Μήνυμα του Τζεφ Κίνι, συγγραφέα του Σπασίκλα, προς τους μαθητές που ολοκλήρωσαν την σχολική χρονιά του «κορονοϊού»

Share Button

Προς την Τάξη Αποφοίτων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) 2020 – Διανύσατε τόσο δρόμο!

Για σκεφτείτε το. Όταν ξεκινήσατε το ακαδημαϊκό ταξίδι σας στο νηπιαγωγείο, μόλις είχατε αρχίσει να μαθαίνετε τα χρώματα και τα σχήματα. Τώρα ασχολείστε με τόσο περίπλοκα μαθηματικά που ούτε οι γονείς σας δεν μπορούν να σας βοηθήσουν με τα μαθήματά σας. (Και δε φταίνε καθόλου εκείνοι! Αφού έχει αλλάξει εντελώς ο τρόπος που διδάσκεται η διαίρεση!)

Και στην πορεία μάθατε τόσο πολλά πράγματα. Γνώσεις που θα τις έχετε για όλη σας τη ζωή, όπως πώς να πολλαπλασιάζετε κλάσματα και πόσος χρόνος χρειάζεται για να συναντηθούν δύο τρένα αν ταξιδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις με διαφορετικές ταχύτητες. Όλα όσα μάθατε μέχρι τώρα ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα από εκπαιδευτικούς για να σας βοηθήσουν να χαράξετε μια επιτυχημένη πορεία προς το μέλλον. (Όλα εκτός από την καλλιγραφία. Αυτή ήταν πραγματικά χάσιμο χρόνου. Λυπούμαστε!)

Φυσικά, δε μάθατε πράγματα μόνο μέσα στην τάξη. Μάθατε ότι είναι αδύνατο να γαργαλήσεις τον εαυτό σου και ότι δεν πρέπει ποτέ να τρως κιτρινισμένο χιόνι. Μάθατε ότι όταν κοιμάστε στα σπίτια των φίλων σας δεν αξίζει τον κόπο να μείνετε ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα. Μάθατε ότι το να ξοδεύετε όλα τα χρήματα που σας χάρισαν για τα γενέθλιά σας σε εικονικά χρήματα βιντεοπαιχνιδιών δεν είναι μια σοφή οικονομική απόφαση. Και τώρα γνωρίζετε τι γεύση έχει το κερί αυτιών (το δικό σας, όχι των φίλων σας. Ελπίζουμε.)

Τα μάθατε όλα αυτά, ενώ ο κόσμος γύρω σας άλλαζε. Όταν ξεκινήσατε το νηπιαγωγείο, δεν υπήρχαν φριτέζες αέρα χωρίς λάδι, ούτε «έξυπνα» ηχεία, ούτε σβούρες fidget spinners ούτε selfie sticks. Για προσπαθήστε όμως να φανταστείτε τη ζωή σας σήμερα χωρίς αυτά!

Οι μεγαλύτερες αλλαγές όμως έγιναν πρόσφατα. Πριν από λίγους μήνες, σχεδόν κανείς δεν είχε ακούσει όρους όπως «κοινωνική απόσταση» ή βιντεοκλήσεις με Zoom ή «επιπεδοποίηση της καμπύλης». Κανείς από μας δε φανταζόταν ότι θα έκλειναν οι κινηματογράφοι και ότι δε θα μπορούσαμε να πάμε στη Χιλή και να τρώμε νάτσος με σος όποτε θέλουμε.

Και αυτό είναι στ’ αλήθεια δύσκολο! Αλλά εσείς διαχειριστήκατε πολύ καλά όλες αυτές τις αλλαγές. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, καλύτερα από τους μεγάλους.

Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη για μας. Παρότι ήσασταν κλεισμένοι στο σπίτι τις περισσότερες μέρες και δεν μπορούσατε να δείτε τους φίλους ή τους δασκάλους ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, τα πήγατε καλά. Για την ακρίβεια, τα πήγατε περίφημα. Ίσως επειδή οι γονείς σας εγκατέλειψαν την προσπάθεια να περιορίσουν τον χρόνο σας μπροστά στην οθόνη, αλλά και πάλι… Διαχειρίζεστε άψογα ό,τι έχει σχέση με την καραντίνα.

Και γι’ αυτό μας κάνετε περήφανους. Και μας εμπνέετε. Και πιστεύουμε ότι θα είστε καλά. Ότι όλοι θα είμαστε καλά.

Μας ρωτάτε συνεχώς πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Και θα προσπαθήσουμε να σας απαντήσουμε, αλλά ουσιαστικά κι εμείς προβλέψεις κάνουμε. Απλώς προβλέψεις. Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν ξέρει. Και υποθέτουμε ότι αυτή η απάντηση δε σας ικανοποιεί.

Ας δούμε λοιπόν τι ΞΕΡΟΥΜΕ. Ξέρουμε ότι αυτό θα τελειώσει. Ξέρουμε ότι θα μπορέσετε και πάλι να κάνετε το αγαπημένο σας σπορ, και να μαζευτείτε στο υπόγειο των φίλων σας, και να πάτε σινεμά, και να δείτε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας από κοντά. Και τότε, όταν θα ξαναβρεθούμε στον ίδιο χώρο με όλους όσους αγαπάμε, όλα θα είναι πιο όμορφα. Για την ακρίβεια, είμαστε σίγουροι ότι εκείνες τις μέρες θα χαμογελάτε τόσο που θα πονέσουν τα σαγόνια σας.

Σίγουρα θα βρεθεί μια ιδιαίτερη ονομασία για τα παιδιά που μεγάλωσαν αυτή την εποχή. Μπορεί να είναι «η γενιά του κορονοϊού». Ελπίζουμε να είναι κάτι πιο έξυπνο. Τα εγγόνια σας θα σας ρωτούν πώς ήταν να μεγαλώνει κανείς στην πανδημία.

Και θα αναπολήσετε αυτή την εποχή και θα θυμηθείτε. Θα θυμηθείτε που μιλούσατε με τους συγγενείς σας από την οθόνη του υπολογιστή (όλοι μαζί ταυτόχρονα!). Θα θυμηθείτε τους γονείς σας να σας λένε να μη σπαταλάτε το χαρτί υγείας, γιατί είχε εξαντληθεί στο σουπερμάρκετ. Θα θυμηθείτε τότε που φορούσατε όλη μέρα τις πιτζάμες σας και οι γονείς σας τις δικές τους ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Και θα τους τα πείτε όλα αυτά. Και μετά θα τα αγκαλιάσετε σφιχτά. Κι εκείνα θα παραπονεθούν ότι τα σφίγγετε πάρα πολύ, όπως όλοι οι συγγενείς τους στην ηλικία σας. Αλλά εσείς δε θα νιώσετε άσχημα, γιατί θα ξέρετε.

Θα ξέρετε ότι το πιο σημαντικό μάθημα το πήρατε στο τέλος της παιδικής σας ηλικίας. Δεν ήταν ένα μάθημα που κάποιος σχεδίασε για σας, ούτε για κανέναν από μας. Αλλά το μάθαμε καλά, και στους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο. Ευτυχία είναι να είσαι μαζί με άλλους ανθρώπους. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό μάλλον το ξέρατε ήδη. Αλλά μερικές φορές είναι καλό να μας το θυμίζουν.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Βήμα-βήμα. Υπάρχουν πολλά που θα μάθουμε μαζί, ο ένας από τον άλλον.

Αλλά ήδη γνωρίζουμε τα πιο σημαντικά. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ο ένας τον άλλον. Και οι αναμνήσεις που φτιάχνουμε μαζί, σήμερα, σε αυτόν τον παλαβό κόσμο που έχει έρθει τα πάνω-κάτω, θα διαρκέσουν μια ζωή.

Συγχαρητήρια που φτάσατε ως εδώ. Είμαστε περήφανοι για όσα έχετε καταφέρει ήδη και για το πώς θα εξελιχθείτε. Θα γίνετε γιατροί και καλλιτέχνες, επιστήμονες και δοκιμαστές βιντεοπαιχνιδιών. Θα μάθετε πώς να προστατεύετε τον πλανήτη μας και πώς να μην επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο ποτέ ξανά.

Και αν κάποιοι από σας γίνουν δάσκαλοι, μπορείτε να τους κάνετε να επιστρέψουν στον παλιό τρόπο διδασκαλίας της διαίρεσης; Ο παλιός τρόπος ήταν στ’ αλήθεια καλύτερος.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!