει να σας το αφηγηθούν, να γράψουν μια περίληψη, να ζωγραφίσουν την αγαπημένη τους σκηνή ή οτιδήποτε άλλο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

  1. ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Η ανάγνωση βιβλίων σε εξωτερικό χώρο είναι μοναδική! Συνδυάστε την επίσκεψη σε ένα μουσείο, μια πλατεία, στο βουνό, στη θάλασσα, με την ανάγνωση ενός βιβλίου. Ενός βιβλίου που μπορεί να έχει σχετικό θέμα ή και όχι. Ακόμη καλύτερα, μαζέψτε κι άλλα παιδιά γύρω σας και φτιάξτε μια αυτοσχέδια ομάδα ανάγνωσης!

  1. ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Οι πιο ωραίες αναγνώσεις γίνονται όταν μοιράζονται! Φτιάξτε μια μικρή Λέσχη Ανάγνωσης με μέλη της οικογένειας (γονείς, αδέλφια, ξαδέλφια, παππού, γιαγιά), με γείτονες ή με φίλους, όπου ο ένας θα διαβάζει στον άλλον ή όλοι μαζί θα μοιράζονται τις εντυπώσεις τους για το ίδιο βιβλίο. Φανταστείτε το μεγάλο σας παιδί να διαβάζει σε μικρότερα το αγαπημένο του βιβλίο, τον παππού και τη γιαγιά να διαβάζουν στα εγγόνια και στους φίλους τους, τα παιδιά σας με τα γειτονόπουλα να διαβάζουν και να συζητούν βιβλία που τα ενδιαφέρουν κρατώντας ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο…

  1. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ…

  • Το καλύτερο πρότυπο ανάγνωσης για τα παιδιά είναι οι γονείς τους. Σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν ποικίλα αναγνώσματα και γονείς που αγαπούν το διάβασμα, τα παιδιά σίγουρα σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα γίνουν αναγνώστες, ακόμη κι αν έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα αναγνωστικής παύσης.
  • Ένα παιδί, σύμφωνα με τον Penac, έχει δικαίωμα να πηδάει σελίδες, να μην τελειώνει ένα βιβλίο, να το ξαναδιαβάζει, να διαβάζει οτιδήποτε, να διαβάζει οπουδήποτε, να τσαλαβουτάει στις σελίδες, να διαβάζει μεγαλόφωνα, να σιωπά, να μη διαβάζει καθόλου…

Καλές διακοπές με πολλές αναγνώσεις!

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bookιές Φθινόπωρο-Χειμώνας 2019-2020

ΒΙΒΛΙΑ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!