Οι συγγραφείς των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ κάνουν τον γύρο του κόσμου με τα βιβλία τους!

Share Button

48 αγαπημένα βιβλία των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν αρχίσει εδώ και καιρό το ταξίδι τους έξω από τα ελληνικά σύνορα, κυκλοφορώντας μεταφρασμένα σε άλλες χώρες και διαγράφοντας τη δική τους ξεχωριστή πορεία και εκεί.

Θαυμάσιες οι ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό για την αγαπημένη μας Λένα Μαντά.  Η αγγλική έκδοση του εξαιρετικού μυθιστορήματός της ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, με τίτλο THE HOUSE BY THE RIVER, έχει ξεπεράσει τους 100.000 αναγνώστες σύμφωνα με το Amazon Crossing, βοηθώντας τη να σπάσει το φράγμα των 2 εκατομμυρίων αντιτύπων εντός και εκτός συνόρων!

Διαβάστε το σχετικό άρθρο ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Ανάλογη πορεία αναμένεται και για το μυθιστόρημά της ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ, που έχει μόλις κυκλοφορήσει στα αγγλικά με τίτλο THE GOLD LETTER. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έχει μεταφραστεί και στην Ισπανία, ενώ με το ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ η Λένα Μαντά έχει κυριολεκτικά φτάσει στα πέρατα του κόσμου, αφού το μυθιστόρημά της αυτό κυκλοφορεί και στην Κίνα!

Στη γειτονική μας Τουρκία, τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων, κυκλοφορούν 24 λογοτεχνικά βιβλία συγγραφέων μας, τόσο για το ενήλικο όσο και για το παιδικό κοινό. Στη λογοτεχνία ενηλίκων, κυκλοφορούν: ΤΟ ΛΑΘΟΣ του Αντώνη Σαμαράκη, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ της Λένας Μαντά, ΙΜΑΡΕΤ του Γιάννη Καλπούζου,

Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ του Στέφανου Δάνδολου,ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ της Χρυσηίδας Δημουλίδου,Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη και Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΙ της Ελένης Δαφνίδη.

Στην παιδική λογοτεχνία, τα βιβλία που κυκλοφορούν στην Τουρκία είναι: ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ της Έλενας Αρτζανίδου, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΤΙ της Γλυκερίας Γκρέκου, Η ΑΝΥΠΟΜΟΝΗ ΕΥΗ της Ελένης Δασκαλάκη, ΜΙΑ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ της Ιωάννας Μπαμπέτα, ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ της Ιωάννας Μπουλντούμη, ΤΟ ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΑΕΙ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ και Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΥΠΝΟΣ της Ράνιας Μπουμπουρή,

Ο ΝΤΑΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ της Μαρίας Ρουσάκη, ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΙΓΕ ΒΑΛΙΤΣΑΣ της Έλενας Στανιού, Ο ΜΠΕΝ ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΚΗ ΟΘΟΝΗ των Μάνου Σφακιανάκη και Βέρας Αθανασίου, Η ΜΠΕΤΥ ΡΟΥΜΠΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΡΥΛΟΥ της Φανής Τερζόγλου, ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή, ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΟΥΛΗΣ, Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ της Αντιγόνης Τσίτσιλα και ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Μαριλίτας Χατζημποντόζη.

Μένοντας στη γειτονιά μας, η Αλβανία δείχνει επίσης να αγαπά πολύ το ελληνικό βιβλίο: μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει ή θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα 16 λογοτεχνικά βιβλία συγγραφέων μας για το ενήλικο και το παιδικό κοινό μεταφρασμένα στα αλβανικά. Στη λογοτεχνία ενηλίκων, οι τίτλοι: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ, ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΧΟΒΟΛΗ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΙΓΑΡΟ και ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ της Λένας Μαντά, ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ του Ντίνου Κουμπάτη, ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ του Τηλέμαχου Κώτσια,

ΑΠΟ ΔΡΥ ΠΑΛΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ της Νοέλ Μπάξερ, ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΝΟΥΝ της Μαρίας Ρουσάκη, ΑΓΑΠΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ και ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ του Αιμίλιου Σολωμού και Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΜΟΝΟ Ν’ ΑΓΑΠΑΕΙ της Μαρίας Τζιρίτα.

Στην παιδική λογοτεχνία, κυκλοφορούν στην Αλβανία τρία βιβλία του Μάκη Τσίτα: ΔΩΡΟ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ, Ο ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ και ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ.

Μάκης Τσίτας

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βουλγαρικού «Αδέσποτου Κώστα» στη Σόφια.

ΠΗΓΗ: makistsitas.com

Συνεχίζοντας το ταξίδι τους στα Βαλκάνια, δύο βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός κυκλοφορούν στη Βουλγαρία:

Tο μυθιστόρημα ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ της Λένας Μαντά και το παιδικό βιβλίο Ο ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ του Μάκη Τσίτα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βουλγαρία, όπως και στην Κροατία, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ του Αιμίλιου Σολωμού, τα δικαιώματα του οποίου έχουν πουληθεί συνολικά σε 10 χώρες.

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ διαγράφει μια εξαιρετική πορεία στα Βαλκάνια, καθώς κυκλοφορεί επίσης στην Αλβανία, στη Σλοβενία, στη Βόρεια Μακεδονία και στη Σερβία.
Το άλλο βιβλίο του Αιμίλιου Σολωμού που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στη Σερβία είναι ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ενώ ήδη κυκλοφορούν στη χώρα τα μυθιστορήματα ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ και ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΧΟΒΟΛΗ της Λένας Μαντά, κι ετοιμάζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο η σερβική έκδοση από ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.

Η συγγραφέας Λένα Μαντά με την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία, Ελένη Σουράνη.

Κι επειδή μας αρέσει πολύ να βλέπουμε τη γλώσσα μας μεταφρασμένη σε γλώσσες με ιδιαίτερη γραφή, ας περάσουμε στα αραβικά:

Το ΙΜΑΡΕΤ του Γιάννη Καλπούζου και τα μυθιστορήματα ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ και ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ της Πέρσας Κουμούτση χαράζουν τη δική τους ξεχωριστή διαδρομή στην Αίγυπτο, μεταφρασμένα στα αραβικά.

Στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, στη γειτονική μας Ιταλία, κυκλοφορούν τα βιβλία ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ και ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ της Λένας Μαντά, καθώς και το ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ του Θάνου Κονδύλη, ενώ έντονο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από ιταλικής πλευράς και για τα μυθιστορήματα ΣΕΡΡΑ του Γιάννη Καλπούζου και ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ του Αιμίλιου Σολωμού.

Φωτογραφίες από τον συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού και τις παρουσιάσεις των βιβλίων του στο εξωτερικό.

Αξίζει να συνεχίσουμε το ταξίδι μας λίγο βορειότερα, προς την Κεντρική Ευρώπη. Στη Γερμανία κυκλοφορούν τέσσερα βιβλία των Εκδόσεων Ψυχογιός: ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ της Ελένης Τσαμαδού, Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΙ της Ελένης Δαφνίδη, το παιδικό ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ της Σοφίας Παράσχου και ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ του Αιμίλιου Σολωμού, το οποίο έχει αποκτήσει πιστούς αναγνώστες και στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Οι Πολωνοί αναγνώστες μπορούν επίσης να διαβάσουν στη γλώσσα τους τα μυθιστορήματα ΙΜΑΡΕΤ του Γιάννη Καλπούζου και ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ του Αιμίλιου Σολωμού.

Ένα κλικ αριστερά προς τη Δύση, στη Γαλλία, κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή ΠΙΚΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του Νάνου Βαλαωρίτη, ενώ υπάρχει έντονο εκδοτικό ενδιαφέρον και για ΤΟ ΛΑΘΟΣ του Αντώνη Σαμαράκη. Εξαιρετικά τα νέα που μας έρχονται για ΤΟ ΛΑΘΟΣ και από τη Λιθουανία, όπου η αντίστοιχη έκδοση του Αντώνη Σαμαράκη αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020.

Εξώφυλλα από τίτλους ενηλίκων του εξωτερικού

Εξώφυλλα από τίτλους παιδικών του εξωτερικού

Το συναρπαστικό ταξίδι των βιβλίων μας είναι ακόμη στην αρχή και οι επόμενοι σταθμοί θα ανακοινωθούν σύντομα! Μείνετε συντονισμένοι!

Share Button

The Author

Ράνια Μπουμπουρή

Η ΡΑΝΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗ είναι δημοσιογράφος, επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Γεννήθηκε το 1974 στο Καρπενήσι, όπου πέρασε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια με πολλά γέλια και πολλούς καβγάδες με τις τέσσερις αδελφές της. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Λατρεύει την παιδική λογοτεχνία και είναι μέλος του ελληνικού τμήματος της IBBY (International Board on Books for Young People). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν είκοσι βιβλία της, μεταξύ των οποίων τα ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (Έπαινος Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΡΙΘΜΗΤΑΡΙ και ΕΝΑ ΤΡΕΛΟ ΤΡΕΛΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ, τα οποία συνοδεύονται από CDs σε μελοποίηση του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, με τη συμμετοχή πολύ γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών.