Παναγιώτα Πλησή: Σχέδιο αντιμετώπισης του «ακόμα δεν έχω πάρει στα χέρια μου ένα βιβλίο να διαβάσω»

Share Button

Η συγγραφέας Παναγιώτα Πλησή καταστρώνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του «ακόμα δεν έχω πάρει στα χέρια μου ένα βιβλίο να διαβάσω».

ΚΙΝΗΣΗ 1η

Αδειάζουμε με προσοχή από τα ράφια όλα τα βιβλία μας. Στην περίπτωση που υπάρχουν βιβλία, αλλά όχι ράφια, προσαρμόζουμε την πρώτη κίνηση ανάλογα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν βιβλία, ξεκινάμε να παραγγέλνουμε διαδικτυακά και δεν κάνουμε τις πιο κάτω κινήσεις, αλλά κινήσεις που ταιριάζουν σε αυτή την περίπτωση, που είναι άγνωστη σε εμένα.

ΚΙΝΗΣΗ 2η ‒ συνδυαστική με την 1η

Τα βιβλία τα ακουμπάμε με προσοχή κάτω στο πάτωμα, με ή χωρίς χαλί, και δεν τα πετάμε με φόρα κάτω, ή σε άλλα άτομα με τα οποία συμβιώνουμε.

ΚΙΝΗΣΗ 3η

Ξεσκονίζουμε τα ράφια ή τον χώρο όπου ήταν τοποθετημένα πριν τα βιβλία και τα περνάμε ‒κατά προτίμηση‒ με υγρό μαντιλάκι καθαρισμού, για να καθίσει λίγο η σκόνη, εκτός εάν η καθαριότητα είναι η αγαπημένη μας εικοσιτετράωρη ασχολία.

*Αν έχουμε κουραστεί από τις δυο πρώτες, κάνουμε την πιο πάνω κίνηση την επόμενη ημέρα. Γενικώς είναι καλό να μην υπάρχουν κενά στις ημέρες που θα κάνουμε τις προηγούμενες και τις επόμενες κινήσεις.

ΚΙΝΗΣΗ 4η

Επειδή θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός των βιβλίων, τα ξεσκονίζουμε και τα ανοιγοκλείνουμε για να φύγει η σκόνη που έχει στρογγυλοκάτσει μήνες, ίσως και χρόνια, μέσα σε αυτά. Η κίνηση αυτή δε θα γίνει εάν η καθαριότητα είναι η αγαπημένη μας εικοσιτετράωρη ασχολία, συμπεριλαμβανομένης της πιο πάνω όπως περιγράφεται.

ΚΙΝΗΣΗ 5η

Χωρίζουμε τα βιβλία σε δυο κατηγορίες ‒ ή δεν ακούτε τι λέω και κάνετε τα δικά σας: βιβλία που έχω και που δεν έχω διαβάσει. Κατόπιν σε υποκατηγορίες: βιβλία που θα ξαναδιάβαζα ή που θα πρότεινα σε κάποιον ‒όχι περαστικό‒ που μένει μαζί μου, βιβλία που τα άφησα στη μέση, βιβλία που πίεσα τον εαυτό μου να τελειώσει, γιατί όλοι μού έλεγαν «φοβερό βιβλίο, πρέπει να το διαβάσεις οπωσδήποτε!», βιβλία που θα ήθελα να ξεφορτωθώ.

ΚΙΝΗΣΗ 6η

Τοποθετούμε στα ράφια, ή εκεί όπου τα είχαμε τοποθετημένα προηγουμένως τα βιβλία, ανά κατηγορίες, είτε τις πιο πάνω, είτε δικές μας, όπως για παράδειγμα με βάση τη θεματολογία τους, δηλαδή αστυνομικά, αισθηματικά, φιλοσοφίας, κ.λπ.

*Μπορούμε απλώς να τα βάλουμε και όλα μαζί ανακατεμένα, για να έχει και λίγη περιπέτεια η καθημερινότητά μας.

ΚΙΝΗΣΗ 7η

Επιλέγουμε ένα βιβλίο και διαβάζουμε. Κατά προτίμηση όχι την ώρα που παίζουν ξιφασκία τα παιδιά μας. Ή τους λέμε να κάνουν ένα διάλειμμα από το άθλημα και διαβάζουμε όλοι.

EXTRA BONUS ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μπορείτε να παίξετε παιχνίδια γύρω από τα βιβλία, μόνος σας ή με τα άτομα που συμβιώνετε.

1. Πότε το διάβασα; (Τεστ για Αλτσχάιμερ ή τεστ μνήμης για τους νεότερους.)
2. Ανακαλύπτω ένα σημάδι ή λέρωμα στο βιβλίο. Τι μπορεί να είναι; (Τεστ για εκκολαπτόμενους ιδιωτικούς ντετέκτιβ.)
3. Το αγόρασα; Μου το χάρισαν; Το δανείστηκα και δεν το επέστρεψα;(Ντροπή σου!) Το βρήκα παρατημένο κάπου, κάποτε; (Τεστ ψυχανάλυσης.)
4. Φτιάξε το δικό σου τεστ.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

Δες επίσης το βιβλίο «Ο μπαμάς μου»!

«Τι θα φάμε σήμερα, μπαμπά;»
«Πένες αλά μπαμάς!»
«Τι είναι αυτό πάλι;»
«Πένες με κολοκυθάκια».
«Μπαμπά, έχεις φτιάξει ξανά πένες με κολοκυθάκια;»
«Άλλες δυο φορές όταν ήμουν μπαμπάς».
«Και τότε τι πένες ήταν;»
«Αλά μπαμπάς!»
«Πώς ήταν όταν ήσουν μόνο μπαμπάς;»

Πώς είναι άραγε να ζουν δυο παιδιά μόνο με τον μπαμπά τους;
Ο ήρωας της ιστορίας μας διηγείται οικογενειακές στιγμές δοσμένες με χιούμορ, που δείχνουν πόσο ξεχωριστή είναι η οικογένειά του.

Share Button

The Author

Παναγιώτα Πλησή

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΛΗΣΗ γράφει για παιδιά και για μεγάλους. Πιο πολύ, όμως, για παιδιά! Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου, καθώς και με τον Έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ βιβλία της έχουν βρεθεί στις βραχείες λίστες των περιοδικών Διαβάζω και Ο Αναγνώστης. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και ένα από αυτά έχει γίνει θεατρική παράσταση για τα σχολεία της Κύπρου.