Μετά το Game Of Thrones… τι;

Share Button

Ποιες νέες σειρές βασισμένες σε βιβλία θα μονοπωλήσουν σύντομα το ενδιαφέρον μας; Και τώρα που το Game of Thrones ολοκληρώνεται, θα υπάρξει κάποια άλλη τηλεοπτική σειρά που θα κερδίσει αντίστοιχη αποδοχή από τους τηλεθεατές και θα καταφέρει να αναπληρώσει αυτό το τηλεοπτικό κενό;

ΒΙΒΛΙΟ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Από τότε που ο άνθρωπος βρέθηκε για πρώτη φορά μαζί με άλλους γύρω από μια φωτιά, έδειξε πόσο πολύ αγαπά τα παραμύθια. Τις μεγάλες, επικές, συγκινητικές, περιπετειώδεις, αισθηματικές και διδακτικές ιστορίες που κάποιοι αναλάμβαναν να συνθέσουν και κάποιοι άλλοι να αφηγηθούν. Είμαστε ένα είδος που, αν το ξεχωρίζει κάτι, είναι η έφεσή του στην αφήγηση: στο να πάρει την πραγματικότητα και να τη μετατρέψει σε ιστορία: σε όνειρο. Είναι καταπληκτικό το πόσο μεγάλο ποσοστό της σκέψης μας και της ευφυΐας μας καταναλώνεται, όχι μόνο στο να εξερευνούμε τον κόσμο που μας περιβάλλει ή να επινοούμε εργαλεία για να τον κατακτήσουμε, αλλά στον να τον κάνουμε μύθο.

Να τον κάνουμε Βιβλίο.

Είμαστε ένα είδος που γράφει και διαβάζει βιβλία. Που γελά και κλαίει με επινοημένες ιστορίες. Και που θέλει να τις ακούει, και να τις διαβάζει, ξανά και ξανά.

Περίπου έναν αιώνα τώρα, δίπλα στην αρχικά προφορική και κατόπιν γραπτή αφήγηση προστέθηκε και η κινηματογραφική. Και, δίπλα και σε αυτήν, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η τηλεοπτική αφήγηση, παιδί των άλλων δύο. Το βιβλίο, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση συντροφεύουν από κοινού πάνω από δύο γενιές ανθρώπων τώρα, τροφοδοτώντας το ένα το άλλο και αλληλοϋποστηριζόμενα. Διαφορετικά αφηγηματικά μέσα καθώς είναι, κρατούν και μία διαφορετική θέση μέσα μας, χωρίς απαραίτητα να «πολεμούν» μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία. Είναι όλα τους κομμάτι του πολιτισμού, και θα συνεχίσουν να μας κρατούν συντροφιά για πολύ-πολύ καιρό ακόμα.

 

 

Η τηλεόραση, σαν πιο νέα και πιο δυναμική, και καθώς έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται μέσα στα σπίτια μας, τα τελευταία χρόνια δείχνει αυτό που μπορεί να είναι το μέλλον: οι τηλεοπτικές παραγωγές, χωρίς να χάνουν τα εγγενή χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα τον χωρισμό τους σε «κεφάλαια», σε επεισόδια, απορροφούν όλο και περισσότερους πόρους από την κινηματογραφική βιομηχανία και μας χαρίζουν σειρές απαιτητικότατων προδιαγραφών, που αφήνουν εποχή και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο. Και, για να γυρίσουμε στον τίτλο αυτού του άρθρου, ποιος αλήθεια δεν έχει μαγευτεί από το #1 σίριαλ όλων των εποχών, από τη σειρά που είδε σχεδόν όλος ο πλανήτης; Ποιος δεν ήθελε να μάθει «τι θα γίνει μετά;»

Όμως καθετί καλό φτάνει στο τέλος του. Αν και, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση, δεν υπάρχει στ’ αλήθεια τέλος. Και ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι —τι άλλο;— το βιβλίο.

Η λογοτεχνία υπήρξε από την πρώτη στιγμή η δεξαμενή από την οποία το σινεμά, και αργότερα η τηλεόραση, αντλούσαν και εξακολουθούν να αντλούν τις ιδέες τους. Οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες, από το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» μέχρι τη «Σιωπή των αμνών», και από το «Όσα παίρνει ο άνεμος» μέχρι τη «Λίστα του Σίντλερ», για να αναφέρουμε μόνο τέσσερα πασίγνωστα φιλμ από τα χιλιάδες, βασίζονταν (φυσικά!) σε βιβλία.

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για την τηλεόραση. Από το «Εγώ, ο Κλαύδιος» μέχρι τις περιπέτειες του «Σέρλοκ», και φυσικά μέχρι την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ (The handmaids tale) της Μάργκαρετ Άτγουντ, η λογοτεχνία έχει μεταγγιστεί δεκάδες, εκατοντάδες, πάμπολλες φορές στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Πλέον, και για να αναφέρουμε ένα κοινό εκδοτικό μυστικό, το ένα στα δύο μυθιστορήματα που προτείνονται από τους ξένους λογοτεχνικούς πράκτορες για μετάφραση γράφουν πάνω-πάνω: «Πρόκειται να μεταφερθεί στην τηλεόραση». Είναι λογικό. Και δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Ίσα-ίσα!

ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΩΝ, ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ, ΚΑΙ ΝΕΑ… «ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ»!

Όμως, ας πάμε πάλι στο Game of Thrones. Ενώ λοιπόν οι πάντες περιμένουν με ανυπομονησία τον τελευταίο κύκλο της σειράς, το ερώτημα που αναδύεται είναι ένα: Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη επιτυχία της τηλεόρασης; Ποια σειρά θα φτάσει σε σημείο να αγαπηθεί από τόσο πολλούς τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο;

Οι ειδικοί έχουν αποφανθεί εδώ και καιρό, ήδη από τότε που ξεκίνησε η τηλεοπτική μεταφορά της επικής Τριλογίας του Κόσμου του σπουδαίου Φίλιπ Πούλμαν. Τρία μυθιστορήματα (Το αστέρι του Βορρά, Ο Αρχοντας των δύο κόσμων και Τo κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο) που έχουν λατρευτεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, βρίσκουν την τηλεοπτική τους στέγη σε μία συμπαραγωγή του BBC και του ΗΒΟ, που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που βγήκε (επιτέλους!) στον αέρα το πρώτο, και πραγματικά εντυπωσιακό, τρέιλερ. Μάλιστα, μόλις ανακοινώθηκε πως θα πρωταγωνιστεί ο Κόλιν Φάρελ! Περιμένουμε και εμείς πώς και πώς αυτή τη σειρά, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τα τρία βιβλία, και φυσικά και το καινούργιο, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ, την επί μία εικοσαετία αναμενόμενη συνέχεια της αγαπημένης μας Τριλογίας!

Βέβαια, το His dark materials δεν είναι το μόνο νέο σίριαλ που θα αγαπήσουμε. Πολύ σύντομα έρχεται στην τηλεόρασή μας ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ του μοναδικού Ουμπέρτο Έκο, ενός μεσαιωνικού αστυνομικού μυθιστορήματος (ναι, το «Όνομα του Ρόδου» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα!) που έχει αγαπηθεί όσο λίγα βιβλία. Έχουμε και για αυτό τρέιλερ, που δείχνει ότι η σειρά θα είναι το λιγότερο συναρπαστική. Μάλιστα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, ο ίδιος ο Ουμπέρτο Έκο είχε ο ίδιος εγκρίνει ένα προσχέδιο του σεναρίου πριν από τον θάνατό του το 2016.

Μιας όμως ο λόγος για μεγάλα λογοτεχνικά αριστουργήματα, δεν μπορούμε παρά να μνημονεύσουμε έναν ακόμη από τους ογκόλιθους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τα ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑ του σημαντικότερου εκπροσώπου του μαγικού ρεαλισμού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ένα μαγικό ανάγνωσμα που πλέον κυκλοφορεί σε μία αξιοζήλευτη μετάφραση και κερδίζει την καρδιά των νέων αναγνωστών και στην Ελλάδα. Το Netflix λοιπόν ανακοίνωσε πως απέκτησε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος, και τα γυρίσματα δεν θα αργήσουν να ξεκινήσουν. Ανυπομονούμε!

Επίσης, το BBC ετοιμάζει τη σειρά The North Water που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ίαν ΜακΓκουάιρ (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΑΡΚΤΙΚΟΣ), ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα που αναφέρεται σε μια αποστολή προς τον Αρκτικό Κύκλο. Στόχος; Το κυνήγι φαλαινών. Το βιβλίο όμως δεν επικεντρώνεται στις φάλαινες (όπως το «Μόμπι Ντικ»), αλλά στον Χένρι Ντραξ, έναν αδίστακτο και μανιακό δολοφόνo που μετατρέπει τη ζωή του πληρώματος σε Κόλαση, και σε έναν στρατιωτικό γιατρό που, ευρισκόμενος σε δυσμένεια, συμμετέχει στο ταξίδι, για να διαπιστώσει ότι τα έκτροπα που συμβαίνουν εκεί δεν διαφέρουν σε τίποτε από αυτά που έζησε στο μέτωπο. Πρωταγωνιστής θα είναι ο Κόλιν Φάρελ! Τα γυρίσματα ξεκινούν το φθινόπωρο, με στόχο η σειρά να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2020.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΕΚΕΙ ΕΞΩ»;

Μέχρι τότε βέβαια, υπάρχουν ήδη εξίσου συναρπαστικές και αξιόπιστες μεταφορές πολλών άλλων βιβλίων. Αν ήθελε μάλιστα κάποιος να βρει ποια συγγραφέας ανάμεσά τους είναι η πιο γνωστή παγκοσμίως, δεν θα δυσκολευόταν καθόλου. Ο λόγος φυσικά για την Άγκαθα Κρίστι, τα μυθιστορήματα της οποίας έχουν μεταφερθεί πολλές φορές, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Ανάμεσα στις τηλεοπτικές τους μεταφορές, θα προτείναμε την ολοκαίνουργια «The ABC Murders», με τον Τζον Μάλκοβιτς στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό. Το τρέιλερ είναι έξοχο!

Και πάλι, αυτά δεν είναι τα μόνα. Μιας και ο λόγος για την Αστυνομική Λογοτεχνία, γιατί να μη μεταφερθούμε από την Αγγλία στη Σουηδία, και στον #1 συγγραφέα του Σκανδιναβικού Αστυνομικού Μυθιστορήματος, τον Χένινγκ Μάνκελ; Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορούν 10 περιπέτειες του μοναδικού επιθεωρητή Βαλάντερ, και το BBC έχει γυρίσει μία εξαιρετική σειρά με πρωταγωνιστή τον έξοχο Κένεθ Μπράνα. Τη συστήνουμε και αυτήν — όπως και τα βιβλία, άλλωστε! Όσοι αγαπούν το αστυνομικό, εδώ θα βρεθούν στο στοιχείο τους.

Αν πάλι αγαπάτε τη μεσαιωνική Αγγλία, τις επικές μάχες και την καθαρόαιμη περιπέτεια εποχής, δεν γίνεται να μη διαβάσετε τα μυθιστορήματα του Μπέρναρντ Κόρνγουελ, τα καθαρόαιμα Σαξονικά Χρονικά, με τους εκατομμύρια πιστούς, ένθερμους φαν σε όλο τον κόσμο, και να μη δείτε το εντυπωσιακά δυναμικό «Last Kingdom» στο Netflix που βασίζεται σε αυτά.

Ο κατάλογος είναι μακρύς, και οι επιλογές, το ξαναλέμε, πάρα πολλές. Για να κλείσουμε όμως αυτό το κομμάτι, ας μνημονεύσουμε μόνο δύο ακόμη βιβλία. Δύο μυθιστορήματα με πρωταγωνίστριες γυναίκες. Είναι τοποθετημένα σε εντελώς διαφορετικές εποχές, αλλά έχουν και πολλά κοινά στοιχεία. Σας προτείνουμε λοιπόν να διαβάσετε οπωσδήποτε το ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ της Λίαν Μοριάρτι, και το αριστουργηματικό Η ΑΛΛΗ ΓΚΡΕΪΣ της πολυβραβευμένης Μάργκαρετ Άτγουντ. Στο δεύτερο βασίζεται βέβαια η σειρά «Alias Grace» (Netflix), και στο πρώτο η εξίσου επιτυχημένη «Big little lies» (ΗΒΟ), που ήδη βρίσκεται στον δεύτερο κύκλο της. Είμαστε σίγουροι πως, από όποιο και να αρχίσετε πρώτο, βιβλίο ή σειρά, θα περάσετε οπωσδήποτε και στο άλλο. Γιατί, όπως είπαμε και πριν, τα αφηγηματικά μέσα είναι άλλα, όμως όλοι μας, αν αγαπάμε κάτι πολύ, αν το θέλουμε και αν το επιζητούμε με πείσμα όλη μας τη ζωή, είναι αυτό: είναι η αφήγηση — η ιστορία — το παραμύθι.

Και αυτά τα βιβλία, όπως και αυτές οι σειρές, είναι εδώ για εμάς.

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!