Οι 6 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Share Button

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή σας και η αναγνώριση των συμπτωμάτων της είναι ένα σημαντικό στάδιο στην πορεία της κύησης. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και δεν έχουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες τα ίδια συμπτώματα – κάποιες μάλιστα δεν έχουν κανένα!

Είναι λογικό να έχετε πολλές ερωτήσεις αυτή την περίοδο. Οι παρακάτω ερωταπαντήσεις, που συλλέξαμε χρησιμοποιώντας τις συμβουλές ειδικών από το βιβλίο Η εγκυκλοπαίδεια της εγκυμοσύνης, θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε κάποιες φλέγουσες απορίες σας σχετικά με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης;

Τα συμπτώματα που μπορεί να βιώσετε στην αρχή της εγκυμοσύνης σας μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μια αίσθηση ζαλάδας και λιποθυμίας, πονοκεφάλους, ευαισθησία στο στήθος και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στις θηλές, κόπωση, έντονη επιθυμία ή απώθηση για τροφές, αλλαγές διάθεσης, αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης, ναυτία και τάση για εμετό, απώλεια όρεξης και πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Το εύχρηστο γράφημα που βλέπετε απεικονίζει την ποικιλία των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης που μπορεί να βιώσετε σε όλο σας το σώμα.

Μην ξεχνάτε ωστόσο πως η πιο αξιόπιστη ένδειξη εγκυμοσύνης είναι η απουσία της περιόδου. Εάν έχει καθυστερήσει η περίοδός σας, κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Το σχεδιάγραμμα στη συνέχεια αποκωδικοποιεί τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως επηρεάζουν όλο σας το σώμα, συμπεριλαμβανομένων της πρωινής ναυτίας, των εμετών και των πονοκεφάλων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ

ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα που είναι πιθανό να βιώσετε στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης σας.

Αίσθηση ζαλάδας και τάση λιποθυμίας: Στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Πονοκέφαλοι: Μπορεί να προκαλούνται από την αυξημένη κυκλοφορία του αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ευαίσθητο στήθος και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στις θηλές: Μπορεί να υπάρχουν επίσης ορατές αλλαγές στο στήθος.

Κόπωση: Καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη, είναι φυσιολογικό να νιώθετε εντελώς εξαντλημένη.

Λιγούρα/απώθηση για τροφές: Έχετε πιο ευαίσθητη αίσθηση γεύσης που σας κάνει να αγαπάτε ή να αποφεύγετε εντελώς κάποιες τροφές.

Αλλαγές διάθεσης: Ακόμη κι αν είστε ευτυχισμένη, είναι πιθανό να νιώθετε ευσυγκίνητη και να αναστατώνεστε εύκολα.

Αίσθηση όσφρησης: Μπορεί όλα να σας μυρίζουν πολύ πιο έντονα και να νιώθετε αποστροφή για κάποιες μυρωδιές στην καθημερινότητά σας.

Ναυτία και τάση για εμετό: Μπορεί να κάνετε εμετό και/ή να νιώθετε ναυτία όλες τις ώρες της ημέρας.

Απώλεια όρεξης: Αυτό είναι πιθανό εάν έχετε έντονη ναυτία και τάση για εμετό.

Συχνότερη ανάγκη ούρησης: Εάν χρειάζεται να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα τη νύχτα, μπορεί να παρεμποδίζεται ο ύπνος σας.

Η πιο αξιόπιστη ένδειξη εγκυμοσύνης είναι η απουσία της περιόδου. Εάν έχει καθυστερήσει η περίοδός σας, κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Είμαι έγκυος, αλλά δεν έχω καθόλου συμπτώματα. Θα πρέπει να ανησυχώ;

Είναι φυσιολογικό κάποιες γυναίκες να έχουν λιγοστά ή καθόλου συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης, παρότι οι ορμόνες πλημμυρίζουν το σώμα τους και οι αλλαγές είναι καθοδόν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας – είστε εξίσου έγκυος με μια γυναίκα που έχει ναυτίες και πρωινούς εμετούς. Μπορεί απλά να είστε λιγότερο ευαίσθητη στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται.

Θα έχω σίγουρα αυτά τα συμπτώματα;

Οι περισσότερες γυναίκες θα βιώσουν κάποια συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης, τα οποία οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα. Για την ακρίβεια, 7 στις 10 γυναίκες παρουσιάζουν ναυτία ή εμετούς (ή και τα δύο) κατά την εγκυμοσύνη. Ευτυχώς, πολλά από τα συμπτώματα αυτά περνούν, ειδικά η πρωινή ναυτία, προς το τέλος του πρώτου τριμήνου ή στην αρχή του δευτέρου.

4427dadb627f496686301e662baad3d8

Χρειάζεται να κάνω κάτι ιδιαίτερο αν δεν έχω καθόλου συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Ακόμη κι αν δε νιώθετε την κούραση που σχετίζεται με το ξεκίνημα της εγκυμοσύνης, φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να φροντίζετε σωστά τον εαυτό σας.

Είμαι έγκυος σε δίδυμα. Θα επηρεάσει αυτό τα συμπτώματα που θα νιώθω;

Οι δίδυμες κυήσεις μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον ναυτία και τάση για εμετό. Παρότι αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε μέλλουσα μαμά διδύμων, υπάρχει αυτή η αυξημένη πιθανότητα για τα συγκεκριμένα συμπτώματα εξαιτίας των υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) σε μία δίδυμη ή πολύδυμη εγκυμοσύνη.

Όταν περιμένετε δίδυμα, υπάρχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει κάτι σαν λαχάνιασμα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, η κύηση πολλών μωρών μπορεί να προκαλέσει πιο έντονη κόπωση, δυσκοιλιότητα, καούρες και πόνο στην μέση της μέλλουσας μαμάς. Εάν κυοφορείτε δίδυμα ή περισσότερα μωρά, να είστε προετοιμασμένη για την κούραση που μπορεί να συνοδεύει αυτά τα συμπτώματα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ;

Τα ανησυχητικά συμπτώματα δεν είναι συνηθισμένα στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, ωστόσο θα πρέπει να ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω:

Κολπική αιμορραγία: Μια ελαφριά αιμορραγία είναι συνηθισμένη, θα πρέπει όμως να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας. Η βαριά αιμορραγία, ειδικά αν συνοδεύεται από κράμπες στην κοιλιά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη επαπειλούμενης αποβολής.

Έντονους εμετούς: Η πρωινή ναυτία και εμετοί είναι συνηθισμένα, ζητήστε όμως τη συμβουλή του γιατρού σας εάν κάνετε εμετούς μέχρι το σημείο της αφυδάτωσης και δεν μπορεί το στομάχι σας να κρατήσει τα υγρά που πίνετε για διάστημα πάνω από 12 ώρες.

Πυρετός: Μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη.

Κολπικές εκκρίσεις και φαγούρα: Αυτό μπορεί να σημαίνει πως έχετε κάποια λοίμωξη, όπως μύκητες. Ενημερώστε το γιατρό σας για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία που θα ανακουφίσει την ενόχληση.

Αίσθηση καψίματος στην ούρηση: Ενδέχεται να σχετίζεται με λοίμωξη του ουροποιητικού, η οποία θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Πόνο ψηλά στο πόδι ή στη γάμπα, πρήξιμο από τη μία πλευρά και/ή έντονο πονοκέφαλο: Αυτά αποτελούν ενδείξεις κάποιου θρόμβου στο αίμα σας. Η θρόμβωση είναι πιο πιθανή στις έγκυες γυναίκες, ωστόσο είναι σπάνια κατάσταση.

Έξαρση μιας υπάρχουσας πάθησης: Ενημερώστε το γυναικολόγο και τον ειδικό που σας παρακολουθεί για συμπτώματα που ξεκίνησαν μαζί με την εγκυμοσύνη σας.

Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ έχει τις απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες σχετικά με αυτή την περίοδο – ακόμη και για ερωτήσεις που δεν έχετε σκεφτεί ακόμη. Από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας όπως η πρωινή ναυτία μέχρι τη γέννηση του μωρού σας και το θηλασμό, αυτό το βιβλίο καλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Κάθε θέμα υποστηρίζεται με συμβουλές ειδικών, από την προσπάθεια να συλλάβετε μέχρι τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας και όλα όσα αφορούν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!