Λογοτεχνικό Βραβείο Αναγνώστη 2018 στον Αντώνη Σέργη

Share Button

Στις 12 Ιουνίου 2018, στην απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο αναγνώστης το μυθιστόρημα για παιδιά Η ΠΥΞΙΔΑ ΔΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ του κυπριακής καταγωγής Αντώνη Σέργη τιμήθηκε με το βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου Γνώσεων.

Μια από τις προσωπικές μου αγάπες στον κατάλογό μας, το βιβλίο αυτό βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του επιστήμονα Άλμπερτ Αϊνστάιν. Εισάγει τα σημερινά παιδιά στον κόσμο του μικρού τότε, Άλμπερτ Αϊνστάιν, και εξετάζει πώς, παρά το ιστορικό φόντο, τα παιδιά τού τότε, ακόμα και ένα παιδί ιδιαίτερο σαν τον Άλμπερτ, είχαν παρόμοιους προβληματισμούς με τα σημερινά. Ένας άνθρωπος που κατάφερε τόσο πολλά στη ζωή του είχε κι αυτός τις δυσκολίες του στο σχολείο.

Είναι ένα πραγματικά πανέμορφο βιβλίο το οποίο αξίζει την προσοχή σας.

Tι κι αν κινδύνεψε η ζωή του; Τι κι αν στο σχολείο τού έκαναν τη ζωή δύσκολη; Τι κι αν όλοι τού γύρισαν την πλάτη όταν είχε ανάγκη από φίλους; Ο Αλβέρτος, ένα παιδί στη Γερμανία, στις αρχές του 20ού αιώνα, αποδεικνύει πως η εξυπνάδα δεν κρύβεται πίσω απ’ τις έδρες και τα θρανία των τάξεων. Μας μαθαίνει ότι το να είσαι διαφορετικός είναι χάρισμα. Ξεπερνά τον εαυτό του, αντιμετωπίζει με θάρρος τις προκλήσεις και ανακαλύπτει τις αλήθειες της ζωής με τον δύσκολο τρόπο. Υπάρχουν πραγματικοί φίλοι; Αλλάζει ποτέ ο χαρακτήρας του ανθρώπου; Υπάρχει σωστός δρόμος για να ακολουθήσει κανείς; Όλα αυτά αποκαλύπτονται με τη βοήθεια της πυξίδας του, η οποία δε δείχνει πάντα τον Βορρά…

Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του επιστήμονα Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Άλλες υποψηφιότητες των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ για βραβεία ήταν τα βιβλία:

YOLO – ΖΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ της Ιφιγένειας Τέκου (η 3η υποψηφιότητα του βιβλίου σε ελληνικά λογοτεχνικά βραβεία, Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Βραβεία Public) για το βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους και το ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ! της Ελένης Γεωργοστάθη (η 2η υποψηφιότητα του βιβλίου, Βραβεία Public) για το βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά.

Share Button