Μένουμε σπίτι και ο Κωστής Κωστάκης μας μαγειρεύει στριφτή χορτόπιτα

Share Button

Το γεγονός πως μένουμε σπίτι είναι ακόμα ένας λόγος να απολαύσουμε το φαγητό με την οικογένειά μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τι να μαγειρέψουμε όμως; Η περίσταση σηκώνει κάτι παραδοσιακό. Πίτες από χέρι, για παράδειγμα. Για τον λόγο αυτόν ζητήσαμε από τον συγγραφέα μας και εξπέρ στις παραδοσιακές πίτες και στα αρτοποιήματα Κωστή Κωστάκη να μας δώσει τα φώτα του. Ιδού το αποτέλεσμα. Δείτε τα video με τις συνταγές, εμπνευστείτε… και καλή όρεξη!

Ο Κωστής Κωστάκης μας δίνει τη συνταγή του για στριφτή χορτόπιτα

Ο Κωστής Κωστάκης ετοιμάζει ένα πανεύκολο κέικ με κολοκύθα

Δες επίσης το βιβλίο «Πίτες από χέρι»!

Μεγαλώνοντας στην Κρήτη, έµαθα να αγαπάω το καλοφτιαγµένο φαγητό – η ζωή των Κρητικών σε όλα τα σηµαντικά γεγονότα της ζωής τους εµπεριέχει πάντα το φαγητό. Έτσι, είχα –και έχω– την τύχη να γεύοµαι και να χρησιµοποιώ πάντα φρέσκες και σπιτικές πρώτες ύλες· να δοκιµάζω το πρώτο φρέσκο αγουρέλαιο της χρονιάς απλωµένο πάνω σε ζεστό ψωµί από τον ξυλόφουρνο της γιαγιάς µαζί µε υπέροχο σπιτικό τυρί. ∆ίπλα στη γιαγιά έµαθα όλα τα χόρτα του κήπου και του αγρού –έµαθα να ξεχωρίζω αυτό τον µοναδικό πλούτο της Κρήτης– και να τα χρησιµοποιώ στη µαγειρική. Απλά υλικά, και λίγα κάθε φορά, µε έναν µαγικό τρόπο δημιουργούν µια υπέροχη συνταγή. Μικρός κοίταζα τη γιαγιά να ανοίγει φύλλο και απλώς µαγευόµουν από το τι µπορούσε να κάνει µε αλεύρι και λίγο νερό.

Έτσι, σκέφτηκα να γράψω αυτό το βιβλίο, για να µπορέσω να σας εξηγήσω πόσο εύκολο είναι να µάθετε την τεχνική του φύλλου και να αναβιώσετε στην καθηµερινότητά σας τις πίτες που έκαναν οι γιαγιάδες µας παλιότερα. Σας παρουσιάζω, λοιπόν, µια πιο light εκδοχή της πίτας, προσαρµοσµένη στα νέα ήθη και στον έντονο τρόπο ζωής µας. Παρακάτω αναλύω συνταγές από όλο τον ελλαδικό χώρο – οι πίτες, ανάλογα µε τις συνήθειες της περιοχής, είναι ψηµένες στον φούρνο ή στο τηγάνι. Έχω δανειστεί τις παραδοσιακές συνταγές και έχω προσθέσει τη δική µου προσωπική πινελιά, µε σκοπό όχι να τις µεταλλάξω, αλλά να τις δείτε µε µια πιο φρέσκια και σηµερινή µατιά. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να συνεχίσει την παράδοση στις πίτες της Ελλάδας και να γίνει σύµβουλος για όσους θέλουν να µυηθούν στην τεχνική του φύλλου.

Καλή απόλαυση!

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!