Λογοτεχνία είναι να τρυπώνεις λάθρα στον ύπνο του άλλου και να γίνεσαι όνειρο

Share Button

Έπειτα από μια μικρή παύση αναθεώρησης και επαναπροσδιορισμού της παρουσίας μου στα χωράφια της λογοτεχνίας, εξακολουθώ να πιστεύω πως τούτη η τέχνη είναι τέχνη μεγάλης ευθύνης που εξαργυρώνεται στην καρδιά του αναγνώστη σε γραμμάτια σεβασμού. Λογοτεχνία είναι να τρυπώνεις λάθρα στον ύπνο του άλλου και να γίνεσαι όνειρο. Κι αν είναι έτσι, αν το βιβλίο εισβάλει στο συνειδητό ή το ασυνείδητο του αναγνώστη, οφείλεις σε εκείνον σεβασμό, προσδοκάς να επιφέρεις ουσιαστικό προβληματισμό, εξύψωση καρδιάς και νου. Επιθυμείς το όνειρο αυτό να είναι καρποφόρο, να τον ξυπνήσει γαληνεμένο, να διεγείρει φωτεινά συναισθήματα, αφήνοντας τη σφραγίδα του στον χρόνο και, ίσως ακόμα, μέσα στο όνειρο αυτό, κατορθώσει να ανακαλύψει δικά του μονοπάτια στο προσωπικό του ταξίδι… Και αυτή θαρρώ πως πρέπει να είναι η σκοπιμότητα της λογοτεχνίας· η ημέρευση και η ανάταση της ψυχής.

9786180115130_3D

Το μυστικό της πεταλούδας, το έκτο κατά σειρά βιβλίο μου, ξύπνησε μέσα μου στις βουνοκορφές του Πάρνωνα, στα ορεινά της Σπάρτης, με μια αφήγηση ενενηντάχρονης γιαγιάς, παλιάς ταβερνιάρισσας, πάνω από ένα πιάτο ομελέτας… «Τότε, στον Εμφύλιο…» και πέρασε καιρός πολύς μέχρι να φέρω την ιστορία αυτή στα μέτρα μου, μέχρι να την πειθαρχήσω και να την κάνω δική μου, γιατί ήταν ιδιαιτέρως σκληρή κι ασύδοτη.

Το μυστικό της πεταλούδας έχει κύριο άξονα τη μεταμόρφωση του ανθρώπου. Το μακρύ ταξίδι του από το σκοτάδι στο φως. Κι αν τα άγουρα χρόνια της νιότης του Αυγουστή, του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, ζυμώθηκαν μέσα στην παρανομία, στιγματίστηκαν από πάθη και σφραγίστηκαν από ένα άγριο έγκλημα, τα χρόνια που ακολούθησαν έφερναν τα βήματά του όλο και πιο κοντά στο φως, για να κλείσει εκεί ακριβώς ο κύκλος της ζωής του, σε ήμερο ξέφωτο, για να μας θυμίζει πως είναι συνειδητή η επιλογή, της τελμάτωσης ή της τελείωσης, και προπάντων, πως είναι ανθρωπίνως δυνατά και τα δύο· το σκοτάδι και το φως.

Ο Φραγκούλης ο Ληστής, ο Αυγουστής Παπαδάκης, ο γέροντας Ιωάννης, το ίδιο και το αυτό πρόσωπο, μια τρισυπόστατη ύπαρξη: ένας αδίστακτος άντρας, ένας γοητευτικά υπέροχος άνθρωπος, ένας ταπεινός ασκητής, που αναπόφευκτα θα μετεωρίσει τη συνείδηση του αναγνώστη στο μεταίχμιο.

Φονιάς ή Άγιος; Φυγάς ή Ήρωας;

Share Button

The Author

Ισμήνη Χ. Μπάρακλη

Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους.