Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης μιλά για τη Δούκισσα της Πλακεντίας

Share Button

Σπάνια έχω ασχοληθεί τόσο πολύ με την έρευνα για ένα βιβλίο πριν ξεκινήσω τη συγγραφή του. Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ είναι ένα από αυτά τα βιβλία. Το θέμα του, όπως φανερώνει και ο τίτλος, είναι η ακόμα και σήμερα «γνωστή-άγνωστη» δούκισσα της Πλακεντίας, η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν.
Θυμάμαι, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχα επισκεφτεί επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, δηλαδή το σπίτι της δούκισσας. Από την πρώτη στιγμή που περιδιάβαζα στους ημιφωτισμένους διαδρόμους του μεγάρου άκουσα μια φωνή μέσα μου ‒ ίσως τη δική της φωνή από το παρελθόν. Σαν κάτι εκεί μέσα να μου έλεγε ότι όφειλα να γράψω μερικές λέξεις για αυτή τη λησμονημένη γυναίκα.

Είμαι η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν… Τον έρωτα τον γνώρισα πολύ καλά μόνο στη χώρα που σημάδεψε τη ζωή μου, την Ελλάδα. Εδώ κατάλαβα ότι ήταν η πατρίδα μου, λες και με περίμενε χρόνια…

Το έκανα.
Είχα ξεκινήσει να γράφω ένα μικρό άρθρο για τη ζωή της και, τελικά, όσο περνούσε ο καιρός, αυτό το κείμενο μεγάλωσε. Μαζί και η δίψα μου να μάθω περισσότερα για τη δούκισσα. Έτσι αποφάσισα να υποκύψω στο κάλεσμά της. Άρχισα την εντατική έρευνα για τη ζωή της στα αρχεία και ανακάλυψα πόσο λίγα είχαν γραφτεί για αυτή την υπέροχη γυναίκα.
Η Αμερικανο-γαλλίδα Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν ωφέλησε στην εποχή της όσο κανείς άλλος τη χώρα μας, ειδικά δε την Αθήνα, όπου η ίδια έζησε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Οι μικρές και μεγάλες δωρεές της προς το κράτος ήταν πάμπολλες· προσωπικά ανακάλυψα πάνω από είκοσι! Επίσης, η αγάπη που έδειξε για την Ελλάδα και τους Έλληνες ήταν απεριόριστη.

Η δούκισσα της Πλακεντίας ήταν ανεξάρτητο πνεύμα και γι’ αυτό σε διαρκή αντιπαλότητα με το παλάτι και τους «τύπους» που ήθελαν να της επιβάλουν. Επίσης, χαρακτηριζόταν από την αγάπη της για τη μόρφωση και την ποίηση. Το φιλοπρόοδο γενικά πνεύμα της την έκανε να ξεχωρίζει. Ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της και «ιδιαίτερη» – παράξενη και ιδιότροπη την έλεγαν οι Αθηναίοι!
Πέρα από αυτά στις σελίδες του βιβλίου μου θα μπορέσετε να πληροφορηθείτε για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, για διάσημα πρόσωπα, όπως για τον στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη, τον πρωθυπουργό Ιωάννη Κωλέττη, τους Μαυρομιχαλαίους και τον Ιωάννη Καποδίστρια, για τοποθεσίες της Αθήνας και μνημεία που ακόμα και σήμερα μπορεί να δει κανείς, για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα τον 19ο αιώνα, και πολλά άλλα.

Σε τούτο το έργο ήθελα να παρουσιάσω με μυθιστορηματικό τρόπο την προσωπικότητα της δούκισσας της Πλακεντίας, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην Αθήνα στα μέσα του 19ου αιώνα.
Επίσης, να τονίσω ότι η σύγχρονη Ελλάδα την έχει ξεχάσει· ακόμα δεν την έχει καταχωρίσει στους εθνικούς ευεργέτες, όπως έκανε με άλλους, οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει ούτε τα μισά από τη Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν τόσο στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 όσο και έπειτα από αυτή, στις δύσκολες ώρες στις οποίες η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα ως νέο κράτος μέσα στην αυταρχική κοινωνία της Ευρώπης.

Από το οπισθόφυλλο

Αθήνα 1846. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Δανάη Θόρτον φτάνει στην πόλη με σκοπό να πάρει συνέντευξη από την πλουσιότερη γυναίκα της Ελλάδας, τη διάσημη δούκισσα της Πλακεντίας. Ενώ περιηγείται στην Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, παντού ακούει τον κόσμο να μιλάει για αυτή την εκκεντρική γυναίκα.

Μια μέρα η Δανάη θα γνωρίσει έναν όμορφο νέο, τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη. Θα συνδεθούν ερωτικά και για αυτήν η Αθήνα θα γίνει η πόλη του έρωτα.

Κάποια στιγμή η νεαρή δημοσιογράφος θα κληθεί επειγόντως στο παλάτι. Η βασίλισσα Αμαλία θα την προειδοποιήσει ότι έχει ενοχλήσει πολλούς με τις ερωτήσεις της για τη δούκισσα, για την οποία η βασίλισσα θα εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια. Η Δανάη δε δίνει σημασία, καθώς καταλαβαίνει την αντιπαλότητα των δύο γυναικών.

Αλλά δεν υποψιάζεται ότι ο τροχός της μοίρας ήδη γυρίζει εναντίον της. Σύντομα παλαιοί εφιάλτες θα ζωντανέψουν και εχθροί από το παρελθόν θα φανερωθούν. Θα χτυπήσουν αυτήν και τον αγαπημένο της Ιωάννη, αφήνοντας στο κορμί και στην ψυχή της βαθιά σημάδια.

Η Δανάη, αναζητώντας τη λύτρωση στο ακαθόριστο πεπρωμένο της, θα πρέπει να διαβεί τους σκοτεινούς διαδρόμους του παλατιού μιας γυναίκας η οποία από καιρό την παρακολουθεί.

Η συγκλονιστική ιστορία της λησμονημένης δούκισσας της Πλακεντίας, μιας γυναίκας που πάλεψε μόνη ενάντια στη μοίρα, με μοναδικό όπλο την αγάπη της για την Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, ελπίζω να απολαύσετε την ανάγνωση αυτού του έργου μου και ευελπιστώ ότι διαβάζοντάς το θα νιώσετε κι εσείς τα ίδια όμορφα συναισθήματα που ένιωσα κι εγώ όταν το έγραφα.

Share Button

The Author

Θάνος Κονδύλης

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια, μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί και στο εξωτερικό.