Οδηγός Βρεφικής Διατροφής: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Share Button

Η διαδικασία εισαγωγής στερεών τροφών περιβάλλεται από μύθους. Η γιαγιά μάς λέει ότι τα μωρά πρέπει να τρώνε στερεά στους τρεις ή τέσσερις μήνες, ενώ έρευνες υποδεικνύουν ότι οι στερεές τροφές πριν από τους έξι μήνες βλάπτουν την υγεία. Ποια είναι η αλήθεια;

Νυχτερινός ύπνος
Πολλά μωρά ξυπνούν τη νύχτα κι αυτό πιθανόν εξαντλεί τους γονείς. Εάν αυτό ισχύει για το μικρό σας, μόλις ξεκινήσει η εισαγωγή στερεών βεβαιωθείτε ότι του δίνετε ένα θρεπτικό βραδινό που περιέχει έναν υδατάνθρακα, μία πρωτεΐνη και ένα λαχανικό. Ειδικά η πρωτεΐνη χρειάζεται χρόνο για την πέψη της και ίσως το μωρό σας παραμείνει χορτάτο περισσότερη ώρα εάν ξυπνά εξαιτίας της πείνας.

Οδοντοφυΐα και εισαγωγή στερεών τροφών
Η εμφάνιση των δοντιών δε σημαίνει ότι το μωρό είναι έτοιμο για τα στερεά. Κάποια μωρά βγάζουν το πρώτο νεογιλό στους τέσσερις μήνες, που είναι νωρίς για στερεές τροφές, ενώ άλλα δε δείχνουν σημάδια οδοντοφυΐας πριν από τους έξι μήνες.

Αύξηση βάρους
Συχνά λέγεται πως τα λιποβαρή μωρά επωφελούνται από την πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως η συνέχιση των γευμάτων του γάλακτος ενθαρρύνει το μωρό σας να φτάσει στο βέλτιστο βάρος του, καθώς οι πρώτες τροφές (φρούτα και λαχανικά) έχουν συνήθως λίγες θερμίδες.

Στερεές τροφές και τροφικές αλλεργίες
Μέχρι πρόσφατα, η συμβουλή ήταν η καθυστέρηση της εισαγωγής αλλεργιογόνων τροφών για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργίας. Σήμερα υπάρχουν εξαιρετικά στοιχεία πως η εισαγωγή αυγών και φιστικιών από τους έξι μήνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τις συγκεκριμένες αλλεργίες. Το 2015, γιατροί από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου βρήκαν πως παιδιά με ιστορικό εκζέματος που έτρωγαν προϊόντα με φιστίκια από τις ηλικίες των τεσσάρων και έντεκα μηνών είχαν 70% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας συγκριτικά με παιδιά που τα έτρωγαν πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, εάν υπάρχει κίνδυνος για αλλεργία, συζητήστε πρώτα με τον παιδίατρο.

Σάλι και Τομ, 6 μηνών

Ανέβαλα την εισαγωγή στερεών τροφών του Τομ για μία εβδομάδα επειδή δεν άντεχα τη σκέψη πως θα έκανε αυτό το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία. Παρότι τώρα ακούγεται ανόητο, συγκινήθηκα στη σκέψη πως δε θα εξαρτάται αποκλειστικά από μένα. Αγαπώ τον θηλασμό και μας ανακουφίζει και τους δύο. Η εισαγωγή των στερεών τροφών φαινόταν απρόσωπη και ήταν μια υπενθύμιση πως τα τρυφερά μας γεύματα θα τελείωναν κάποια στιγμή. Ήμουν επίσης κάπως αγχωμένη για το αν του δίνω τις σωστές τροφές. Θέλω να προσφέρω στον Τομ το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή και να είμαι σίγουρη ότι παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να είναι δυνατός και υγιής. Τελικά, η εισαγωγή στερεών τροφών είχε τεράστια επιτυχία και ο Τομ ήταν πρόθυμος στις πρώτες δοκιμές. Για τον πρώτο μας πουρέ διάλεξα βιολογικές γλυκοπατάτες με λίγο μητρικό γάλα. Τουλάχιστον ξέρω ότι παίρνει το καλύτερο που υπάρχει!

Αποφυγή σιτηρών, κρέατος και γαλακτοκομικών
Ο αποκλεισμός ομάδων τροφών είναι επικίνδυνος. Τα γαλακτοκομικά είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των δοντιών και των οστών. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης. Το σιτάρι είναι πηγή γλουτένης, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε έναν πολύ μικρό αριθμό μωρών, είναι όμως εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, βιταμινών Β και φυτικών ινών. Μετά τους έξι μήνες, είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή του μωρού σας. Όσο για το κρέας, είναι λίγες οι υπόλοιπες πηγές τόσο άμεσα διαθέσιμου εύπεπτου σιδήρου.

Άπεπτες τροφές
Ελέγχετε την πάνα του μωρού σας για τροφές που αποβάλλονται ολόκληρες – για παράδειγμα, αρακάς και καλαμπόκι. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως το μωρό σας δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμο για αυτές τις τροφές, οπότε χρειάζεται να το βοηθήσετε ψιλοκόβοντας, λιώνοντας με το πιρούνι ή πολτοποιώντας τες, ώστε τα θρεπτικά τους συστατικά να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα στον οργανισμό του. Το πέρασμα της τροφής μέσα από το πεπτικό σύστημα είναι σκληρή δουλειά και οι άπεπτες τροφές χρησιμοποιούν ενέργεια χωρίς να προσφέρουν κάποιο όφελος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Εισάγετε το μωρό σας στις στερεές τροφές με σιγουριά και ασφάλεια, με την καθοδήγηση της συγγραφέως των μπεστ σέλερ και ειδικού στη διατροφή των μωρών Άναμπελ Καρμέλ.

Με συμβουλές για το πότε να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών, πώς να συνδυάσετε τροφές για να μάθει το μωρό σας τις γεύσεις και τις υφές και πώς να ενθαρρύνετε την καθοδηγούμενη από το μωρό εισαγωγή στερεών, μπορείτε να είστε ήσυχη πως το παιδί σας παίρνει ακριβώς αυτά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Οι περισσότερες από 60 δελεαστικές και ευέλικτες συνταγές θα είναι ένας χρήσιμος βοηθός από τους 6 έως τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού σας, αλλά και μετά.

Κάθε συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να καλύψει συνηθισμένες αλλεργίες και δυσανεξίες, ενώ πολλές υποδεικνύουν απλές αλλαγές συστατικών.

Αυτός ο οδηγός βρεφικής διατροφής σάς προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε προκειμένου να βάλετε τα θεμέλια για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για όλη τη ζωή του παιδιού σας.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!