Το Κόκκινο Μαντίλι – Το νέο βιβλίο από τον Κυριάκο Αθανασιάδη

Το κόκκινο μαντήλι από τον Κυριάκο Αθανασιάδη
Share Button

Η συγκινητική και πέρα για πέρα αληθινή ιστορία ενός παιδιού που μόνη του φιλοδοξία ήταν να μαγειρεύει για τους άλλους, και να ράβει με τη βελόνα του και τη ραπτομηχανή του. Και μιας νεράιδας που του χάρισε τη φόδρα από το φουστάνι της.

Το ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΤΙΛΙ είναι η ιστορία ενός αγοριού που γεννήθηκε σε έναν ορεινό οικισμό έξω από την Κύμη της Εύβοιας (που στο βιβλίο αναφέρεται πάντα με την παλιά της ονομασία: Κώμη) σε μία πολύ φτωχή οικογένεια. Μαζί, είναι και η ιστορία της Ελλάδας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Καλλίνικος, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, αλαφροΐσκιωτος και ευφάνταστος, θα φύγει παιδάκι ακόμη από το σπίτι του εξαιτίας της μητριάς του, με μόνη του περιουσία μια μισότυφλη αγελάδα και τον σκύλο του, και θα πάει περπατώντας στην Κύμη, που στα μάτια του φαντάζει σαν μεγάλη πόλη. Εκεί, θα γίνει μπακαλόγατος στο παντοπωλείο δύο δίδυμων, δύο αντρών με πολλά κιλά, πολύ μπόι και πολύ μεγάλη καρδιά, που σχεδόν θα τον υιοθετήσουν. Όλη η πόλη θα αγαπήσει τον Καλλίνικο, που είναι δουλευτής και ευχάριστος πολύ. Θα παραδίδει τις παραγγελίες στα σπίτια, αλλά παράλληλα θα μάθει από τους δίδυμους να μαγειρεύει και να ράβει. Παρ’ όλα αυτά, αν και το ήθελε από μικρός πολύ, δε θα μάθει ποτέ του γράμματα

Μεγαλώνοντας, ο Καλλίνικος θα ερωτευτεί την πανέμορφη κόρη μίας χήρας ενός αξιωματικού της Χωροφυλακής, ενός από τους ήρωες της Κύμης. Για να την παντρευτεί, θα αναγκαστεί να γίνει και ο ίδιος χωροφύλακας, σχεδόν χωρίς να το καταλάβει. Και έτσι θα φύγει από την Κύμη, καθώς η Ελλάδα ζει μέσα σε έναν διαρκή πόλεμο. Έχοντας την ειδικότητα του μάγειρα, θα πάει στο Mέτωπο του Μακεδονικού Αγώνα, θα πάρει μέρος στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, και από εκεί θα καταλήξει στη Σμύρνη και στα ενδότερα της Μικράς Ασίας, μαζί με τον προελαύνοντα ελληνικό στρατό. Θα δει από κοντά τι σημαίνει πόλεμος και πώς γράφεται η Iστορία.

Κι όταν, με την Καταστροφή της Σμύρνης, θα επιστρέψει τραυματισμένος στην Ελλάδα, θα τρέξει αμέσως πίσω στην Κύμη, στο σπίτι του, για να ξανανοίξει και να επεκτείνει το μπακάλικο που του άφησαν κληρονομιά οι δύο μπακάληδες. Σιγά σιγά θα το μετατρέψει σε μπακαλοταβέρνα, και εκεί, σερβίροντας και λέγοντας ιστορίες, θα δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να φεύγουν ένα ένα για την Αθήνα και για το εξωτερικό.

Πρώτα όμως θα πρέπει να υπομείνει τη γερμανική Κατοχή, και τον τρομερό Εμφύλιο. Κι εκεί είναι που θα τον χτυπήσει η Μοίρα — η δική του μοίρα, και η μοίρα της Ελλάδας

Σε όλο αυτό το μακρόχρονο ταξίδι του, ο Καλλίνικος θα έχει πάντα μία παρέα: μια νεράιδα που του λέει μυστικά για το μέλλον, και γρίφους για τη ζωή.

Ένα ιστορικό και κοινωνικό μυθιστόρημα που περιδιαβαίνει όλη την ελληνική ιστορία από το 1900 μέχρι μετά τον Εμφύλιο, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού που γίνεται άντρας και προσπαθεί να πάρει τη θέση του στην ιστορία, αλλά κυρίως στη ζωή. Ένας ήσυχος, καλόγνωμος νέος, που αγαπά τη δουλειά, τη μαγειρική, τη μοδιστρική και την οικογένειά του, και οι περιπέτειές του μέσα στον στρόβιλο των διαρκών πολέμων της Ελλάδας που επίσης πάσχιζε να βρει τα πατήματά της στον σύγχρονο κόσμο.

Μια περιδιάβαση στην ιστορία της χώρας, μέσα από δύο αθώα μάτια που ήθελαν μόνο να αγαπούν — και να δακρύζουν.

Ο Καλλίνικος, ένα αγόρι γεμάτο περιέργεια για τα πάντα, γεννιέται στο έμπα του προηγούμενου αιώνα, το 1900, στους Αγίους Πάντοτε, κάπου κοντά στην Κώμη, ψηλά στο βουνό, σε μια περιοχή παλιά, χορτασμένη ιστορία και μυστικά Θα μεγαλώσει δύσκολα, δουλεύοντας από τα πέντε του χρόνια για να στηρίξει το σπιτικό του. Μέχρι που το σπιτικό του το ίδιο, στο πρόσωπο μιας σκληρόκαρδης μητριάς, θα τον αναγκάσει να φύγει…

Μπακαλόγατος πια, υιοθετημένος από δυο θεόρατους μπακάληδες, δυο πραγματικούς αγίους που θα τον λατρέψουν, θα δει τα χρόνια να περνούν με πολλή δουλειά και πολλή αγάπη, με ράψιμο, κέντημα και μαγειρική… και με λίγη μαγεία. Κι αν δεν κατάφερε ποτέ του να μάθει γράμματα, τουλάχιστον θα ερωτευτεί.

Όμως οι καιροί είναι παράξενοι, άγριοι, και θέλουν τον Καλλίνικο κοντά τους. Γιατί πρέπει να γίνουν πολλά πέρα στη Μακεδονία, στον μεγάλο αγώνα του έθνους, κι άλλα τόσα ακόμη πιο μακριά, στη Σμύρνη — κι ακόμα, ακόμα πιο βαθιά σ’ εκείνα τα αρχαία χώματα της Ανατολής. Και το αγόρι, ντυμένο μια στολή που δεν του ταιριάζει, θα πάει εκεί, ίσια στο κόκκινο μάτι όλων των πολέμων.

Μα η καρδιά του πάντα θα χτυπά για την Κώμη. Και για τη Λέλα — τη Λέλα του.

Ένα ταξίδι στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, πέρα για πέρα αληθινό.
Κι ας πρωταγωνιστεί, κοντά στον Καλλίνικο, στη Λέλα και σε όλους τους άλλους,
μια νεράιδα με το μαντίλι της.

Share Button

The Author

Κυριάκος Αθανασιάδης

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Έχει εκδώσει περί τα τριάντα βιβλία. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, καθώς και το βιβλίο του ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ: ΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΕ 50 ΚΑΝΟΝΕΣ. Από το 2017 ζει στην Πράγα. Είναι συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού ιστότοπου και διαδικτυακού ραδιοφώνου Amagi.