Γιατί είναι καλό να λέμε ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ!

Share Button

Ο Φρέκο είναι ένα μικρό αρκουδάκι με μεγάλα μάτια και μεγάλες απορίες. Του αρέσει να κάνει πολλά πράγματα. Μόνο ένα πράγμα δεν του αρέσει: ο εαυτός του… Πώς να πιστέψει στις ικανότητές του και στη μοναδικότητά του; Πώς να ξεπηδήσει από μέσα του η μαγική εκείνη φωνούλα που θα τον κάνει επιτέλους να πει: «ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ!»

Η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού μας είναι από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα ζητούμενα της παιδικής ηλικίας. Η μοναδικότητα του καθενός είναι ακριβώς το αποτέλεσμα των προσωπικών κλίσεων και ικανοτήτων που ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μέτρο σύγκρισης. Ακριβώς αυτή η διαφορετικότητά μας είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς.

Η ενθάρρυνση της προσωπικής έκφρασης των παιδιών από την οικογένεια αλλά και μέσα στη σχολική τάξη είναι αυτή που θα βοηθήσει να έρθουν στην επιφάνεια τα προσωπικά χαρίσματα και η ατομική πρωτοβουλία και πρωτοτυπία στο σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων.

Ένα παιδί που αγαπάει τον εαυτό του είναι ένας εν δυνάμει ενήλικος που αυτοεκτιμάται. Αυτό από μόνο του είναι η βάση της ψυχικής ισορροπίας του ανθρώπου και πηγή μιας ευτυχισμένης και δυνατής προσωπικότητας. Δύναμη όχι με την έννοια της επιβολής αλλά με την έννοια της ικανότητας να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, να τον προσέχουμε και να τον αγαπάμε. Έτσι που κάθε τόσο να ψιθυρίζουμε εντός μας: «Μου αρέσω!»
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να αρέσει στα παιδιά από τη μικρή ηλικία ο εαυτός τους;
• Oι γονείς ανησυχούμε υπερβολικά για το μαθησιακό κομμάτι του χαρακτήρα τους και πολλές φορές παραμελούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για την αξία της μοναδικότητας του καθενός.
• Η παιδική ηλικία είναι μία περίοδος ταχύτατων αλλαγών, οι οποίες «γράφουν» στην ψυχή τους. Αν τα παιδιά μάθουν να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους, αυτό θα τους ακολουθεί μια ζωή.
• Η αγάπη προς τον εαυτό είναι μια πολύτιμη ασπίδα απέναντι σε διάφορους πιθανούς κινδύνους. Η αγάπη αυτή προϋποθέτει πως οι γονείς είναι για το παιδί πηγή ασφάλειας, με την έννοια ότι μπορούν να κουβεντιάσουν μαζί του ό,τι τo απασχολεί. Δεν είναι εκεί για να το κρίνουν ούτε να το συγκρίνουν, μα για να το ενθαρρύνουν!
• Μη συγκρίνετε το παιδί σας με κανένα άλλο, διαφορετικά πώς θα βγει στο φως ο θησαυρός, ο ολόδικός του, πρωτότυπος και θαυμαστός που κρύβει μέσα του; Λοιπόν…

Moυ αρέσω όπως ακριβώς είμαι γιατί είμαι μοναδικός και σπάνιος!

Καλή αναγνωστική σας απόλαυση!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Φρέκο είναι ένα μικρό αρκουδάκι με μεγάλα μάτια και μεγάλες απορίες. Tου αρέσει να κάνει πολλά πράγματα. Μόνο ένα πράγμα δεν του αρέσει: ο εαυτός του… Πώς να πιστέψει στις ικανότητές του και στη μοναδικότητά του; Πώς να ξεπηδήσει από μέσα του η μαγική εκείνη φωνούλα που θα τον κάνει επιτέλους να πει: ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ!

Share Button

The Author

Μαριλίτα Χατζημποντόζη

H ΜΑΡΙΛΙΤΑ ΧΑΤΖΗΜΠΟΝΤΟΖΗ κατάγεται από την Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος διπλώματος Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετεκπαιδεύτηκε στο Piccolo Teatro di Milano . Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και είναι μητέρα δύο αγοριών. Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό της ιστολόγιο: www.marilita.gr