Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά στον Χαρίλαο (Τρικούπη) της Κατερίνας Λαγού!

Share Button

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2019 (για τις εκδόσεις του 2018).

Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονεμήθηκε εξ ημισείας στην Κατερίνα Λαγού για το έργο της με τίτλο Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; (Εκδόσεις Ψυχογιός 2018) και στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το έργο της με τίτλο 2651 ημέρες δικτατορίας (Εκδόσεις Μεταίχμιο 2018).

Για το ίδιο βιβλίο, η Κατερίνα Λαγού είχε τιμηθεί τον Μάρτιο του 2019 από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ με το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Επίσης το 2016 είχε λάβει Εύφημη Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Δες όλα τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2019 εδώ.

Μήνυμα από τη συγγραφέα Κατερίνα Λαγού σχετικά με την βράβευσή της

«Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά στο Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;. Πως νιώθεις;» με ρωτάει.
Θέλω να απαντήσω «Σαν να μου έχουν στερεώσει πέντε αστέρια στα μαλλιά», ή κάτι βαρυσήμαντο ή ποιητικό. Αλλά ποιήτρια δεν είμαι και το μόνο που θα καταφέρω είναι να γελοιοποιήσω τον εαυτό μου.
Μια λέξη μού έρχεται.
Ξανά και ξανά.
Η ίδια που ένιωσα όταν η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά ξεχώρισε την ιστορία του Χαρίλαου.
Η ίδια που ένιωσα όταν οι Εκδόσεις Ψυχογιός αποφάσισαν να την εκδώσουν.
Η ίδια που ένιωσα όταν είδα την αγάπη και τον επαγγελματισμό με τα οποία την αγκάλιασαν η Αγγέλα, η Δομινίκη, η Άννα, η Πετρούλα.
Η ίδια που ένιωσα όταν έφτασε μια μέρα απρόσμενα στην πόρτα μου με το ταχυδρομείο. Βιβλίο λαμπερό με κίτρινο εξώφυλλο.
Η ίδια που ένιωσα κι όταν ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τη βράβευσε και η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (η ίδια Λότη που έχω μεγαλώσει με τα βιβλία της!) μου απένειμε τον πάπυρο.
Ευφορία.
Διαβάζω το αιτιολογικό της κριτικής επιτροπής. Είναι πολύ αναλυτικό και κατατοπιστικό. Αλλά εγώ διαβάζω μέσα από τις γραμμές αυτά που θέλω να ακούσω.
‒ Εμπιστευόμαστε τις λέξεις σου. Συνέχισε!
‒ Οι ρίζες μας, η Ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, ο διάλογός μας με αυτά δεν καίει μόνο εσένα. Καίει όλους μας. Μικρούς. Μεγάλους.
‒ Είναι τολμηρό να βραβεύεις πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Τα άστρα στα μαλλιά έχουν ένα πολύ ειδικό βάρος. Μπορείς να το αντέξεις; Μπορείς να συνεχίζεις το παιχνίδι με τις λέξεις τιμώντας τες;
Θέλω να φωνάξω «Ναιαιαιαιαι!!!» αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω. Όπως η ηρωίδα του νέου μου βιβλίου, η Μαρία Κάλλας, το κορίτσι με τα χίλια ονόματα, δεν έχω ιδέα πού με πηγαίνει αυτή η διαδρομή. Το μόνο που ξέρω είναι εκείνο που λέει κι εκείνη: «Είμαι αποφασισμένη να συνεχίζω να μελετώ, χωρίς να τσιγκουνεύομαι τις δυνάμεις μου, να ονειρεύομαι…»

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2019

Το βιβλίο Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; αποτυπώνει, για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία του παιδικού βιβλίου, τη ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη. Το κύριο υφολογικό στοιχείο αυτής της ιδιότυπης μυθιστορηματικής βιογραφίας είναι το χιούμορ. Ο αναγνώστης και η αναγνώστρια παρακολουθούν τον τρόπο σκέψης και τα όνειρα του Τρικούπη ως παιδιού, τις άμεσες στιγμές της καθημερινότητάς του, όπως αυτές με τα αδέλφια του και το ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του, αργότερα ως ενηλίκου, μέσα από τη γλαφυρή πρωτοπρόσωπη αφήγηση που διανθίζεται και από ζωντανούς διαλόγους. Έτσι, τα παιδιά πληροφορούνται για την περίοδο αναδιοργάνωσης του νεαρού ελληνικού κράτους σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής, τις άοκνες προσπάθειες του Τρικούπη, για περίπου δύο δεκαετίες, ιδιαίτερα τις εκσυγχρονιστικές προτάσεις του όπως αυτή της αρχής της δεδηλωμένης και, βέβαια, «παρακολουθούν» τις διαμάχες για φλέγοντα θέματα με τον μόνιμο ανταγωνιστή του, τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Το χρονολόγιο, τα βιογραφικά σημειώματα πρωταγωνιστών της εποχής καθώς και το λεξιλόγιο, που παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου, βοηθούν στην επιπλέον παραστατική και ανάγλυφη περιγραφή της εποχής.

Δες το βραβευμένο βιβλίο
ΧΑΡΙΛΑΟΣ; ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Νομίζετε ότι στην Ελλάδα υπήρχε πάντα η δημοκρατία που ξέρετε σήμερα; Ότι πρωθυπουργοί γίνονταν εκείνοι που είχαν την ψήφο του λαού ή των βουλευτών; Νομίζετε ότι η χώρα μας ήταν πάντα μια σύγχρονη χώρα με δρόμους και τρένα; Ε, λοιπόν, όχι. Όλα έγιναν, γιατί κάποιοι τα ονειρευτήκαμε.

Η μυθιστορηματική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη, γραμμένη με πένα φρέσκια και ζωντανή, θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη βουτιά στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

«Το συγκεκριμένο βιβλίο κάνει κάτι μαγικό: συνδυάζει τη βιογραφία, τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα μιας πολύ σημαντικής περιόδου για την Ελλάδα, με τη φαντασία, και το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από ενδιαφέρον. Η Κατερίνα Λαγού μάς συστήνει τον Χαρίλαο Τρικούπη όπως ποτέ πριν κάποιος δεν είχε τολμήσει να το κάνει».
✒️ Ζωή Κοσκινίδου, kokkinialepou.gr

Ανακάλυψε άλλες δύο συναρπαστικές μυθιστορηματικές βιογραφίες από τη συγγραφέα Κατερίνα Λαγού

Η μυθιστορηματική βιογραφία της Μαρίας Κάλλας, της κορυφαίας φωνής του εικοστού αιώνα στον χώρο του λυρικού θεάτρου.

Η μυθιστορηματική βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, γραμμένη με τρόπο σύγχρονο και εύληπτο για τα παιδιά.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Κατερίνα Λαγού

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΓΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Κέρκυρα. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (LL.M) στο Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Κάρντιφ, καθώς και στην Ιστορία και Τεκμηρίωση στα Σύγχρονα Ζητήματα από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας. Έχει δύο γιους που τη βοηθούν να γράφει παιδικές ιστορίες.

Διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο
ΧΑΡΙΛΑΟΣ; ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Share Button

The Author

Η ομάδα των Εκδόσεων Ψυχογιός

Όταν κλείνει ένα βιβλίο, ανοίγει ένας κύκλος επικοινωνίας. Ζήστε την εμπειρία. Εσείς κι εμείς πάντα σ' επαφή!