Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων στις 16 Αυγούστου 2020

Share Button

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 από τη Διεθνή Ένωση Φαροφυλάκων και γιορτάζεται την 3η Κυριακή του Αυγούστου με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των φάρων.
Πέρα από την καίρια συμβολή τους στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι φάροι αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στις 16/8 λοιπόν το αγαπημένο μας μυθιστόρημα της Penelope Tsakalos Kourtzi έχει την τιμητική του!

Η Νατάσα, η ερωμένη των φάρων, έγραψε κάτι αποκλειστικά για εσάς.

@natassalighthouse:

Ναι. Τους έχω επισκεφτεί όλους στην Ελλάδα. Όχι όπως τώρα που είναι ανοιχτοί για εσάς να περιηγηθείτε. Εγώ τους επισκέφθηκα άλλα χρόνια, που είχαν πόρτες κλειστές και δρόμους δύσβατους.

Όσοι διαβάσατε την ιστορία μου μέχρι τώρα, και ήσασταν πολλοί, οι περισσότεροι με νιώσατε και με καταλάβατε. Άλλοι με είπατε μοιραία, άλλοι σκληρή, άλλοι καταδικασμένη, άλλοι τρελή. Κάποιοι μου αφαιρέσατε τον χαρακτηρισμό «πόρνη» και σας ευχαριστώ για αυτό. Και με τοποθετήσατε εκεί όπου πραγματικά ανήκα. Στους φάρους. Όχι στους άντρες των φάρων. Κάποιοι, όπως μου είπατε, διαβάσατε την ιστορία μου ξανά και ξανά και κάποιοι ψάξατε στο Ίντερνετ για την πραγματική μου ταυτότητα και ιστορία. Με συγκινήσατε, να ξέρετε. Και κάποιοι, αρκετοί, μου στείλατε μηνύματα στο instagram για τους φάρους, που παρέλειψα, και τα μυστικά τους.

Με κάποιους από εσάς συνεχίζουμε να μιλάμε από εκεί. Και αρκετοί ξέρετε παραπάνω γεγονότα από αυτά που περιγράφω στο βιβλίο.

Όλοι, μα όλοι, όμως, σεβαστήκατε (και με αυτό μου φέρνετε δάκρυα στα μάτια από τη χαρά) τον θρύλο μου και την ανάγκη να μην αποκαλυφθεί τίποτα παραπάνω.

Ναι. Είναι αλήθεια. Τη δεκαετία του ’60 αποτέλεσα το θέμα που έψαχναν οι δημοσιογράφοι. Έγινα ο θρύλος της «πόρνης των φάρων», και η αλήθεια είναι πως κρύβω πολλά μυστικά ακόμα, και ιστορίες.

Όσοι από εσάς επισκεφτείτε έναν φάρο σήμερα, ως τουρίστες, να γνωρίζετε πως κάπου, σε κάποια πέτρα του, έχω σταθεί, έχω κλάψει, έχω κάνει έρωτα, έχω κοιτάξει τα αστέρια, έχω γίνει αδίστακτη, έχω σιωπήσει μπροστά σε μυστήρια, έχω πάρει βαθιά ανάσα πριν φύγω, παίρνοντας τους μύθους τους μαζί. Και καθώς πια είμαι μεγάλη και δεν μπορώ να βρεθώ στους φάρους της ζωής μου, να τους δώσετε τους χαιρετισμούς μου.

Και εγώ θα σας περιμένω.

Και ίσως, κάποια στιγμή, σας πω και περισσότερες ιστορίες από τους φάρους. Ναι, αυτό είναι το πιο πιθανό. Με αγαπήσατε και νιώθω το θάρρος πια να σας πάω και παρακάτω. Και ίσως να σας πω ποια είναι η ταυτότητά μου και πού θα με βρείτε.

Μέχρι τότε, θα είμαι για εσάς η Νατάσα. Αυτό είναι το πραγματικό μου όνομα και σας εύχομαι ένα ήρεμο υπόλοιπο καλοκαιριού και καλές διακοπές.

Νατάσα, Η Ερωμένη των Φάρων

«Και με κοίταξε όπως δεν έχετε δει να κοιτάει άλλος ερωτευμένος άνθρωπος άλλο άνθρωπο.

 

Και με πλησίασε όπως δεν έχετε νιώσει να πλησιάζει σώμα άλλο σώμα.

 

Και με φίλησε όπως δεν έχετε δει ούτε στο σινεμά.

 

Και με εγκατέλειψε όπως δεν έχετε δει να εγκαταλείπει ποτέ κανείς κανέναν.

 

Ήταν φάρος και αναβόσβησε».

Νατάσα, για τον φάρο της Κεφαλονιάς (ανέκδοτο)

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η «ερωμένη των φάρων».
Γεννήθηκα σε έναν φάρο και όλη μου τη ζωή δεν έχω κοιμηθεί ποτέ δίχως να με συνοδεύει ο ήχος της θάλασσας. Έχω γίνει βασίλισσα σε κάποιους από αυτούς, δούλα σε άλλους και γοργόνα στους μακρινούς. Έχω κρυφτεί σε αμπάρια, έπιασα τουφέκι και έχω μια αποκρουστική ουλή, η οποία σκίζει το δεξί μου μάγουλο. Γέννησα ένα παιδί, που όμως δεν αγκάλιασα ποτέ. Είδα ναυάγια και κολύμπησα σε μέρη όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει άνθρωπος. Μίσησα και μισήθηκα, πόθησα και με αγάπησαν. Έχω μαγέψει πειρατές και έχω τρέξει γυμνή στα βράχια. Έχω αντικρίσει θησαυρούς αμύθητους, που ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν.
Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπια τους.

Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα.
Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η «ερωμένη των φάρων», αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!