Η δεκαετία του ’80 είναι τα νιάτα μου. Τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής μου. Ευτυχώς, δεν ανήκω σε εκείνους που το κατάλαβαν αργά. Τα εκτίμησα όταν τα ζούσα, ενστικτωδώς ήξερα πως ήμουν κομμάτι μιας αστραφτερής και παρεξηγημένης εποχής που στο μέλλον θα τη θυμούνται όλοι με νοσταλγία. Σε εκείνα τα χρόνια θέλησα να επιστρέψω γράφοντας την Ολική έκλειψη καρδιάς.
Χωρίς κινητά τηλέφωνα, Διαδίκτυο και σόσιαλ μίντια. Τότε που τα απλά πράγματα είχαν «και πολλή φάση, δικέ μου» και οι άνθρωποι «τη βρίσκαμε» να κοιταζόμαστε στα μάτια. Τότε που για τον έρωτα και τη φιλία μπορούσαμε να τινάξουμε τις ζωές μας στον αέρα. Τότε που η ερωτική απογοήτευση και η προδοσία από τον «κολλητό» ήταν αρκετές για να βυθιστούμε σε μια «ολική έκλειψη καρδιάς», όμοια με αυτή που περιγράφει ο «ύμνος» της Μπόνι Τάιλερ Total eclipse of the heart.
Συναισθήματα, συνήθειες, νοοτροπίες και γεγονότα της δεκαετίας του ’80 συνθέτουν το ρεαλιστικό σκηνικό μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται το μυθιστόρημα. Οι θρυλικές ατάκες, τα τραγούδια και οι ταινίες, οι βάτες και τα ξεβαμμένα τζιν, οι περμανάντ και οι φράντζες. Τα «ουφάδικα», η Παταπούφα της El Greco, τα τηλέφωνα με τους κερματοδέκτες, η δραχμούλα, τα walkman και τα πελώρια φορητά στερεοφωνικά. Το θρυλικό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στην πλαζ της Βουλιαγμένης. Το λούνα παρκ Ροντέο στο Καλαμάκι. Η τρομοκρατική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο City of Poros στα ανοιχτά του Παλαιού Φαλήρου. Η «πασαρέλα» στο Πασαλιμάνι του Πειραιά. Η ανεπανάληπτη υποδοχή του Λάγιος Ντέταρι από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Το πατρινό καρναβάλι και η λαϊκή μπάντα των Παιδιών από την Πάτρα, που έκανε τα πρώτα της βήματα. Η ιστορική συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας στο ΟΑΚΑ. «Η αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η επέμβαση ανοιχτής καρδιάς του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στο Χέρφιλντ και το περιβόητο νεύμα προς τη μετέπειτα σύζυγό του Δήμητρα Παπανδρέου…
Η Ολική έκλειψη καρδιάς είναι μια καταιγιστική περιπέτεια, βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας παρέας από τον Πειραιά. Απευθύνεται σε όλους εμάς που «βασικά» μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ’80. Αλλά και σε όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν αυτή τη φτιαγμένη από «γλυκά όνειρα» εποχή που, αν και πέρασε ανεπιστρεπτί, παραμένει «αθάνατη».