Παπουτσάκια με μπεσαμέλ του Άκη Πετρετζίκη

Share Button

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 40 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 20′
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣIΜΑΤΟΣ: 5 ΛΕΠΤΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2/5

 

ΥΛΙΚΑ

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά

  • 3 μελιτζάνες μέτριες, φλάσκες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • . κ.γ. κανέλα
  • . κ.γ. γαρύφαλλο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, σπάλα
  • 40 γρ. κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (έξτρα για το σερβίρισμα)
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 250 γρ. γάλα σε θερμ. δωματίου
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κρόκους αυγών
  • Φρέσκια ρόκα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

Για τις μελιτζάνες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ˚C στον αέρα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο, κατά μήκος, και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μία κουταλιά θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω, και τις ψήνουμε 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ, με τη φλούδα προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μια «υποδοχή» για να μπει ο κιμάς.

Για τον κιμά

  • Ζεσταίνουμε τη μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο 2 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε άλλα 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο θυμάρι και τον δυόσμο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μοιράζουμε τη γέμιση στις μελιτζάνες.

Για την μπεσαμέλ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 ˚C στο γκριλ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να χρυσαφίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και μοιράζουμε πάνω από τις μελιτζάνες ή απλώνουμε με ένα κουτάλι.
  • Ψήνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Σερβίρουμε πάνω σε φρέσκα φύλλα ρόκας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ανακάλυψε περισσότερες από 260 συνταγές από την ελληνική, παραδοσιακή, «μαμαδίστικη» κουζίνα στο βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.

Ανακάλυψε όλα τα βιβλία του Άκη Πετρετζίκη

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!