Φέρνει τελικά η επίτευξη ενός στόχου την ευτυχία;

Share Button

Έως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η φιλοδοξία ενός ανθρώπου για επαγγελματική επιτυχία, εξουσία, αναγνώριση και οικονομικά οφέλη; αναρωτιόμουν συχνά βλέποντας ορισμένους να παρακάμπτουν χωρίς ενδοιασμούς νόμους, αξίες, αρχές και συνείδηση και να είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμα και την αξιοπρέπειά τους προκειμένου να διακριθούν. Την απάντηση μου την έδινε η πραγματικότητα, που καταδείκνυε ότι δεν υπάρχουν όρια στην άκρατη φιλοδοξία, οι οποία πολλές φορές μετατρέπεται από σπουδαίο κίνητρο προόδου και εξέλιξης σε όλους τους τομείς σε ταπεινό αίσθημα που απαλείφει όλα τα ανθρώπινα γνωρίσματα και μεταλλάσσει το ανθρώπινο ον σε χαμερπές, ανήθικο και αδίστακτο ζώο.

Αυτό το αέναο κυνήγι της κατάκτησης της κορυφής με κάθε μέσο μού έδωσε την έμπνευση να γράψω το βιβλίο Ο θρόνος της ευτυχίας.

9786180113747_3D

Φέρνει τελικά η επίτευξη ενός στόχου την ευτυχία, όταν θυσιάσεις όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή αν απαρνηθείς την προσωπική σου ανάγκη για έρωτα, οικογένεια, διασκέδαση, συναναστροφές απλώς για μια επιτυχημένη καριέρα; Η απάντηση είναι αρνητική, όσον αφορά τουλάχιστον την ηρωίδα του βιβλίου μου, τη Μαρίνα Σηφάκη, η οποία ζούσε και ανέπνεε αποκλειστικά για τη δουλειά της, αποκλείοντας τις άλλες εκφάνσεις της ζωής, επειδή τις θεωρούσε τροχοπέδη στις επιδιώξεις της. Αν, όμως, κάτι πάει στραβά σ’ αυτή την πορεία ανέλιξης, όπως συνέβη και στην περίπτωσή της, τότε όλα γκρεμίζονται, και οι θυσίες τόσων χρόνων γίνονται στάχτη, ιδίως αν δεν έχεις κάποιον να σε στηρίξει στα δύσκολα, και μόνο όποιος έχει ψυχικά αποθέματα μπορεί να αναγεννηθεί σαν φοίνικας από αυτήν.

Η Μαρίνα δέχτηκε πολλά χτυπήματα από τη μοίρα. Ορφάνεψε σε μικρή ηλικία, πόνεσε, ταλαιπωρήθηκε σε ανάδοχες οικογένειες, έζησε πολλές περιπέτειες, αλλά εκείνο που την ωθούσε και της έδινε τη δύναμη να συνεχίσει ήταν η μεγάλη της επιθυμία να πετύχει, να ξεχωρίσει, να κατακτήσει την κορυφή, πραγματοποιώντας το παιδικό της όνειρο να κάνει δικό της τον χρυσοποίκιλτο θρόνο του παραμυθιού που τη μάγευε από μικρούλα, δηλαδή να φτάσει στο απόγειο μιας λαμπρής καριέρας. Κι έπειτα από σκληρό αγώνα κατάφερε να πραγματώσει τα όνειρά της…

Αλλά από μια ξαφνική ιδιοτροπία της μοίρας, το χρυσάφι του θρόνου θάμπωσε, τα όνειρα έγιναν συντρίμμια, και η Μαρίνα γκρεμίστηκε από αυτόν και βρέθηκε στον πάτο του πηγαδιού, εγκαταλειμμένη και περιφρονημένη απ’ όλους, στιγματισμένη σαν εγκληματίας. Κι αυτός ακόμα ο άντρας που αγάπησε την ξέγραψε με μια μονοκονδυλιά όταν εκείνη ξέπεσε, απαρνούμενος και το ίδιο του το παιδί, με το σκεπτικό πως είχε μάνα μια αγνώμονα και ανέντιμη εγκληματία, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε, ενώ τον ντρόπιαζε και τον μείωνε κοινωνικά το γεγονός ότι είχε υπάρξει μνηστή του η άθλια αυτή ύπαρξη.

Ακολουθεί μια αλληλουχία καταστάσεων, ανατροπές στις ζωές των ηρώων, και συνάμα εμφανίζονται πρόσωπα που παίζουν σκοτεινούς ρόλους, μη διστάζοντας να φτάσουν ακόμα και στο έγκλημα όταν διακυβεύονται τα παράνομα σχέδιά τους. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ώσπου να πέσουν τα προσωπεία, να αποκαλυφθούν οι ένοχοι και να αποκατασταθούν, αν τελικά αποκατασταθούν, οι αδικημένοι.

Παράλληλα αναδεικνύεται η άδολη αγάπη των πραγματικών φίλων, οι οποίοι δε διστάζουν να υποστούν θυσίες που δεν τους αναλογούν, προκειμένου να σταθούν αρωγοί στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι φίλοι τους…

Έπειτα από μεγάλο διάστημα, μέσα από το συγκεχυμένο τοπίο των συναισθημάτων, αναδύεται ο έρωτας, γνήσιος, βαθύς και μακρόχρονος, που χύνει βάλσαμο στις βασανισμένες ψυχές των ηρώων και τους αποζημιώνει για τα χαμένα χρόνια.

Τα λάθη και οι εμπειρίες που αποκτά ο άνθρωπος μέσα από αυτά, εμπειρίες που, όψιμα βέβαια, απέκτησε και η Μαρίνα, γίνονται καθοδηγητές για τα επόμενα βήματα, σφυρηλατώντας χαρακτήρες και συμπεριφορές και διατρανώνοντας ότι το μέτρο είναι εκείνο που πρέπει να διέπει τις ενέργειες των ανθρώπων στην επίγεια πορεία τους.

Από την άλλη πλευρά, όταν κάποιος είναι αθώος για τα εγκλήματα που του καταλογίζουν, έρχεται κάποια στιγμή που η αλήθεια φωτίζει το παρασκήνιο και τον δικαιώνει, όπως δικαίωσε και τη Μαρίνα, κι εκείνοι που χοροστατούν στην προδοσία, στην ανεντιμότητα και στην αδικία βρίσκονται επάξια αντιμέτωποι με την τιμωρία των εγκλημάτων τους.

Share Button

The Author

Δήμητρα Μανθεάκη

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ-ΜΑΝΘΕΑΚΗ γεννήθηκε στα Γιάννενα και μεγάλωσε στη Σπάρτη. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία και συνέχισε τις σπουδές της στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε πολλά χρόνια ως επιχειρηματίας, διατηρώντας φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Είναι παντρεμένη με τον Αλέξη Μανθεάκη, γνωστό επικοινωνιολόγο, συγγραφέα και πολιτικό αναλυτή. Κατοικεί στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τη δημοσιογράφο κόρη της Μαρίνα. Με την ιδιότητα της αρχαιολόγου είναι μέλος του Δ.Σ. της παγκόσμιας οργάνωσης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα IPSACI (The International Parthenon Sculptures Action Committee) που αριθμεί 240.000 μέλη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της ΕΓΩ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΛΙΜΠΑΝ και το ΕΙΧΑ ΜΟΝΟ ΕΣΕΝΑ .