Μια ευρηματική ιστορία για τη σχολική ζωή και ένα ιδιαίτερο μυστικό από τη Γιώτα Φώτου.

Share Button

Τι γίνεται όταν οι μαθητές πηγαίνουν σχολείο απεριποίητοι και βρόμικοι;

Τι συμβαίνει όταν οι μαθητές είναι καθημερινά αδιάβαστοι, άκεφοι, προκαλούν φασαρίες και είναι ανυπάκουοι;

Όταν δεν ακούν τη δασκάλα τους και κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί;

Η αείμνηστη Γιώτα Φώτου, έμπειρη εκπαιδευτικός, που υπηρέτησε πάνω από τριάντα χρόνια την εκπαίδευση από πολλές θέσεις, όπως της δασκάλας, της διευθύντριας, της υπεύθυνης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της σχολικής συμβούλου, έγραψε αυτό το βιβλίο πριν ταξιδέψει το καλοκαίρι του 2019 στα ουράνια. Πρόκειται για μια συναρπαστική, όλο χιούμορ ιστορία, που αφορά τους μικρούς μαθητές όταν ξεκινούν τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, με σκοπό να τους βοηθήσει στην προσαρμογή τους, αλλά και να κατανοήσουν όσα η δασκάλα και ο δάσκαλος θα τους ζητούν καθημερινά.

Με εύρημα το χαμένο χαμόγελο της Καλλιόπης Φοξ, της δασκάλας ‒άραγε ποιο ζώο επέλεξε η συγγραφέας να υποδυθεί αυτόν τον ρόλο τόσο πετυχημένα;‒, έστησε μια όμορφη και αληθινή όσο και παραμυθένια ιστορία μέσα στο δάσος, με πρωταγωνιστές τα ζώα που φτάνουν στο σχολείο και το βρίσκουν κλειστό.

Ποιος μπορεί να πήρε το κλειδί; αναρωτιούνται γονείς, μαθητές και μαθήτριες αλλά και ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ.

Ευρηματική η συγγραφέας τόσο ως προς τα ονόματα όσο και ως προς την πλοκή, με απώτερο στόχο οι μικροί αναγνώστες, διαβάζοντάς τη, να αναλογιστούν πόσο συνεπείς είναι στις σχολικές υποχρεώσεις τους και να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους γενικά, διότι πολλές φορές, άθελά τους, στενοχωρούν και δυσκολεύουν τη ζωή των δασκάλων τους.

Τελικά, όταν το χαμόγελο χαθεί από τη δασκάλα Καλλιόπη Φοξ, όπως και αν χαθεί και από την αληθινή δασκάλα κάποιου σχολείου, οποιασδήποτε τάξης, μπορεί να επιστρέψει και πώς;

Ένας αγώνας αναζήτησης στον οποίο συμμετέχει όλη η κοινωνία του δάσους, όπως θα μπορούσε να συμβαίνει και στην αληθινή ζωή, γιατί αν το σχολείο για κάποιο λόγο κλείσει, αυτό επηρεάζει όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό και όταν χάθηκε το χαμόγελο της δασκάλας και μαζί το κλειδί του σχολείου, τότε από το μικρό κουνάβι μέχρι την αρκούδα, την οχιά το αγριογούρουνο, τον δήμαρχο Αλκιβιάδη Λουπ, το τσακάλι, αλλά και πολλούς άλλους ο αγώνας για να βρεθεί δε σταμάτησε.

Ποιο είναι, άραγε, το μυστικό για να βρεθεί το χαμόγελο;

Η Γιώτα Φώτου, επηρεασμένη από τον πρώτο της εγγονό, τον Στέλιο, που θα φοιτήσει φέτος στην Α′ Δημοτικού, έγραψε αυτή την ιστορία, ενώ, όπως μου είχε εξομολογηθεί, όταν την ολοκλήρωσε, τη μοιράστηκε πρώτα μαζί του με την εξής παράκληση: «Στέλιο μου, αυτό θα είναι το μυστικό μας. Δε θα πεις σε κανέναν τίποτα μέχρι να κυκλοφορήσει το βιβλίο», και ο Στέλιος κράτησε την υπόσχεσή του.

Η Καλλιόπη Φοξ ζητά τη βοήθεια όλων μας για να βρεθεί το χαμόγελό της και έτσι να ξεκλειδώσει το σχολείο.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στο δάσος επικρατεί μεγάλη αναστάτωση επειδή κανένας δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα του σχολείου. Ποιο είναι το μαγικό κλειδί και γιατί χάθηκε το χαμόγελο της δασκάλας;

Ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ διατάζει ανακρίσεις και όλα τα ζώα είναι πρόθυμα να τον βοηθήσουν. Πρέπει οπωσδήποτε να βρουν και να φέρουν πίσω το χαμένο χαμόγελο της Καλλιόπης Φοξ. Διαφορετικά το σχολείο θα παραμείνει κλειστό.

Μια χιουμοριστική ιστορία σε παραμυθένια ατμόσφαιρα, που στοχεύει στην ένταξη των μικρών μαθητών στη σχολική ζωή, την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σχολείου και τη βελτίωση τόσο της κοινωνικής τους συμπεριφοράς όσο και της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Βρείτε όλα τα βιβλία της συγγραφέως εδώ:

https://www.psichogios.gr/site/Authors/show/353/giwta-fwtoy

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ (1957-2019) γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν έξι μυθιστορήματά της για ενηλίκους, καθώς και δεκατρία βιβλία της για παιδιά. Συνολικά κυκλοφορούν περισσότερα από 60.000 αντίτυπα των βιβλίων της.

Share Button

The Author

Έλενα Αρτζανίδου

Η ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι το Νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και άρθρων για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία. Επίσης διδάσκει παιδική λογοτεχνία («Δημιουργώ από το μηδέν») στα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.