Ο λαβύρινθος του Πάνα: Ένας ονειρικός κόσμος, τερατώδης κι ανθρώπινος, σε καλεί να τον εξερευνήσεις…

Share Button

Κατά την απονομή των βραβείων για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2019 από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους απέσπασαν οι Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και Κορνιλία Φουνκέ (συγγραφή) & Άννα Κοντολέων (μετάφραση) για το βιβλίο Ο λαβύρινθος του Πάνα.

Η μεταφορά της επιτυχημένης ταινίας Ο Λαβύρινθος του Πάνα σε βιβλίο παραμένει το ίδιο γοητευτική και συναρπαστική όσο και η ταινία, καθώς διατηρεί ανέπαφο τον δυνατό συνδυασμό μαγείας, θαύματος και ζοφερής πραγματικότητας. Πρόκειται για ένα παραμύθι μαγικού ρεαλισμού, που οδηγεί τον αναγνώστη σ’ έναν απειλητικό, φανταστικό και ταυτόχρονα πραγματικό κόσμο, γεμάτο αδίστακτους στρατιώτες, πονηρούς Φαύνους, ανθρωποφάγα τέρατα, θαρραλέους επαναστάτες και μια πριγκίπισσα που έχει χαθεί στον κόσμο από καιρό και ελπίζει να επανενωθεί με την οικογένειά της.

Ο βραβευμένος συγγραφέας-­σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και η ευπώλητη συγγραφέας Κορνίλια Φούνκε συνεργάζονται για να μετατρέψουν το σενάριο της ταινίας Ο Λαβύρινθος του Πάνα (του 2006) σ’ ένα σκοτεινό, αλληγορικό μυθιστόρημα φαντασίας και μαγικού ρεαλισμού που απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Η νεαρή Οφέλια ζει μαζί με τη μητέρα της στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του β’ Παγκόσμιου Πολέμου και βιώνει τη βιαιότητα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο. Η Οφέλια είναι μοναχική. Έχει χάσει τον πατέρα της και δεν έχει δικούς της φίλους. Όταν η έγκυος μητέρα της ξαναπαντρεύεται τον καπιτάν Βιδάλ –έναν σκληρό, βίαιο και εκδικητικό άντρα, που, έχοντας στερηθεί την αγάπη του πατέρα του, ξεσπάει τον θυμό του στους ντόπιους και στους αντάρτες που κρύβονται στο δάσος–, μετακομίζουν στο μεγάλο σπίτι του στην ύπαιθρο.

Η Οφέλια μισεί το αγέννητο μωρό του καπιτάν Βιδάλ γιατί προκαλεί μεγάλο πόνο στη μητέρα της και εξαιτίας του είναι συνέχεια άρρωστη. Έτσι, όταν εμφανίζεται μια νεράιδα και της ζητά να την ακολουθήσει για να της γνωρίσει έναν Φαύνο που ονομάζεται Πάνας και τον μυστηριώδη του λαβύρινθο, η Οφέλια –που ονειρεύεται απελπισμένα έναν κόσμο απαλλαγμένο από τους εφιάλτες της ζωής– δεν μπορεί να αντισταθεί. Και παρά την αρχική της έκπληξη, πείθεται γρήγορα ότι είναι πράγματι η χαμένη πριγκίπισσα του Υπόγειου βασιλείου, η Μοάνα.

Προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο μαγικό της βασίλειο, αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τρεις αποστολές. Αποστολές που περιλαμβάνουν κινδύνους, τρομακτικά πλάσματα και σκοτεινή μαγεία. Μα όσο πιο βαθιά εισέρχεται στον κόσμο του Φαύνου τόσο πιο πολύ αρχίζει να αναρωτιέται αν μπορεί πραγματικά να τον εμπιστευτεί.

Η Οφέλια, σαν μία άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, βυθίζεται σ’ έναν λαβύρινθο πολύ πιο σκοτεινό στους μύθους και στη μαγεία του, έναν λαβύρινθο που αντανακλά τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής, ένα κατασπαραγμένο από τον πόλεμο έθνος και τα δεινά του φασισμού. Το μυθιστόρημα φωτίζει ακόμα περισσότερο την απελπισία αυτής της δύσκολης ιστορικής περιόδου για την Ισπανία.

Σημαντική προσθήκη στο βιβλίο αποτελούν οι πολλές σύντομες ιστορίες, εμβόλιμες ανάμεσα στα κυρίως κεφάλαια, που περιγράφουν τη δημιουργία του λαβύρινθου και όλη τη μαγεία που κρύβει η ιστορία του, καλή και κακή. Ιστορίες που δεν αναφέρονται στην αρχική εκδοχή της ταινίας και αποτελούν το αποτύπωμα της αστείρευτης φαντασίας της Κορνίλια Φούνκε.

Από την Άννα Κοντολέων, μεταφράστρια του βιβλίου. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο εξαμηνιαίο περιοδικό bookιές των εκδόσεων Ψυχογιός Τ. 18, Φθινόπωρο-Χειμώνας 2019-2020.

Δες το βιβλίο!

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ. ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ. ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ.

Στα παραμύθια υπάρχουν άνθρωποι και λύκοι, θηρία και νεκροί γονείς, κορίτσια και δάση. Η Οφέλια τα ξέρει όλα αυτά, όπως κάθε κορίτσι που έχει ακούσει ένα σωρό ιστορίες. Και καταλαβαίνει αμέσως τι είναι ο χαμογελαστός καπιτάν, με την άψογη στολή του, τις μπότες και τα γάντια του: λύκος.
Τίποτε όμως δεν μπορεί να την προετοιμάσει για τη φοβερή πραγματικότητα του μυστηριώδους σπιτιού του καπιτάν, στη μέση ενός πυκνού δάσους που κρύβει πολλά: μισολησμονημένες ιστορίες για χαμένα μωρά, λιποτάκτες πολεμιστές της αντίστασης που κρύβονται από τον στρατό, έναν λαβύρινθο, θηρία και νεράιδες.
Κανένας δεν μπορεί να κρατήσει την Οφέλια ασφαλή, καθώς ο λαβύρινθος την καλεί στη δική της ιστορία, όπου το τερατώδες και το ανθρώπινο είναι στενά δεμένα μεταξύ τους, όπου οι μύθοι ζουν με αίμα…

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!