Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση κινείται συχνά στις διαφορετικές αποχρώσεις του γκρίζου

Share Button

Οι άνθρωποι τριγύρω μας χαρακτηρίζονται καλοί ή κακοί και το ίδιο ισχύει για τις συμπεριφορές, τα στέκια, τις παρέες και τις σχέσεις. Τελικά νομίζω πως η ίδια η ζωή με την αυθεντική εμπειρία που μας παρέχει έρχεται να ξεριζώσει τα πιστεύω που φυτεύονται στην ψυχή μας ήδη από τη γέννησή μας. Μεγαλώνουμε με τις γνωστές πεποιθήσεις που χαράζουν μία βαθιά κι αμετακίνητη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Σιγά σιγά εντασσόμαστε σε μια κοινωνία όπου τα πάντα χρωματίζονται θετικά ή αρνητικά, ενώ στάμπες μοιράζονται αφειδώς σε πρόσωπα και πράγματα.

Μου πήρε καιρό για να συλλάβω, να κατανοήσω και να αποδεχτώ την ιδέα ότι το καλό και το κακό συνυπάρχουν και πως όλοι μας έχουμε μέσα μας και καλά και κακά κομμάτια. Άρχισα να αναρωτιέμαι τι είναι το κακό και τελικά η απάντηση ήταν μία. Μπλοκαρισμένη ενέργεια που οφείλεται σε κάποιο τραύμα και στρεβλώνει τα πιο αδύναμα κομμάτια της ψυχής.

Ετούτο ήταν για μένα μεγάλη αποκάλυψη. Αντί να εθελοτυφλώ και να προσπαθώ να κρύψω τα σκοτεινά ή αδύνατα σημεία μου, ξεκίνησα να τα παρατηρώ σε μια προσπάθεια να τα γνωρίσω και να τα κατανοήσω. Μοιραία ακολούθησε η διαδικασία της βελτίωσης, αφού το κακό δε με τρόμαζε πλέον τόσο, δεν το απωθούσα και δεν το έκρυβα απεγνωσμένα κάτω από το χαλί. Το είχα πλέον αποδεχτεί και ξεκίνησα να το δουλεύω για να το απαλύνω. Φυσικά ο δρόμος είναι μακρύς αλλά αξίζει το κάθε βήμα και το κάθε δευτερόλεπτο αυτής της προσπάθειας.

Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση κινείται συχνά στις διαφορετικές αποχρώσεις του γκρίζου και ενώ με συγκινεί η ουτοπική μου επιθυμία για το αστραφτερό λευκό, βρήκα τον τρόπο να μαλακώσω απέναντι στο γκρίζο. Άρχισα να ψάχνω τους ήρωές μου και συνειδητοποίησα πως τελικά είναι συγκινητικό και πολύ ανθρώπινο το γεγονός πως οι καλοί δεν είναι τόσο αστραφτερά γυαλισμένοι και άσπιλοι, ενώ οι κακοί έχουν κι εκείνοι τις καλές πλευρές και τις κάποιες δικαιολογίες τους. Είναι στα μάτια μου υπαρκτοί, αυθεντικοί.

Είναι τόσο ανακουφιστικό να δεχόμαστε τους ανθρώπους όπως ακριβώς είναι, βάζοντας φυσικά υγιή όρια σε ακραίες συμπεριφορές, όταν ενδέχεται να μας κάνουν κακό. Οπωσδήποτε ναι στη συνεχή προσπάθεια για αυτοβελτίωση, όμως όχι στο μάταιο κυνήγι μιας πλανερής τελειότητας.

Σε αυτή την ιστορία τρεις γενιές μιας οικογένειας ζουν, διαδρούν, μεγαλουργούν αλλά και κατακρημνίζονται, κάνοντας λάθη. Κυρίως όμως επιλέγουν. Όπως ο καθένας από μας δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις περιστάσεις που τους κυκλώνουν, μπορούν όμως κάλλιστα να επιλέξουν με ποια ενέργεια τελικά θα συστρατευτούν. Διαλέγουν τελικά αν θα επιτρέψουν στο φως να γεμίσει, να καθάρει και να αγαλλιάσει την ψυχή τους ή θα την τραυματίσει ανεπανόρθωτα το ζοφερό σκοτάδι.

70178585 - town of ermoupoli on syros island.

Αγάπησα τη Σύρο ήδη από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα και είναι μεγάλη χαρά για μένα που της αφιερώνω ετούτο το βιβλίο μου. Το φως, η καρδιά και οι άνθρωποί της αξίζουν όλη την αγάπη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευαγγελία Ζαχάρη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου, καθώς και την κυρία Ουρανία Ζαχάρη και τον κύριο Ηρακλή Ζαχάρη, που με περπάτησαν σε ετούτα τα αιγαιοπελαγίτικα χώματα. Ευχαριστώ τον κύριο Νίκο Κανακάρη του βιβλιοπωλείου Σελεφαΐς για την όλη βοήθεια. Ευχαριστώ τις εκδόσεις Ψυχογιός που είναι πάντα δίπλα μου.

Έβαλα όλη μου την ενέργεια σε αυτό το βιβλίο. Η οικογένεια είναι το βασικό κοινωνικό κύτταρο και η πιο σημαντική δομή για τη σμίλευση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Μέσα στην οικογένεια απαντώνται άγγελοι αλλά και τέρατα, χτίζονται γερές υγιείς βάσεις, αλλά δημιουργούνται και φριχτές στρεβλώσεις. Μπορεί να υπάρχει προστασία αλλά και βία, βαθιά αγάπη αλλά και ανείπωτος πόνος.

Προσωπικά είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια που υπήρχε πολλή ζεστασιά και στήριξη. Όμως ο καιρός περνάει, οι άνθρωποι μεγαλώνουν και οι κάποτε δυνατοί χρειάζονται τώρα οι ίδιοι φροντίδα και βοήθεια. Η ανθρώπινη μοίρα ακολουθεί την πεπατημένη ατραπό που κάποια στιγμή γέρνει στη δύση της και η οικογένειά μου δεν έχει πια τις δυνάμεις που είχε παλιότερα.

Αυτό το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που αποτέλεσαν τον πυρήνα της αγάπης στον οποίο γεννήθηκα. Είναι το πρώτο βιβλίο που δε θα διαβάσει ο πατέρας μου κι όμως αυτή ακριβώς η κατάσταση που χάραξε την ψυχή μου μου έδωσε τη δύναμη να γράψω και να μεταφέρω την ιστορία της οικογένειας Βονασέρα στο χαρτί για να περπατήσουμε μαζί στα ευλογημένα χώματα της Σύρου.

Αφιερωμένο στον Όμηρο Ιωάννου
Έναν άνθρωπο με πολύ δυνατή ψυχή
Έναν πολύ άξιο πατέρα

ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ

Σύρος 1841 

Δυο ξένοι εμφανίζονται από το πουθενά στην πανέμορφη αρχόντισσα του Αιγαίου και ταράζουν τις ζωές των ντόπιων. Ένας μεγάλος έρωτας θα σαρώσει την καρδιά του πρώτου, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις. Ο δεύτερος, ένας διάβολος με αγγελική μορφή, θα προσπαθήσει να γητέψει τη μονάκριβη κόρη του Δομένικου Βονασέρα, στοχεύοντας στο όνομα και στα πλούτη της οικογένειας.

«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο.

Δαμιανός, Δομήνικος, Λορέντζος. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, που αφανίζονται από τα παράφορα πάθη τους ή λυτρώνονται από το μεγαλείο της αγάπης και τη θέρμη του έρωτα.

Και πάνω από όλους, ο ακοίμητος πατριάρχης, ο γερο-Δομένικος Βονασέρας, που φυλάει καλά το φοβερό μυστικό της οικογένειας προστατεύοντας την αλήθεια.

Ποια μυστικά περιφρουρούν εδώ και αιώνες οι φύλακες της οικογένειας; Ποιος θα κρατήσει στα χέρια του όλη τη δύναμη, κληρονομώντας τη γνώση; Θα επικρατήσει η σύνεση και η επιθυμία για το ανώτερο καλό ή όλα θα βουλιάξουν στην απληστία και στο σκοτάδι;

book-button

Ένα μυθιστόρημα όπου ο έρωτας και το μυστήριο συνυπάρχουν αρμονικά, και η νησιώτικη ντοπιολαλιά ενσωματώνεται αβίαστα στη γραφή της συγγραφέως που ταξιδεύει τον αναγνώστη.

Share Button

The Author

Δήμητρα Ιωάννου

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά μέσα της, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της.