Μαρία Ρουσάκη: Αν ξεριζωθεί κανείς από τις ρίζες του, μπορεί να φυτρώσει αλλού ξανά;

Share Button

Έπειτα από 15 χρόνια γράφοντας βιβλία για όλες τις ηλικίες των παιδιών (από 2 έως 18 ετών), αποφάσισα να βουτήξω μέσα στον ψυχισμό πιο ώριμων και περίπλοκων πρωταγωνιστών. Η αλήθεια είναι πως έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, καθώς το εγχείρημα είχε δυσκολίες. Χρειάστηκε να κάνω μεγάλη έρευνα για να συμπεριλάβω έγκυρα ιστορικά στοιχεία στο βιβλίο, ενώ όλο το διάστημα κατά το οποίο έγραφα ένιωθα πως είχα έναν κόσμο ολόκληρο μέσα στο μυαλό μου. Η μεγαλύτερη δυσκολία, όμως, ήταν να βρίσκομαι σε εκείνο τον κόσμο όποτε έγραφα και στον πραγματικό κόσμο αντίστοιχα, όπου οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες της οικογένειας ήταν και είναι πάμπολλες.

9786180114348_3D


Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το Μόνο τα μάτια μένουν, το πρώτο μου μυθιστόρημα ενηλίκων. Η υπόθεση με ταξίδεψε βαθιά μέσα στις ρίζες μου, μέσα στις σκέψεις μου, στους προβληματισμούς μου. Μια ερώτηση που παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη την πορεία του βιβλίου είναι η εξής: τι καθορίζει περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων; Η προσωπική επιλογή ή η μοίρα;

Όπως και στη ζωή των απλών ανθρώπων, έτσι και η ζωή του πρωταγωνιστή μου, Περικλή Καλαμάνου, πολλές φορές φαντάζει προκαθορισμένη από τη μοίρα. Διαρκώς προσπαθούμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, όπως ο Περικλής, τον οποίο από τη μέρα της γέννησής του οι Μοίρες θεωρούν αγαπημένο τους παιχνίδι. Ο ίδιος πασχίζει από μικρός να αρπάξει τα ηνία της ζωής του, να οδηγηθεί προς τα δικά του θέλω.

Όπως, όμως, γράφω στο βιβλίο, καθώς αλλάζει ο κόσμος, αλλάζει και η ζωή καθενός από εμάς. Όλοι μοιάζουν με σύννεφα στον άνεμο, αναζητώντας κάπου να ταξιδέψουν και να ποτίσουν κάποια γη: να δημιουργήσουν, να αγαπήσουν, να ζήσουν όπως επιθυμούν.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. 1η Νοεμβρίου 1920, ημέρα βουλευτικών εκλογών, και σε κάποιο ορεινό χωριό του Ταΰγετου βόρεια της Καλαμάτας, στην Αφροδίσια, η ζωή εκείνη τη μέρα κυλούσε μέσα στη συνηθισμένη καθημερινότητα, στον μικρόκοσμο καθενός. Η ζωή κάποιων ανθρώπων, όμως, θα άλλαζε διά παντός δίχως να έχουν πιάσει εφημερίδα στα χέρια τους, χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική ενημέρωση για την εκλογική διαμάχη που μαινόταν. Στον ξάστερο ουρανό της Αφροδίσιας γεννιόταν ένα αστέρι που θα έπεφτε σαν κομήτης στη ζωή της οικογένειας Καλαμάνου. Ο Τζανέτος Καλαμάνος, ένας σκληροτράχηλος άνθρωπος, κρυφά ανησυχούσε έξω από την κάμαρα όπου γεννούσε η γυναίκα του, η πανέμορφη Λεμονιά. Έπειτα από μια δύσκολη γέννα ήρθε τελικά στον κόσμο ο Περικλής. Προτού βυζάξει, «ποτίστηκε» με ένα μείγμα από τρίμματα αποξηραμένου σκορπιού, οχιάς και σφήκας, ως αντίδοτο σε οτιδήποτε τον τσιμπήσει ποτέ.

Απρόσβλητος λοιπόν από τα δηλητήρια της φύσης, αλλά όχι των ανθρώπων, ο πρωταγωνιστής της οικογένειας και του βιβλίου είναι ο Περικλής. Έχοντας κληρονομήσει τα λεπτά χαρακτηριστικά της μητέρας του και τα έντονα πράσινα μάτια του πατέρα του, αποκτά μια εξωτική ομορφιά. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, όμως, η οικογένεια Καλαμάνου «βαφτίζεται» καταραμένη, οπότε κανένας δεν τον πλησιάζει.

Πρόκειται, όμως, να γίνει καλός μαθητής, να μεγαλώσει αρκετά ώστε να εμπορεύεται την πραμάτεια του πατέρα του στην Καλαμάτα κάθε εβδομάδα και με τον καιρό να ξεχαστεί η κατάρα. Εκεί στην Καλαμάτα θα αποφασίσει να επεκτείνει το εμπόριο του πατέρα του προς την Αθήνα και να κάνει γυναίκα του τη Γιασεμή, τη Γιασεμή με την αέρινη αύρα, τη Γιασεμή, που του χάρισε ένα και μοναδικό βλέμμα, τη Γιασεμή, που δε γνωρίζει καν την ύπαρξη του Περικλή.

Όπως όλα στη ζωή του, ξάφνου τα πάντα ανατρέπονται. Κανένα από τα σχέδιά του δεν τελεσφορεί, αφού καλείται να παρουσιαστεί φαντάρος ενόψει του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Θα βρεθεί στις πρώτες γραμμές, ενώ μοιραία θα ζήσει μετέπειτα με την οικογένεια του ταγματάρχη Ιωάννου στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί θα επέλθει η καταστροφή της οικογένειας.

Η μοίρα θα φέρει τον Περικλή κοντά στην Αλιάννα, τη δεκαεξάχρονη κόρη του ταγματάρχη. Ορκίζεται να την προστατέψει από τα δεινά του κόσμου, καθώς γίνονται απρόσμενα ζευγάρι στη ζωή.

Ο Περικλής δοκιμάζεται αφού η ζωή τον προστάζει να ξεχάσει τη Γιασεμή και το όνειρο του έρωτα και να βρει την αγάπη στα γαλανά μάτια της Αλιάννας. Όπως όλα στη ζωή του, νιώθει πως δεν κρατάει ποτέ τα ηνία των γεγονότων, ούτε καν στον έρωτα. Οι Μοίρες καθορίζουν τα πάντα, και εκείνος απλώς ακολουθεί…

Έπειτα από πολλές περιπέτειες, τον διχασμό του εμφυλίου, τις αποκαλύψεις κρυμμένων μυστικών, ο Περικλής και η Αλιάννα θα ταξιδέψουν έως την άλλη άκρη της γης. Κυνηγημένοι, διωγμένοι, κουρασμένοι από τα βάσανα της πατρίδας άλλα και από τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες, ευελπιστούν να φυτέψουν τις ρίζες τους αλλού. Στην Αμερική.

Η μεγάλη ερώτηση, όμως, είναι:

Αν ξεριζωθεί κανείς από τις ρίζες του, μπορεί να φυτρώσει αλλού ξανά;

Με τι κόστος; Τι κρατάει και τι αφήνει πίσω;

Share Button

The Author

Μαρία Ρουσάκη

Η ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Με σπουδές στην κοινωνιολογία, έχει εργαστεί ως δημοιογράφος και μεταφράστρια. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο εκδόθηκε το 2001 και ακολούθησαν περίπου 40 ακόμα. Έχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2002) και από το Oppenheim Toy Portοfolio (2003), ενώ βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2004 και 2006) και για το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης (2012, 2013 και 2014). Η ίδια ήταν υποψήφια για το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς 2017» τού περιοδικού Votre Beauté στην κατηγορία Συγγραφέας.