Μερκούριος Αυτζής: Επιστολή προς τους μαθητές μου ✉️

Share Button

Γράφει ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Μερκούριος Αυτζής.

Αγαπητό μου παιδί, καλημέρα!

Εύχομαι να είσαι καλά στην υγεία σου, τόσο εσύ όσο και οι δικοί σου αγαπημένοι άνθρωποι!

Πάνε δυο εβδομάδες που τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ διανύουμε ήδη την τρίτη, και δε σου κρύβω ότι αυτά που βιώνουμε το συγκεκριμένο διάστημα και μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν γύρω μας και στον κόσμο δεν είναι πρωτόγνωρα μόνο για σένα αλλά και για μένα. Ποτέ στο παρελθόν δε θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ούτε σε περιόδους που το πολίτευμα της χώρας ήταν απολυταρχικό (δικτατορία) – υπήρχαν περιοριστικά μέτρα, αλλά όχι έτσι.

Από την προπερασμένη Δευτέρα ένα καινούριο μότο έχει μπει στη ζωή μας: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Δυο λέξεις τόσο απλές μα και συνάμα, θα έλεγα, αγαπησιάρικες από τη φύση τους – και ποιος δε θέλει να έχει ένα ΣΠΙΤΙ και να μένει! Δε συμφωνείς;

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, και αυτό δεν είναι κάποια διαφημιστική καμπάνια. Τον τελευταίο καιρό, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, ένας ατίθασος ιός, ένα τεντιμπόης, ο ιός με την κορόνα (Covid-19) κυκλοφορεί στους δρόμους, και ο αθεόφοβος δεν έχει τσίπα επάνω του. Πάει και κάθεται παντού· στα έπιπλα, στα πόμολα, στα κινητά, κάνει βόλτα στα πάρκα και στις πλατείες, στα γήπεδα, στις παραλίες και στα πάσης φύσεως κέντρα αναψυχής, λες κι έχει ψυχή ο ίδιος και –άκουσον! άκουσον!– αρέσκεται να τρυπώνει και να στήνει τον θρόνο του στον βλεννογόνο μας. Ποιος τον έχρισε βασιλιά; Άκου ο ιός με την κορόνα! Μωρέ, άμα τον πιάσω στα χέρια μου, θα του τη σπάσω τη ρημάδα – συγγνώμη, παραφέρθηκα!

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ λοιπόν, διότι το πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο είναι η υγεία του· η δική μου, η δική σου, η υγεία των γύρω μας. Βέβαια, εσύ έχεις τη νιότη, έχεις και την ομορφιά, το αίμα σου βράζει και σίγουρα, καταπώς λένε οι γιατροί κι εκείνος ο πολύ ευγενής και συμπαθητικός κύριος με τα γυαλιά που βγαίνει και δίνει οδηγίες στην τηλεόραση, ο κύριος Τσιόδρας, εσύ δεν κινδυνεύεις και τόσο, ίσως ελάχιστα, από τον τεντιμπόη ιό. Και μπορεί –μακριά από όλους μας– να κολλήσεις και να μην παρουσιάσεις σύμπτωμα, αν όμως για κάποιο λόγο κολλήσεις, τότε σίγουρα θα τον μεταδώσεις στους αγαπημένους σου· στη μαμά, στον μπαμπά, στη γιαγιά, στον παππού. Από αυτόν τον κοροναίο ιό, λένε οι γιατροί, κινδυνεύουν πολύ αυτοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – τι σου τα λέω; τα ξέρεις.

Συγγνώμη, παιδάκι μου, που μ’ έπιασε η φλυαρία, αλλά κάπου ήθελα να τα πω κι εγώ τόσες μέρες που είμαι στο σπίτι.

Τώρα θέλω να σου πω κι αυτό. Ο Covid-19 δεν είναι εχθρός, αν πάρουμε όλα τα μέτρα υγιεινής, μείνουμε σπίτι και κάνουμε ό,τι λένε οι ειδικοί. Είναι ευκαιρία. Ναι, ευκαιρία! Δώσε βάση. Έχεις τόσο πολύ χρόνο στη διάθεσή σου που μπορείς, αν ψαχτείς μέσα σου –είναι σίγουρο ότι το έχεις κάνει ήδη– να ανακαλύψεις ένα σωρό πράγματα που σ’ αρέσουν να κάνεις και να γεμίσεις τον χρόνο σου δημιουργικά. Μπορείς να ζωγραφίσεις, να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο, να φτιάξεις κατασκευές, να εξασκήσεις τις φωνητικές σου χορδές ή τις φιγούρες χορού που πριν δεν είχες χρόνο να δοκιμάσεις, να φτιάξεις το αγαπημένο σου γλυκό, να τακτοποιείς καθημερινά το δωμάτιό σου σαν να είναι ένα έργο τέχνης, να βοηθήσεις τέλος τη μαμά ή τον μπαμπά που αυτές τις μέρες κάποιος απ’ τους δυο ή και οι δυο είναι σπίτι στις δουλειές του, να κάθεστε μαζί και να παίζετε επιτραπέζια, να κουβεντιάζετε, να σου πουν ιστορίες που δεν έτυχε ποτέ να σου πουν και να κάνεις ένα σωρό άλλα πράγματα που αυτή τη στιγμή εμένα μου διαφεύγουν αλλά εσύ έχεις ανακαλύψει.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ λοιπόν χωρίς αχ και βαχ και προσέχουμε!

Και να σου πω την πικρή μου αλήθεια –αυτό μεταξύ μας–, μου έλειψες! Θέλω να πιστεύω πως σου έλειψα κι εγώ, και σου έλειψε και το σχολείο. Σκέφτηκα λοιπόν, για να μη χαθεί η μεταξύ μας σχέση και επικοινωνία, να σου θυμίσω πως έχεις πολλές επιλογές και ερεθίσματα να αξιοποιήσεις και μέσα από τα βιβλία σου. Τόσα έχουμε κάνει και τόσους τρόπους σού έχω δείξει για να γεμίζεις τον ελεύθερο χρόνο σου. Να προπονείσαι με ευφάνταστες δράσεις, δραστηριότητες και ασκήσεις. Και πού είσαι; Θα λαμβάνεις μικρά δωράκια και από μένα. Και όταν, με το καλό, συναντηθούμε πάλι, θα νιώθουμε σαν να μην είχαμε απομακρυνθεί ποτέ!

Σου εύχομαι λοιπόν καλή υγεία, να προσέχεις πολύ τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου και να γεμίζεις τον χρόνο σου με θετική σκέψη και ενέργεια. Και φυσικά καλή επιτυχία!

Σε φιλώ με αγάπη!
Ο δάσκαλός σου / Η δασκάλα σου

Δες επίσης το βιβλίο «Τιράντες με πείσμα»!

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά 9-13 ετών που περιγράφει με χιούμορ και αμεσότητα τα γεγονότα από τις πρώτες μέρες της Δικτατορίας μέχρι και την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο…

Ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967…
Τα τανκς παρελαύνουν στην Αθήνα. Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών γράφει τη δική της μελανή ιστορία.
Την ίδια ώρα, στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα η δεκατριάχρονη Αγγελική με την παρέα της μιμούνται τους αρχαίους Μαραθωνομάχους, ιδρύουν τις Τιράντες με πείσμα και οργανώνουν τη δική τους αντίσταση…
«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην ομάδα μας για πάντα… να έχω πείσμα εναντίον όλων όσοι αρπάζουν την ελευθερία μου και την ελευθερία της πατρίδας…»
Ο όρκος τους, ανάλογος με εκείνον της Φιλικής Εταιρείας, είναι μόνο η αρχή. Με πείσμα κι έμπνευση, έχοντας σύμμαχό τους έναν φοιτητή, έναν Ιταλό συγγραφέα και έναν γάιδαρο, θα περιλούσουν τον Δικτάτορα τέως Εύζωνα με αχυρο-πουπουλένιες μπάλες μελιού, θα παίξουν κρυφτούλι με τον τρελάρα τον χωροφύλακα και τους αστυνομικούς, θα πάρουν πίσω τα βιβλία τους απ’ τον παπα-Ισίδωρο και θα φέρουν τα πάνω κάτω στον παραθαλάσσιο οικισμό.

Share Button

The Author

Μερκούριος Αυτζής

Από τα άγουρα χρόνια των κοντών παντελονιών είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και τις μυρωδιές του κάμπου. Τα βιώματα αυτής της εποχής σημάδεψαν τη ζωή του, κι όταν έγινε δάσκαλος και ήρθε σε επαφή με το παιδί, αγάπησε το λογοτεχνικό βιβλίο. Σπούδασε θέατρο, μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος μάστερ λογοτεχνίας. Παράλληλα επισκέπτεται δεκάδες σχολεία όπου κουβεντιάζει με τα παιδιά-αναγνώστες και αναπτύσσει ποικίλες δράσεις. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998 και το διάστημα 2002-2014 διετέλεσε Σύμβουλος και Έφορος στο Δ.Σ. αυτού. Την περίοδο 2015-2017 επιμελήθηκε τη στήλη «Ζήτω η Περιέργεια!» στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kosvoice.gr.