Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης

Share Button

Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον κορυφαίο λογοτέχνη Νάνο Βαλαωρίτη, κύριο εκπρόσωπο του μεταπολεμικού υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και έργων σε ηλικία 98 ετών το βράδυ της Πέμπτης.  Ο δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη καταξιώθηκε ως ποιητής, κριτικός, μελετητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος. Ήταν μεγάλη τιμή για τις Εκδόσεις Ψυχογιός η έκδοση των τελευταίων τεσσάρων έργων του. Η ζωή του υπήρξε θρυλική, καθώς είχε συναντήσει μεταξύ άλλων τους Αντρέ Μπρετόν, Τ. Σ. Έλιοτ και Ντύλαν Τόμας, ενώ συμμετείχε στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Η λογοτεχνική και ποιητική του παρακαταθήκη είναι ανεκτίμητη.

Ο ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ (1921-2019) γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Σορβόνης. Δημοσίευσε άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 – Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Από το 1968 έως το 1993 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Διηύθυνε από το 1989 έως το 1995 με τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο το περιοδικό Συντέλεια, το οποίο επανεκδόθηκε το 2004 με τίτλο Νέα Συντέλεια. Το 1959 βραβεύτηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το οποίο και αρνήθηκε. Πήρε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1982) και το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας (1998). Επίσης έλαβε ένα βραβείο της Ν.Ρ.Α. (National Poetry Association [Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης]) το 1996 – βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέτι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έχει λάβει το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το ποιητικό του έργο (2006). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής (2006). Το 2009 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, σε αγγλικές και γαλλικές μεταφράσεις. Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004. Ήταν μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν οι ποιητικές του συλλογές ΠΙΚΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ και ΣΤΟ ΥΠΟΚΥΑΝΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ, η συλλογή πρόσφατων άρθρων του με τίτλο Ή ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ Ή ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ, καθώς και η συλλογή κειμένων του γύρω από την κριτική γραφή και πράξη του με τίτλο ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Γʹ.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ., στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!