Όλα δείχνουν να έρχονται πάνω σου κατά κύματα κι εσύ δεν έχεις παρά να τα δαμάσεις…

Share Button

Το πρώτο βιβλίο που θα προσπαθήσεις να γράψεις θέλεις να έχει τα πάντα. Ό,τι έχεις διαβάσει, σκεφτεί, νιώσει, απορρίψει, αγαπήσει και μισήσει. Ό,τι φοβάσαι και ελπίζεις, ό,τι σ’ έχει στείλει στην κόλαση και ό,τι σ’ έχει λυτρώσει. Καθώς γράφεις, έχεις την ψευδαίσθηση και την ελπίδα πως μέσα στην ιστορία μπορείς να χωρέσεις τα πάντα· τη ζωή τη δικιά σου, τις ζωές των φίλων σου, τις ζωές που έχεις ακούσει να σου διηγούνται άγνωστοι σε μια σκοπιά στο στρατό ή σ’ έναν σταθμό τρένου όπου έχετε ξεμείνει τέσσερις άνθρωποι μια παραμονή Χριστουγέννων που χιόνιζε. Συγκεντρώνεις υλικό ακατάπαυστα, μακάριος μέσα στη φιλοδοξία σου, ευτυχισμένος στην άγνοιά σου. Θυμάσαι τα καλοκαίρια που περνούσες με τη γιαγιά σου και τις επαναλαμβανόμενες, απαράλλαχτες διηγήσεις, πιο ζωντανές και πρωτότυπες απ’ οτιδήποτε έχεις βιώσει, τον παιδικό σου φίλο με τον πατέρα ναυτικό και το σπίτι που έμοιαζε με τη σπηλιά των θησαυρών, το μαγαζάκι του ωρολογοποιού δίπλα στο σχολείο, μέσα στο οποίο περίμενες τη μαμά σου να έρθει να σε πάρει μετά τα μαθήματα όσο εκείνος αποσυναρμολογούσε μπροστά σου ολόκληρα μυστικά σύμπαντα.   

Πιστεύεις ακράδαντα πως οι λέξεις έχουν τη δύναμη να επαναφέρουν συναισθήματα και εικόνες που έχεις βιώσει ή αντικρίσει δεκαετίες πριν, να ζωντανέψουν ανθρώπους, να κάνουν αυτούς που τις διαβάζουν να κλάψουν, και αυτούς που δε θα κλάψουν να αναρωτηθούν μήπως έπρεπε να διακρίνουν κάποιο βαθύτερο νόημα πίσω από τις φράσεις. Οι σελίδες που γράφεις είναι ένας μαγικός καθρέφτης μέσα από τον οποίο παρακολουθείς και ξαναζείς τις αναμνήσεις που ο ίδιος έχεις επιλέξει να προβάλλεις στο παρόν. Είναι συναρπαστικό, σου κόβει την ανάσα όταν συνειδητοποιείς πόσο ζωντανά θυμάσαι έναν από τους πρώτους σου καβγάδες ως ερωτευμένος άντρας, ή το διαμέρισμα μιας μακρινής σου θείας το οποίο είχες επισκεφτεί μία και μοναδική φορά το 1994 και πλέον δεν υπάρχει. Ούτε αυτό, ούτε η θεία σου. Όλα δείχνουν να έρχονται πάνω σου κατά κύματα κι εσύ δεν έχεις παρά να τα δαμάσεις.

Είναι το πρώτο βιβλίο που γράφεις και σε διακατέχει η ευγενής αλαζονεία του μαθητευόμενου μάγου που εμφανίζει για πρώτη φορά ένα περιστέρι σ’ ένα κλειδωμένο κλουβί. Το κλουβί είναι το βιβλίο και θεωρείς πως μέσα εκεί μπορείς ανά πάσα στιγμή να πραγματώσεις κάθε επιθυμία, ανάμνηση ή φαντασίωσή σου και να πείσεις όσους το διαβάσουν ότι ναι, είναι αληθινά, είναι η ζωή σου, η ζωή του, οι ζωές μας, κι αν δεν τα ζήσαμε μέχρι τώρα, θα γίνει σίγουρα στο μέλλον, κι αν δεν τα ζήσουμε εμείς, γνωρίσαμε κάποιον, κάπου, κάποτε που η ζωή του άξιζε να γίνει μυθιστόρημα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ

Όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν ένα χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σ΄ αυτές τις δυο μέρες το παρόν ξεδιπλώνεται στο παρελθόν μέσα από τις αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες φαινομενικά άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, η μοίρα κόβει και ράβει ανενόχλητη συνδέοντας ζωές και μονοπάτια, ο έρωτας, πανταχού παρών, σέρνει από την αρχή ως το τέλος το στίγμα της περιώνυμης ασθένειας και πίσω απ’ όλα μια μυστηριώδης γυναίκα, η φορέας της Νόσου των Εραστών – άλλοτε θύμα και άλλοτε θύτης–, κινεί τα νήματα και κρατάει τις απαντήσεις.

Μια νουάρ αναζήτηση πίσω από αυτό που φαίνεται, ένα δράμα χαρακτήρων και μια άσκηση στις ανθρώπινες σχέσεις, έχοντας ως βασικό κίνητρο την αναζήτηση της αλήθειας και απώτερο στόχο τη λύτρωση. Το ερώτημα όμως παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου: ψυχικό τραύμα θεραπεύσιμο ή νόσος ανίατη;

Share Button

The Author

Κυριάκος Γιαλένιος

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑΛΕΝΙΟΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Για το μυθιστόρημά του Η νόσος των εραστών (Εκδ. Μελάνι) ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2012, και υποψήφιος ως Νέος Λογοτέχνης από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη το 2011.