Ο Ζιλμπέρ Σινουέ στην Ελλάδα

Share Button

Οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ υποδέχτηκαν στην Ελλάδα τον παγκοσμίου φήμης συγγραφέα Ζιλμπέρ Σινουέ. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας επισκέφτηκε τη χώρα μας με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο του Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ‒ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ, το οποίο παρουσίασε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, τα καταστήματα PUBLIC και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Ακολουθούν δυο αναλυτικά ρεπορτάζ για την εκδήλωση προς τιμήν του Ζιλμπέρ Σινουέ.

Μετά από δέκα χρόνια ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Ζιλμπέρ Σινουέ επισκέφτηκε ξανά την χώρα μας, με αφορμή την προώθηση του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Ο προφήτης του θεού. Η ζωή του Μωάμεθ» από τις εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Φιλικός, προσηνής και αυθόρμητος μας μίλησε εκ βαθέων για τον λόγο που τον οδήγησε να αφηγηθεί τη ζωή του Μωάμεθ και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία ο ισλαμισμός είναι υπό αμφισβήτηση και ο κόσμος, περισσότερο από ποτέ, ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και για όλα όσα γίνονται στο όνομά του.

Σήμερα λοιπόν που ιδιαίτερα στη Γαλλία, λόγω των εξτρεμιστικών ενεργειών που συμβαίνουν εκεί, από ομάδες όπως η ISIS, υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το Ισλάμ. Γεννημένος ο ίδιος σε μια μουσουλμανική χώρα, σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα, όπου συμβίωναν αρμονικά Έλληνες, Εβραίοι, Ιταλοί, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, ουδέποτε είχε ακούσει να γίνεται λόγος για τις θρησκείες και τη διαφορετικότητά τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας έντονος φονταμενταλισμός, οι γυναίκες φορούν μαντήλα, κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν, και ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει δραματικά. Διερωτήθηκε, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος που συνέβη αυτό. Ποιος είναι ο ιδρυτής αυτής της θρησκείας και αποφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο, για να κατανοήσει όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο. Ένα βιβλίο για το οποίο απαιτήθηκε περίπου ένας χρόνος έρευνας για να ολοκληρωθεί η συγγραφή του.

Υπάρχει μόνο μία βιογραφία του Μωάμεθ, γραμμένη τον 8ο αιώνα από έναν άνθρωπο που ζούσε τότε στη Μεδίνα, και έχει γράψει τη βιογραφία αυτή βασιζόμενος σε μαρτυρίες σύγχρονων του Μωάμεθ. Η βιογραφία αυτή υπήρχε σε επτά αντίτυπα. Είχε σωθεί μόνο το ένα όμως, το οποίο βρισκόταν στην κατοχή ενός Ιρακινού. Ο άνθρωπος αυτός αποφάσισε να γράψει μια δεύτερη βιογραφία με βάση αυτή την πρώτη. Σ΄ αυτή τη δεύτερη βιογραφία βασίστηκε ο Σινουέ για να γράψει το βιβλίο αυτό και στα λεγόμενα Χαντίντ, ιστορίες που εξιστόρησε ο Μωάμεθ και αποτελούν την προφορική παράδοση. Ο Σινουέ ξεκαθάρισε ότι έγραψε αυτό το βιβλίο με σεβασμό απέναντι στην πραγματική Ιστορία και δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτό που να την παραποιεί ή να την αλλοιώνει.

Χαριτολογώντας επεσήμανε πως όλες οι επικρίσεις που έχει δεχτεί για την επιλογή του αυτή προέρχονται από χριστιανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται πως με το βιβλίο του αυτό διαφημίζει τον ισλαμισμό. Ωστόσο ο ίδιος επιμένει ότι δεν κάνει κάτι τέτοιο. Ο Μωάμεθ έχει μια διττή υπόσταση. Ως προφήτη κανείς δεν μπορεί να τον κατακρίνει, είναι όπως είναι ο Ιησούς, ο Αβραάμ και ο Μωυσής. Είναι μονοθεϊστής και έδωσε δικαιώματα στις γυναίκες σε μια εποχή που η γυναίκα δεν είχε κανένα δικαίωμα. Και πάντα μιλούσε για τους προηγούμενους προφήτες με σεβασμό. Ωστόσο οι απόψεις αυτές ήταν επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή του. Πολλοί είχαν αρχίσει να τον μισούν. Γι’  αυτό το λόγο έφυγε από τη Μέκκα και πήγε στη Μεδίνα όπου εκεί έγινε ένας πολεμιστής, αρχικά για λόγους άμυνας στην πορεία όμως μετά μετατράπηκε σε κατακτητή. Υπάρχει λοιπόν από τη μια ο προφήτης της Μέκκας και από την άλλη ο πολεμιστής της Μεδίνας, ο οποίος ίδρυσε το ισλάμ.

 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο literature.gr

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 στον 5ο όροφο του καταστήματος Public στην πλατεία Συντάγματος, ήρθε να μιλήσει στους αναγνώστες του ο Ζιλμπέρ Σινουέ, ένας σημαντικός λογοτέχνης της εποχής μας, φιλοξενούμενος των εκδόσεων Ψυχογιός και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του νέου του βιβλίου «Ο προφήτης του Θεού-Η ζωή του Μωάμεθ». Ο Ζιλμπέρ Σινουέ γεννήθηκε το 1947 στην Αίγυπτο από πατέρα Αιγύπτιο και μητέρα Γαλλίδα, ενώ η γιαγιά του ήταν Ελληνίδα. Πολύ σύντομα έδειξε το σπάνιο συγγραφικό του ταλέντο. Τα έργα του έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία, όπως το Jeand’heurs (Βραβείο Ιστορικού Μυθιστορήματος), το Prix des Romancières, το Grand Prix de Littérature Policière και το γαλλικό Βραβείο των Βιβλιοπωλών. Τα βιβλία του στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου που άκουσε τα λόγια και τις απόψεις του αγαπημένου του συγγραφέα. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και μετέφραζε η Ευγενία Μουτσιοπούλου. Τη συζήτηση άνοιξε ο κύριος Θάνος Ψυχογιός που καλωσόρισε τον Ζιλμπέρ Σινουέ σε αυτήν τη «λογοτεχνική συνάθροιση» δέκα χρόνια μετά την τελευταία του φορά στην Αθήνα. Είκοσι δύο από τα βιβλία του κυρίου Σινουέ κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο που τον φιλοξένησε στο ταξίδι του στην Ελλάδα και ο κύριος Ψυχογιός ανέλυσε εν συντομία το βιογραφικό του συγγραφέα. Έκλεισε μάλιστα το σύντομο σημείωμά του με την πρόταση: «Μας τιμά η ενασχόλησή του με τη χώρα μας στα κείμενά του, μιας και μας έχει ταξιδέψει στην Πάτμο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη και αλλού».

Με τη σειρά του ο συγγραφέας ευχαρίστησε τον εκδότη του, σχολιάζοντας με χιούμορ: «Θα σας πω μονάχα μία λέξη για τον εκδότη μου: είναι πολύ μεγάλος εκδότης και χαίρομαι που παρακολουθεί τον Σινουέ κι ας μην αγγίζουν οι πωλήσεις του αυτές των βιβλίων του Χάρι Πότερ».

Ο συντονιστής Μάκης Προβατάς χαρακτήρισε τον «Προφήτη του Θεού» ως «ένα βιβλίο αναφοράς για το μέλλον» και ο ίδιος υποστήριξε ότι θα το έβαζε στο ίδιο ράφι με το «Όνομα του ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο ενώ τόνισε ότι η γραφή του του θύμισε το στυλ του Στέφαν Τσβάιχ. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι: «Είναι ένα εντελώς δίκαιο βιβλίο από ιστορικής άποψης. Θα δυσκολευτούν να το διαβάσουν οι φανατικοί χριστιανοί ή να μεταφραστεί στα αραβικά. Είναι ένα βιβλίο για ανθρώπους που δεν έχουν εμμονές ούτε προσχηματικές ιδέες».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο tovivlio.net 

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!