Με τη φωνή της Λένας Μαντά για την Καίτη Οικονόμου

Share Button

Καίτη Οικονόμου…. Η γνωριμία μου μαζί της και το γεγονός ότι με τίμησε με την φιλία της, είναι σταθμός στην ζωή μου. Η Καίτη ήταν εξαιρετική σαν συγγραφέας κι ένας σπάνιος άνθρωπος. Κάναμε μαζί δύο περιοδείες και οι αναμνήσεις μου από εκείνες τις μέρες που σαφώς εμπεριείχαν μεγάλη ταλαιπωρία, είναι τόσο γλυκές που συχνά τις ανακαλώ και τελικά κράτησα τα γέλια μας και τις ατέλειωτες συζητήσεις μας.  Η ώρα των παρουσιάσεων μας,  ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες μου. Ήταν σαν να το κάναμε χρόνια μαζί! Απόλυτα εναρμονισμένη μαζί μου, ήξερε τι να πει και πότε. Είχε ρυθμό, άποψη, ήταν ετοιμόλογη.

Η Καίτη είχε λεπτό χιούμορ, γνώσεις, ήταν πανέξυπνη και σοβαρή επαγγελματίας. Δεν αναλωνόταν σε τίποτα «μικρό»… Δεν είχε κόμπλεξ, είχε επίγνωση της αξίας της και είχε το θάρρος να κοιτάξει κατάματα τα λάθη της… Λεβέντισσα στην ζωή, έτσι αντιμετώπισε την αρρώστια της και ήταν τόσο δυνατή, που την κορόιδεψε και έπαιξε μαζί της για χρόνια.

Όταν την σκέφτομαι, η φράση «Δωρική κολόνα» είναι η μόνη που μου έρχεται στο μυαλό.

Καίτη μου λείπεις… Πάρα πολύ…

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Νίκος δεν ήταν για τη Λίνα ένα απλό γειτονόπουλο που έπαιζε μαζί του στην αυλή με τις μουριές. Ήταν η πρώτη της αγάπη. Και, πριν από αυτό, ήταν ο μυστικοσύμβουλος και μέντοράς της, καθώς την περνούσε εννέα ολόκληρα χρόνια και στα μάτια της φάνταζε παντογνώστης. Αργότερα, όταν η εφηβεία ωρίμασε το νεανικό της κορμί, ο Νίκος της έμαθε τα μυστικά του έρωτα και του πάθους. Λίγο μετά όμως, στα δεκαοχτώ της χρόνια, η Λίνα πέρασε από την απόλυτη ευτυχία στην απόλυτη απελπισία, όταν εκείνος την εγκατέλειψε γνωρίζοντας ότι στα σπλάγχνα της μεγάλωνε το παιδί τους.

Οι δοκιμασίες της όμως δε σταμάτησαν εκεί. Μια σειρά από ανείπωτες τραγωδίες και απώλειες αγαπημένων προσώπων ρήμαξαν τα νιάτα της, την πέταξαν στην ορφάνια και την άφησαν ολομόναχη και αβοήθητη, να πρέπει να σταθεί όρθια για να θρέψει το πλάσμα που είχε φέρει στον κόσμο.

Η Λίνα μάτωσε από τη σκληρή δουλειά αλλά, εφτά χρόνια αργότερα, στεκόταν επιτέλους στα πόδια της κι ένας καινούργιος έρωτας φώτισε με το λαμπερό του φως τη μαυρισμένη της καρδιά. Η τύχη είχε αρχίσει επιτέλους να της χαμογελά.

Και τότε, έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του και πάλι ο Νίκος, διεκδικώντας ξανά την καρδιά της και το παιδί του.

Share Button

The Author

Λένα Μαντά

Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαοχτώ μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.