1. Η Στέφενι Μάιερ ισχυρίζεται πως η ιδέα για το Λυκόφως προέκυψε από ένα όνειρο που είδε στις 2 Ιουνίου 2003. Ονειρεύτηκε ένα θνητό κορίτσι και έναν βρικόλακα που την αγάπησε, αλλά διψούσε για το αίμα της. Επηρεασμένη από το όνειρό της, η Μάιερ έγραψε ένα προσχέδιο αυτού που τώρα αποτελεί το δέκατο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου Λυκόφως.
2. Ο αρχικός τίτλος που είχε επιλέξει η Μάιερ, όταν έγραφε τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου Λυκόφως, ήταν Φορκς.
3. Η Στέφενι Μάιερ επέλεξε το όνομα του Έντουαρντ επηρεασμένη από τον Έντουαρντ Ρότσεστερ του βιβλίου της Σαρλότ Μπροντέ, Τζέιν Έιρ, και τον Έντουαρντ Φέραρς από το βιβλίο της Τζέιν Όστεν, Λογική και ευαισθησία.
4. Το Λυκόφως γράφτηκε σε τρεις μήνες.
5. Το μήλο στο εξώφυλλο του βιβλίου Λυκόφως αντιπροσωπεύει τον απαγορευμένο καρπό από το βιβλίο της Γένεσης και την απαγορευμένη αγάπη του Έντουαρντ και της Μπέλα, καθώς επίσης και τη γνώση της Μπέλα για το Καλό και το Κακό και τις επιλογές που πρέπει να κάνει. Η Μάιερ σημειώνει: «Σε ρωτάει (το μήλο) αν πρόκειται να το δαγκώσεις και να ανακαλύψεις τις τρομακτικές συνέπειες που θα προκύψουν, ή αν θα αρνηθείς να το κάνεις και θα είσαι ασφαλής στον άνετο κόσμο στον οποίο ζεις».
6. Ο τίτλος Νέα σελήνη αναφέρεται στη φάση του φεγγαριού που είναι αντίθετη από την πανσέληνο. Κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης βιώνουμε το πιο σκοτεινό είδος της νύχτας. Έτσι, η Νέα σελήνη αποτελεί την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής της Μπέλα.
7. Στο βιβλίο Έκλειψη, η Μπέλα συνειδητοποιεί το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να γίνει βρικόλακας. Κάθε πτυχή του μυθιστορήματος περιστρέφεται γύρω από αυτό το σημείο, πίσω από κάθε ιστορία, κάθε σχέση, κάθε στιγμή δράσης.
8. Ο τίτλος του τέταρτου βιβλίου Χαραυγή αναφέρεται στο ξεκίνημα της ζωής της Μπέλα ως βρικόλακα. Το εξώφυλλο του εν λόγω βιβλίου αποτελεί μία μεταφορά για την εξέλιξη της Μπέλα μέσα σε ολόκληρο το έπος. Ξεκίνησε ως η πιο αδύναμη (τουλάχιστον σωματικά, καθώς συγκρίνεται με βρικόλακες και λυκάνθρωπους) παίκτρια στο παιχνίδι: το πιόνι. Κατέληξε η πιο ισχυρή: η βασίλισσα.
9. Τα τέσσερα βιβλία της σειράς έχουν πουλήσει πάνω από 155 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως σε περισσότερες από 50 χώρες και μεταφράστηκαν σε 37 γλώσσες.
10. Η πρώτη ταινία, η οποία γυρίστηκε σε 48 μέρες, έκανε 69,6 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις στο πρώτο τριήμερο προβολής της, το μεγαλύτερο άνοιγμα που έχει κάνει ποτέ ταινία που έχει γυριστεί από γυναίκα.
11. Η Κρίστεν Στούαρτ έχει εκ του φυσικού της πράσινα μάτια. Στις ταινίες όμως φοράει καφέ (και έπειτα κόκκινους) φακούς επαφής, ώστε να ταιριάζουν με το χρώμα της μυθιστορηματικής ηρωίδας, της Μπέλα.
12. Πάνω από 5.000 άτομα έκαναν οντισιόν για τον ρόλο του Έντουαρντ. Η πρώτη επιλογή της σκηνοθέτιδας δεν ήταν ο Πάτινσον αλλά ο Χένρι Κάβιλ. Όμως αυτός ήταν ήδη 25 χρόνων όταν ξεκινούσε η παραγωγή, κι έτσι δεν ταίριαζε στον ρόλο ενός 17χρονου.
13. Η Κρίστεν Στούαρτ έγινε 18 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας και για δώρο έλαβε μια τούρτα γενεθλίων και ένα ολονύκτιο γύρισμα.
14. Το budget των ταινιών αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο από 37 εκατομμύρια δολάρια το Λυκόφως σε 131,5 εκατομμύρια δολάρια το 2ο μέρος της ταινίας Χαραυγή.
15. Η κινηματογραφική σειρά του Λυκόφωτος έχει σημειώσει εισπράξεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.