Η Μαρία Τζιρίτα μιλάει για το νέο της βιβλίο «Κάτω απ’ τη μηλιά»

Share Button

Το νέο μου βιβλίο Κάτω απ’ τη μηλιά είναι άλλη μια αληθινή ιστορία από αυτές που με συναρπάζει να γράφω. Όση φαντασία κι αν διαθέτουμε εμείς οι συγγραφείς, τα σενάρια της πραγματικής ζωής μάς ξεπερνούν. Όταν γνωρίζω προσωπικά τους πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που γίνονται οι ήρωες των βιβλίων μου, αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι κάτι μαγικό. Έχοντας μιλήσει μαζί τους, έχοντας αποτυπώσει τα συναισθήματά τους, ακόμα και τις εκφράσεις των προσώπων τους την ώρα που μου διηγούνται τη ζωή τους, μπαίνω στη θέση τους και γίνομαι εκείνοι. Άλλωστε στα μάτια τους πολλές φορές διαβάζω περισσότερα απ’ όσα λένε τα χείλη τους.

    Έτσι συνέβη και με την ιστορία αυτή που κρατάτε στα χέρια σας. Τους πρωταγωνιστές τούς γνώριζα εδώ και πολλά χρόνια, αγνοώντας όμως τα μυστικά που κρύβονταν πίσω από την οικογένεια. Όταν από ένα παιχνίδι της τύχης μού αποκαλύφθηκαν, έμεινα συγκλονισμένη κι αμέσως στο μυαλό μου γεννήθηκε το επόμενο βιβλίο μου! Πρόκειται για γεγονότα που, αν δε γνωρίζεις πως είναι απολύτως αληθινά, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι μπορεί να έχουν συμβεί.

     Αυτό όμως που με ώθησε περισσότερο στο να ξεδιπλώσω αυτή την ιστορία στο χαρτί είναι η συνειδητοποίηση της δύναμης την οποία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ώστε να αλλάξει τα πάντα στη ζωή του, ακόμα κι αν η πορεία του φαίνεται προδιαγεγραμμένη από τους γονείς του. Το κεντρικό θέμα θα έλεγα ότι είναι η σχέση μάνας-κόρης και πώς αυτή έχει τη δύναμη να καθορίσει την ύπαρξή μας ολόκληρη.

    Μα όσο σημαντικός κι αν είναι αυτός ο δεσμός, όσα λάθη και αν κάνει ένας γονιός και πληγώσει το παιδί του, τίποτα δεν είναι ανεπανόρθωτο, κι αφήστε να λένε οι ψυχολόγοι. Όταν γνωρίζεις ανθρώπους σαν την κεντρική ηρωίδα μου, αντιλαμβάνεσαι ότι είμαστε ικανοί για τα πάντα, κι ότι μπορούμε να βρούμε το καλό μέσα στο κακό, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά. Η ιστορία της Νάγιας με έκανε και εμένα την ίδια να αναθεωρήσω τον ρόλο μου ως μητέρας και να παραδεχτώ τα λάθη μου, γι’ αυτό και το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στη δική μου κόρη, που μπόρεσε να τα προσπεράσει και να με συγχωρέσει.

    Για ευνόητους λόγους έχω αλλάξει τα ονόματα, τους τόπους, τα επαγγέλματα κι άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να φωτογραφίσουν τους πρωταγωνιστές. Όμως είμαι σίγουρη ότι αν κάποιος από εσάς που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο τούς έχει γνωρίσει, σίγουρα θα καταλάβει ότι πρόκειται γι’ αυτούς, γιατί, όπως σύντομα θα διαπιστώσετε, η ιστορία τους είναι μοναδική!

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Την ημέρα που η Πάολα κάλεσε στο σπίτι της την ανιψιά της τη Νάγια, για να της ανοίξει την καρδιά της, άνοιξε μαζί και το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρη την οικογένειά τους. Όσα της αποκάλυψε, καθώς ξετύλιγε την ιστορία της ζωής της, παρέσυραν σαν άγριο κύμα την ανυποψίαστη κοπέλα κι άλλαξαν τη δική της ζωή για πάντα. Μυστικά καλά κρυμμένα για πολλά χρόνια ήρθαν στο φως, φέρνοντας όμως σκοτάδι στην ψυχή της Νάγιας. Πλέον θα είναι στο χέρι της να αποδείξει ότι το μήλο δεν πέφτει πάντοτε κάτω απ’ τη μηλιά. Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο; Πώς θα καταφέρει το νεαρό κορίτσι να γλιτώσει από το παρελθόν και από την κατάρα που κατατρύχει την οικογένειά της;

Η αληθινή ιστορία τριών γυναικών, από τρεις διαφορετικές γενιές, έρχεται να μας διδάξει με έναν συγκλονιστικό τρόπο πως πάντα υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας και να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς τη θέλουμε και μας αξίζει.

Share Button

The Author

Μαρία Τζιρίτα

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δικό της κανάλι στο youtube με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δώδεκα μυθιστορήματά της, σε 360.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα.